De ce este bine că parlamentarii au blocat „stropitorile” pentru incendiu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: o mică parte din instalaţia cu „stropitori” de stins incendiul
Foto: o mică parte din instalaţia cu „stropitori” de stins incendiul

O propunere legislativă ce impunea instalaţii automate de stins incendiul la toate clădirile publice şi alte categorii de clădiri a fost stopată înainte ca aceasta să blocheze întreaga activitate I.S.U. în domeniul prevenirii. Legea, fără să fie susţinută de corpul de specialişti, ar fi adus condiţii imposibil de aplicat şi care nu există în nici un loc din lume.

E plin internetul de „specialişti” care s-au grăbit să critice faptul că o propunere legislativă ce prevedea montarea de „stropitori” (instalaţii automate de stingere a incendiului cu apă) la toate clădirile publice a fost stopată.

În fapt, numai că cineva a avut o asemenea idee reprezintă o mare prostie. Astfel de prevederi nu se impun prin legi, ci prin Norme Tehnice. O să asistăm în curând la aprobarea în Parlament a unor noi Legi ale Fizicii, Chimiei şi cine mai ştie ce domenii doresc profesioniştii noştri să atace.

Există la acest moment reglementări tehnice care spun în clar când sunt necesare aceste instalaţii automate. Normele sunt foarte bine stabilite la nivel internaţional, iar România nu face nici o excepţie, ba mai mult, regulile din Ţara noastră sunt cu mult mai exigente, lucru care le face imposibil de aplicat în unele cazuri.

„Specialiştii” de serviciu ar fi făcut bine să se interese care este practica mondială şi ce implică acest lucru. Nu există nicăieri în lume obligativitatea dotării tuturor spaţiilor cu instalaţii automate de tip sprinkler.

În proiectarea curentă, „Riscul de Incendiu” există tot aşa cum există şi „Riscul cauzat de Seism”. În ambele cazuri există limite de acceptabilitate deoarece dincolo de aceste limite construcţiile nu s-ar mai putea realiza tehnic, sau nimeni nu şi-ar mai permite să le construiască.

Trebuie de ştiut faptul că aceste „stropitori” reprezintă, în fapt, o instalaţie extrem de scumpă, în multe cazuri mai scumpă decât construcţia în sine.

Dacă o astfel de lege ar fi trecut, atunci am fi fost nevoiţi să facem investiţii, numai la nivelul autorităţilor publice, de zeci de miliarde de euro. Ori în condiţiile în care noi nu suntem în stare să asigurăm grupuri sanitare pentru şcolile de la sate, pare imposibil ca un astfel de demers să fie posibil.

Apoi se pun probleme de logistică, dacă există materiale să umpli Ţara, dacă există specialişti să le facă, dacă economia natională le poate produce sau le va importa? Apoi cine le întreţine şi cu ce bani?

Cea mai ieftină instalaţie de stingere automată cu apă porneşte de la 100.000 de euro deoarece ea impune o rezervă de apă de care nu te poţi atinge, o reţea proprie de distribuţie şi un grup de pompare ce asigură presiuni şi debite ridicate. Aceste „stropitori” nu se montează prin racordarea la instalaţia existentă.

Incendiul de la Colectiv nu a produs victime din acest motiv, ci pentru că nu s-au respectat reguli elementare precum asigurarea numărului minim de ieşiri şi faptul că normele interzic folosirea de materiale combustibile la nivelul tavanelor şi pereţilor, cu atât mai mult cele care să genereze fum toxic şi picături. Dintr-un top al măsurilor, acolo nu s-a respectat baza de 5 măsuri, iar sprinklerele ar fi fost undeva la poziţia 50.

Statisticile I.S.U. din România arată că peste 70% din incendiile şi victimele incendiilor din România se produc la clădirile de locuit şi anexele acestora. Clădirile de producţie şi depozitare se situează sub 6% iar la clădirile publice cifrele sunt şi mai mici. De aici trebuit pornit când se discută de soluţii. Nu arde undeva şi noi căutăm soluţii pentru altceva.

E bine, în concluzie, că s-a stopat o astfel de lege, cu atât mai mult cu cât situaţia este bine reglementată, dar şi aşa imposibil de aplicat şi la acest nivel.

Din dorinţa noastră de a „da” în  orice înseamnă politic ajungem uneori să fim la rândul nostru penibili în afirmaţii.

Unii sunt specialişti în construcţii, alţii sunt doctori, unii avocaţi, alţii proiectează maşini, avioane sau telefoane... e bine să lăsăm pe fiecare să facă ceea ce ştie mai bine, iar când avem întrebări să le adresăm specialiştilor.

Ing. Marius Dorin LULEA

Verificator pe cerinţa fundamentală Securitatea la Incendiu,
Vicepreşedinte al Colegiului Tehnic al Diriginţilor de Şantier,
Membru al Asociaţiei pentru Securitatea la Incendiu a Construcţiilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite