„Cometa secolului“, evenimentul spaţial al anului 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cometa ISON va fi vizibilă în noiembrie 2013
Cometa ISON va fi vizibilă în noiembrie 2013

2013 ar putea fi anul când vom vedea pe cer un eveniment unic şi un corp ceresc care este supranumit „cometa secolului“. Cometa ISON va fi prezentă pe cer vreme de mai bine de o lună, la finalul anului.

ISON a fost descoperită pe 21 septembrie 2012 de astronomii amatori Vitali Nevski din Belarus şi Artyom Novichonok din Rusia şi după calcule rapide au aflat că aceasta va fi la periheliu, adică în poziţia cea mai apropiată de Soare, pe 28 noiembrie 2013.

În punctul ei cel mai luminos când cometa este luminată de către Soare, ISON ar putea fi la fel de luminoasă ca şi o Lună plină, dar concentrată pe o arie mult mai mică. Evident, nu există o siguranţă totală asupra acestui fapt, dar traiectoria ei pare să indice acest lucru.

Unul dintre argumentele astronomilor pentru acest lucru este faptul că ISON a putut fi văzută în momentul când era la 965 de milioane de kilometri de Soare, după cum scrie revista „Time“. Atunci, ISON era după orbita lui Jupiter şi nu este o distanţă la care o cometă poate fi văzută în mod normal. Singurul moment când cometele încep să fie vizibile este atunci când intră în raza de acţiune a Soarelui şi acesta îi încălzeşte suprafaţa, formând o reflexie a luminii.

Confirmare abia în noiembrie

Dacă ISON a fost văzută deja înseamnă că are o dimensiune destul de mare, iar atunci când va ajunge aproape de Soare, pe 28 noiembrie, va fi foarte luminoasă şi robustă. Dacă supravieţuieşte, corpul ceresc va lumina noaptea în Emisfera Nordică până în decembrie şi, de ce nu, până în ianuarie.

Când vom avea siguranţa faptului că ISON va fi realmente impresionantă? Ei bine, în august cometa va fi la 320 de milioane de kilometri de Soare şi ar putea să-şi înceapă activitatea luminoasă intensă, dar până în noiembrie nu suntem sigur de nimic. Dar după cum a declarat şi pasionatul de comete David Levy, „Cometele sunt ca pisicile. Au cozi şi fac exact ceea ce doresc“.

Ultima apariţie care trebuia să fie a unei comete a secolului a fost corpul ceresc Kohoutek, dar aceasta a fost atât de dezamăgitoare încât a intrat ca o glumă în cultura populară. Dar dacă ISON este cu adevărat puternică, va semăna cu Marea Cometă din 1680, care a fost atât de puternică, iar coada ei era atât de lungă încât era vizibilă în plină zi.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite