NASA şi Boeing vor construi „taxiuri” spaţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NASA va plăti trei companii cu mai mult de un miliard de dolari pentru a construi o linie de „taxiuri” spaţiale spre Staţia Spaţială Internaţională (SSI). Programul se va numi „Echipajul comercial”, iar cele două companii contractate, pentru moment, sunt Boeing şi Space Exploration Technologies (SpaceX) cu Sierra Nevada ca variantă de rezervă.

Deocamdată, cele mai mari procente din cele 1,1 miliarde de dolari vor fi luate de către Boeing şi SpaceX. Compania Sierra Nevada va deveni parte activă în proiect doar dacă vreuna dintre cele două iniţiale va avea probleme şi nu va mai putea continua, notează „Ars Technica”.

Boeing va primi 460 de milioane de dolari pentru a-şi dezvolta capsula CST-100 care va zbura în spaţiu cu o rachetă United Launch Alliance Atlas 5. Acest proiect al rachetei ULA reprezintă un parteneriat între compania constructoare de aviaone şi Lockheed Martin, producător de echipamente spaţiale şi de securitate.

SpaceX va dispune de aproximativ 440 de milioane de dolari pentru îmbunătăţirea capsulei sale Dragon care va fi lansată în spaţiu cu racheta Falcon 9. În mai, capsula Dragon a fost prima care a ajuns în spaţiu finanţată integral din fonduri private. Testul a făcut parte din programul NASA de a contracta companii care să zboare către SSI. Compania Space Exploration Tech a fost fondată în 2002 de Elon Musk, cofondator al sistemului de plată online PayPal, dar şi al Tesla Motors.

În final, Sierra Nevada va primi aproape 213 milioane de dolari pentru a-şi dezvolta propria linie de echipamente spaţiale, în special capsula Dream Chaser care va putea fi trimisă în spaţiu cu o rachetă Atlas 5. NASA va apela la această companie doar dacă vor întâmpina dificultăţi celelalte două, iar asta explică şi fondurile reduse pe care aceasta le primeşte.

Explorarea spaţiului se face şi cu fonduri private

NASA nu mai are fondurile necesare de a dezvolta şi întreţine echipamentele necesare zborului în spaţiu, astfel că a apelat la firme private. Decizia vine după ce agenţia şi-a încheiat şi programul spaţial, după zeci de ani de activitate şi sute de miliarde de dolari investiţi. NASA îşi oferă însă ajutorul celor trei companii prin oamenii de care dispune şi prin experienţa acumulată.

Agenţia Spaţială a fost dependentă de Rusia, Europa şi Japonia de când şi-a închis programul spaţial în urmă cu un an. NASA a apelat la aceste ţări pentru a-şi trimite echipajele pe Staţia Spaţială Internaţională. Americanii preconizează că în cinci ani acest program va fi gata şi vor putea folosi „taxiul” spaţial.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite