Fizicienii americani au creat un fluid cu „masă negativă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fizicienii americani de la Washington State University au creat un fluid cu ”masă negativă”, care, atunci când este împins, accelerează în direcţia opusă forţei care acţionează asupra lui, informează BBC.

În lumea obişnuită, atunci când un obiect este împins, el accelerează în aceeaşi direcţie cu forţa care acţionează asupra lui. Acest fenomen a fost descris de Isaac Newton în Legea a II-a a dinamicii.

Dar în teorie, materia poate avea şi o masă negativă, la fel cum o sarcină electrică poate fi pozitivă sau negativă.

Studiul cercetătorilor americani a fost descris în publicaţia Physical Review Letters.

Profesorul Peter Engels de la Washington State University (WSU) şi colegii lui au răcit atomi de rubidiu până aproape de temperatura de zero absolut (-273 de grade Celsius), generând astfel un ”condensat Bose-Einstein”.

În această stare, particulele se mişcă extrem de încet şi, urmând comportamentul prezis de mecanica cuantică, acţionează precum undele.

De asemenea, ele se sincronizează şi se mişcă împreună, alcătuind ”un superfluid”, care curge fără să piardă energie.

Pentru a crea condiţiile de apariţie a masei negative, savanţii americani au folosit lasere pentru a capta atomii de rubidiu şi pentru a-i împinge înainte şi înapoi, schimbându-le direcţia de rotaţie.

Când atomii au fost eliberaţi din ”capcana” laserelor, ei s-au expandat, iar unii dintre ei au prezentat o masă negativă.

”În cazul unui obiect cu masă negativă, dacă îl împingi, el va accelera înspre tine”, a explicat unul dintre coautorii studiului, Michael Forbes, profesor-asistent de fizică la WSU.

”Pare că atomii de rubidium se loveau de un zid invizibil”, a adăugat cercetătorul american.

Tehnica folosită în laboratoarele de la WSU ar putea fi utilizată şi în alte cercetări pentru a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine acest fenomen.

”Ceea ce s-a obţinut în premieră mondială aici a fost un control excelent pe care l-am avut asupra naturii acestei mase negative, fără niciun fel de alte complicaţii”, a precizat profesorul Forbes.

Studiul ar putea să ofere oamenilor de ştiinţă un instrument valoros în explorarea posibilelor relaţii dintre masa negativă şi diverse fenomene observate în Univers, precum stelele neutronice, găurile negre şi energia întunecată.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite