Nivel foarte ridicat de radioactivitate, înregistrat în capitala finlandeză. Sursa surprinzătoare a radiaţiilor din Helsinki

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nivel „excepţional de ridicat“ de radioactivitate a fost înregistrat în atmosferă, deasupra capitalei finlandeze Helsinki, pe 3 şi 4 martie, potrivit oficialilor din cadrul Autorităţii finlandeze pentru siguranţă nucleară (STUK), iar timp de mai multe zile sursa radiaţiilor a fost un mister total, deşi oamenii de ştiinţă identificaseră tipul de radiaţii ca provenind de la izotopul radioactiv cesiu-137.

Senzorul montat pe acoperişul sediului STUK din Helsinki a detectat un nivel al radiaţiilor de cesiu-137 de 4.000 de microbecquereli per metru cub de aer, o valoare de circa o mie de ori mai mare decât cea detectată în mod obişnuit, potrivit iflscience.com.

În mod ciudat, nivelul de radioactivitate a revenit, în următoarele două zile, la 12 microbecquereli per metru cub de aer, cantitate considerată normală.

Radioizotopul cesiu-137 este folosit în aparatură medicală, procese industriale şi în laboratoarele de cercetare. Deşi expunerea la cantităţi mari de radiaţii emise de cesiu-137 poate cauza probleme grave de sănătate şi chiar moartea, autorităţile finlandeze au anunţat că nivelurile nu au fost niciodată suficient de mari pentru a afecta sănătatea oamenilor.

STUK detectează în mod regulat niveluri mai puţin obişnuite de radioactivitate deasupra oraşului Helsinki,  despre care autorităţile spun că provin din regiunea Cernobîl, aflată la circa 1.000 de kilometri depărtare, în Ucraina. Totuşi, pentru că, în cazul în discuţie, mostrele de particule radioactive conţineau doar cesiu-137, specialiştii au exclus ca sursă a radiaţiilor orice tip de reactor nuclear.

Pentru mai multe zile, sursa radioactivităţii a rămas un mister, dar, pe 8 martie, STUK a dat publicităţii o informare în care preciza că sursa de particule radioactive a fost identificată şi se află chiar în garajul Autorităţii finlandeze pentru siguranţă nucleară. Clădirea STUK găzduieşte şi o mică instalaţie de neutralizare a deşeurilor radioactive. Potrivit STUK, instalaţia a fost izolată, iar o anchetă este în desfăşurare.

image

 O fiolă de sticlă cu cesiu. Foto  wikipedia.org / Dnn87  / CC BY-SA 3.0

  • Cesiul este element chimic, metal alcalin, argintiu-auriu la culoare, care se găseşte în cantităţi mici alături de potasiu şi se foloseşte la fabricarea celulelor fotoelectrice.
  • Izotopii unui element chimic prezintă acelaşi număr de electroni în învelişul electronic, acelşi număr de protoni în nucleu, dar au un număr diferit de neutroni.
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite