FOTO Robotul care scoate apă din piatră seacă este în teste la NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NASA nu uită planurile sale de secol 20, şi anume să exploreze Luna. Ultimul său prototip de robot este gândit să-i ajute pe viitorii exploratori trimişi pe Lună, producând, la propriu, apă din piatră seacă.

Omul a ajuns prima dată pe Lună în 1969, dar nu a zăbovit prea multe pe satelitul natural al Pământului. Însă dacă s-ar decide că peisajul este frumos, nisipul este suficient de fin şi gravitaţia destul de scăzută pentru a scăpa de acele kilograme în plus, omul tot ar avea nevoie de apă. Aici intervine ultima creaţie a NASA, şi anume robotul RASSOR (Regolith Advanced Surface Systems Operations Robot), informează site-ul agenţiei.

RASSOR este un mini-excavator construit pentru a extrage apa (lichidă sau îngheţată) din solul sau rocile satelitului Terrei. Acesta nu se opreşte aici, poate fi folosit şi pentru Marte în eventualitatea în care Luna nu mai este suficientă. RASSOR, deocamdată un prototip timid al NASA, va putea să folosească resturile de rocă şi pentru a converti chimicalele pe care le conţin în alte două elemente cruciale: aer şi combustibil.

„Robotul va fi un furnizor de resurse lunare pentru un centru de procesare, ducând industria la un nou nivel neîncercat decât pe Pământ“, spun cei de la NASA.

image
image

De unde va veni apa? „Sunt câteva zone la poli unde credem că există gheaţă din plin, deci vom fora în gheaţă“, a spus A.J. Nick, unul dintre inginerii care se ocupă de RASSOR. „În alte zone apa este la doar 30 de centimetri sub sol [...] aceea este adâncimea de la care vrei să începi să colectezi apă.“

Înainte de a ajunge pe Marte, robotul trebuie să îndeplinească anumite criterii. Potrivit NASA, o încărcătură de 500 de grame costă 4.000 de dolari pentru a fi trimisă în spaţiu, astfel că RASSOR trebuie să fie uşor. Totuşi, trebuie să fie şi suficient de greu, astfel încât să poată fora într-un loc cu o gravitaţie mai mică decât pe Pământ, unde este testat. Va trebuie, apoi, să îndeplinească mai multor scopuri, nu doar să sape (cum face Curiosity pe Marte), şi va trebui să reziste la condiţiile de pe Lună.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite