Un meteorit uriaş a explodat în această dimineaţă deasupra Rusiei!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captura de pe film. Credit imagine: YouTube/http://www.youtube.com/watch?v=4ZxXYscmgRg
Captura de pe film. Credit imagine: YouTube/http://www.youtube.com/watch?v=4ZxXYscmgRg

Spuneam în articolul precedent că avem nevoie de investiţii în observatoare care să se ocupe de monitorizarea asteroizilor care pot pune în pericol viaţa pe planeta noastră. Ei bine, azi tocmai am primit un avertisment care ar trebui să ne pună pe gânduri. Despre ce e vorba?

La ora 09.30 ora locală, o dâră extrem de strălucitoare a brăzdat cerul, din direcţia nord-est, deasupra oraşului Chelyabinsk, situat la aproape 1500 kilometri de Moscova. Dâra a fost atât de strălucitoare, încât a rivalizat în strălucire Soarele! Puţin timp mai tarziu, un imens bubuit a zguduit orăşelul, spârgand ferestrele caselor şi apartamentelor, declanşând alarmele maşinilor şi creând panică printre oameni.

Ce s-a întamplat de fapt? În dimineaţa acestei zile, un asteroid, cel mai probabil din piatră, de câţiva metri diametru (ca o estimare proprie, aş spune că a avut maxim 20-30 metri diametru) a intrat în coliziune cu planeta noastră. Datorită contactului cu atmosfera, la aproximativ 10 km altitudine, obiectul a explodat, producând o puternică undă de şoc, care s-a resimţit puţin mai târziu la sol. Această undă de şoc a fost cea care a produs daunele materiale, aşa cum le puteţi vedea în clipurile ataşate mai jos.

Trebuie spus un lucru important: meteoritul de azi de deasupra Rusiei nu are nicio legătură cu asteroidul 2012 DA14, care se va apropia de noi tot azi. Din datele disponibile până în acest moment, meteoritul de azi a fost pe o traiectorie total diferită faţă de cea a asteroidului 2012 DA14, aşa că nu avem motive să ne facem griji din acest punct de vedere.

Îngrijorarea vine din cu totul alt motiv. Statistic, un impact cu un obiect de maxim 30 metri se produce cel puţin o dată pe secol; cel puţin o dată la zece ani suntem loviţi de un asteroid de 15 metri diametru, iar o dată pe an de un asteroid de 6 metri. În acelaşi timp, civilizaţia umană s-a extins pe planeta Pământ, iar comunităţile se întind pe suprafeţe mari.

Chiar dacă un asteroid de piatră mai mic de 30 metri diametru nu poate cauza ceva mai mult de o undă de şoc puternică în atmosferă, având în vedere evenimentul de azi, cred că ar trebui să ne îngrijorăm: câteva sute de oameni sunt în spital, ca victime indirecte ale meteoritului. Un asteroid din fier de 30 metri ar rade de pe faţa planetei aproape întreg Bucureştiul. Două milioane de oameni.

Ce ar trebui să facem? Consider că, în cadrul comunităţii internaţionale de astronomi, ar trebui să regândim puţin limita la care considerăm periculos un asteroid: dacă un obiect de 30 metri diametru cade în ocean, consecinţele sunt minuscule. În schimb, experienţa de azi ne dă un semnal de alarmă: deasupra unei zone locuite, unda de şoc poate produce daune importante.

Dar cel mai important lucru pe care TREBUIE să-l facem, lăsând deoparte definiţiile şi statisticile, este să investim puternic în modernizarea şi construirea de observatoare astronomice care au ca scop căutarea de asteroizi, pentru că în momentul de faţă cunoaştem un procent mult prea mic din asteroizii mai mici de 100 metri diametru. Iar un impact cu un asemenea asteroid, într-o zonă locuită, va fi devastator...

Vă recomand cu căldură să priviţi clipurile de mai jos, surprinse de martori la evenimentul din această dimineaţă, şi să vă gândiţi că nu am fost capabili să detectăm acel asteroid...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite