“Particula lui Dumnezeu”, descoperită la CERN

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Model grafic al bosonului Higgs. FOTO: Mediafax
Model grafic al bosonului Higgs. FOTO: Mediafax

Cercetătorii de la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară) au anunțat descoperirea bosonului Higgs. Acesta mai e cunoscut și ca “particula lui Dumnezeu” și a fost propus, în teorie, de Peter Higgs, în 1964. Descoperirea certifică teoria mecanismului Higgs.

O primă dovadă cu privire la existenţa particulei a fost relevată de experimentul desfăşurat la LHC, Geneva, în decembrie 2011, când a fost identificată o particulă cu masa de 125 gigaelectronvolţi (GeV). O altă confirmare a venit şi de la Fermilab, din Statele Unite ale Americii. “Pot confirma că a fost descoperită o particulă asemănătoare cu teoria bosonului Higgs”, a spus John Womersley, directorul executiv, al Consiliului Marii Britanii pentru Ştiinţă şi Tehnologie.

Descoperirea rezolvă câteva neclarităţi ale teoriei Modelului Standard. Aceasta furnizează dovada a ceea ce se numeşte simetria electroslabă, o simetrie între interacţiunea electromagnetică şi cea slabă. Pentru ca teoria să funcţioneze, particulele purtătoare de forţă nu trebuie să aibă masă. Aici intervine câmpul Higgs care explică, teoretic, cum particulele obţin masa şi descoperirea bosonului Higgs dovedeşte că mecanismul funcţionează.

“Este încununarea a 20-30 de ani de muncă bazată doar pe o teorie”

Echipa de cercetători de la Geneva a avut şi o componentă românească, din partea Institutului de Fizică Nucleară şi Inginerie “Horia Hulubei”. Directorul instituţiei, Nicolae Victor Zamfir a declarat pentru “Adevărul” că “descoprirea de astăzi de la CERN reprezintă încununarea cu succes a muncii a peste 1.000 de cercetători, vreme de 20-30 de ani. Noi suntem mândri că echipa românească a făcut parte din această luptă”.

Astfel, pe teritoriul României a existat cea mai mare reţea de calculatoare care au analizat datele obţinute în cadrul experimentului. Nicolae Zamfir declara în 2008 pentru ziarul “Adevărul” că s-a construit “un sistem de computere, cunoscut sub numele de GRID, care e alcătuit din 2 milioane de unitati echivalente cu calculatoarele obisnuite, din toate cele 20 de ţări participante, interconectate între ele. Dar noi la Măgurele avem aproximativ 20.000 de astfel de calculatoare asemanatoare celor obisnuite”.

Zamfir ne-a explicat, de asemenea, că viitorul va însemna şi mai multă cercetare.

Nu putem prevedea acum care este influenţa practică a acestei descoperiri, dar putem spune un lucru cu siguranţă: dacă până acum am stat în suspans, dacă bosonul Higgs există sau nu, dacă modelul Universului după care am lucrat vreme de zeci de ani este corect sau nu, astăzi avem o confirmare. Noi practic am mers ani de-a rândul după o teorie, care nu fusese confirmată niciodată în practică, iar astăzi putem spune sigur că modelul Universului, aşa cum l-am teoretizat, este corect

, ne-a spus Zamfir.

“Cu toate acestea nu toate întrebările asupra formării Universului au primit răspuns. Urmează o serie de cercetări în privinţa clarificării unor dileme pe care le avem, de exemul asimetria dintre materie şi antimaterie, de ce materia este mai multă decât antimateria, de ce este această discrepanţă? Astfel, după liniştirea apelor, va urma o nouă serie de cercetări”, a conchis directorul Institutului “Horia Hulubei”.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite