Plante rare din România: de la garofiţa Piatra Craiului la crinul de pădure şi mătrăgună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garofiţa Pietrei Craiului. FOTO summitpost.org
Garofiţa Pietrei Craiului. FOTO summitpost.org

Plante rare din România. Schimbările climatatice din ultimii 50 de ani au contribuit în mod nefast la dispariţia anumitor plante sau aducerea unora din acestea în categoria celor ocrotite de lege.

În ţara noastră există în prezent un număr considerabil de plante rare, incluse în categoria celor pe cale de dispariţie. Dintre toate acestea vă prezentăm cinci plante rare din România: 

1. Garofiţa Pietrei Craiului

Garofiţa Pietrei Craiului a fost descoperită în jurul anului 1850 de doi botanişti transilvăneni. Această plantă creşte mai ales pe versantul vestic al masivului Piatra Craiului, care dă spre Valea Dâmboviţei. Este considerată una din cele mai frumoase plante rare din România.

2. Plante rare din România: Laleaua Pestriţă

Laleaua Pestriţă este cunoscută şi sub numele de bibilica, căldăruşă sau cormă. Creşte în zona Munţilor Călimani, în a Cheilor Turzii, judeţele Mureş şi Olt, dar şi în Banat.  Laleaua Pestriţă este una din speciile ocrotite de lege, încă din anii 1980. Floarea acesteia nu ţine mai mult de 7 zile, Laleaua Pestriţă numărându-se printre plantele rare din România.

Plante rare din Romania Laleaua Pestrita
Plante rare din Romania Laleaua Pestrita


Laleaua Pestriţă, una dintre plantele rare din România FOTO ProNatura

3. Floarea de colţ

E cunoscută şi ca siminic, floarea reginei sau steluţă. Face parte din familia composaea. Are tulpina subţire, frunze liniare şi flori grupate în inflorescenţe înconjurate de nişte frunze pâsloase, ce-i dau un aspect de steluţă. Poate fi întâlnită mai ales pe cetăţile de calcar. 

Creşte în Munţii Carpaţi, fiind declarată monument al naturii din 1933 şi ocrotită. Floarea de colţ poate fi întâlnită în Munţii Maramureşului şi Munţii Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarău, Ceahlău, Ciucaş, Munţii Bucegi, Făgăraş, Cozia şi Retezat. Cu toate acestea, este considerată una dintre plantele rare din România. În afara spaţiului românesc, floarea reginei înfrumuseţează zone din Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpaţi, Pirinei, dar şi din Asia Centrală şi de Est. 

Plante rare din Romania Floare de Colt
Plante rare din Romania Floare de Colt


Florea de colţ, una dintre plantele rare din România FOTO turistmania.ro

4. Papucul Doamnei

Papucul Doamnei este o specie foarte rară de orhidee. În toata Europa, Papucul Doamnei este pe primul loc pe lista plantelor protejate de lege, potrivit interferente.ro. În Romania, Papucul Doamnei este protejat din 1938, fiind una dintre cele mai rare plante din România. Face parte din familia Orchidaceae şi se întalneşte prin păduri, mai mult sau mai puţin umbroase, pe coaste, în tufişuri, de preferinţa în terenuri calcaroase. Papucul Doamnei atinge o înălţime de până la doi metri. Frunzele ei sunt lungi de 6-12 cm şi late de 2-4 cm, de culoare eosu inchis spre o o nuanţă de mov închis.

     

Plante rare din Romania Papucul Doamnei
Plante rare din Romania Papucul Doamnei


Papucul Doamnei FOTO hobbygradina.ro

5. Crinul de pădure

Crinul de pădure face parte din familia Liliaceea şi creşte în zona pădurilor de stejar şi fag. Deşi fagul şi ştejarul sunt arbori des întâlniţi la noi în ţară, aşadar există suficient spaţiu propice pentru creşterea crinului de pădure, acesta rămâne una dintre cele mai rare plante din România. Poate fi întâlnit foarte rar în paduri cu substrat calcaros sau în zona de munte. Este o specie rară şi este ocrotită prin lege. Este o plantă salbatică, originara din Europa şi înfloreşte în lunile mai - iunie. Un singur fir de crin de padure poate duce si 50 de flori care pot avea diverse culori: rosu, roz sau violet.

Plante rare din Romania Crinul de Padure
Plante rare din Romania Crinul de Padure


Crinul de Pădure, o plantă rară din România FOTO avenul.ro

   

6. Plante rare din România. Mătrăguna

Mătraguna este una din speciile de plante erbacee otravitoare. Mătrăguna mai este cunoscută şi sub denumirile de beladona, doamna-codrului sau doamna-mare.

Florile sale sunt brun-violete sau brun-purpurii.Această plantă este folosită şi pentru producerea de medicamente. Extractele de mătrăgună sunt indicate pentru combaterea colicilor gastrointestinali, precum şi a spasmelor biliare. În medicina populară e, totuşi, folosită foarte rar din cauza toxicităţii mari. În prezent, mătrăguna este considerată una dintre plantele rare din România.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite