Cercetătorii au descoperit o cale de a face calculatoarele de mii de ori mai rapide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu un astfel de laser vor cercetătorii să reinventeze cipurile din calculatoare. FOTO Quartz.com
Cu un astfel de laser vor cercetătorii să reinventeze cipurile din calculatoare. FOTO Quartz.com

Mai rapid, mai bun, nu? Actualelor calculatoare li se prezice de câţiva ani sfârşitul şi asta pentru că elemnentele folosite la construirea lor vor fi depăşite în termeni de cerinţe. Cercetătorii se pregătesc deja pentru următorul nivel: componente mai rapide şi consum redus de energie.

O echipă de cercetători de la SLAC National Accelerator Laboratory, care aparţine de Departamentul de Energie al SUA, a reuşit să înregistreze un succes în ceea ce priveşte descoperirea unor noi elemente care pot fi folosite în construirea calculatoarelor. Oamenii de ştiinţă au observat că activarea conductivităţii electrice în magnetitse întâmplă mult mai repede decât în alte materiale. De mii de ori mai repede, notează Quartz. Magnetitul este un mineral din grupa oxizilor.

Fiecare tranzistor are la bază acest principiu, de a fi oprit sau pornit, în consecinţă de a conduce curentul electric sau de a nu conduce. Magnetitul pe care au experimentat cercetătorii nu ar înlocui siliciul din actualele cipuri, ci ar deschide noi căi de a experimenta cu îmbunătăţirea calculatoarelor. Ei au observat că activarea şi dezactivarea magnetitului se produce cu o viteză de mii de ori mai mare decât în actualele cipuri de siliciu. Există însă o problemă.

Magnetitul trebuie răcit până aproape de -190 de grade Celsius pentru a putea fi folosit după cum doresc cercetătorii. Este cam greu de redus temperatura atât de mult într-un PC, iar singurele reuşite marcante în acest sens s-au făcut în competiţii de overclocking, când cipurile au fost răcite cu heliu lichid sau oxigen lichid. Totuşi, reuşita actuală rămâne, deoarece ei au observat un fenomen interesant.

Până acum nu puteau calcula viteza, deoarece nu aveau lasere suficient de precise. Au schimbat echipamentul de testare, au calculat viteza, folosind pulsuri intense de raze X, dar au descoperit şi că nu toată porţiunea este activată. Unii atomi sunt activaţi, în timp ce ceilalţi rămân ca nişte insule. Totuşi, electronii pot trece de aceste zone, astfel că metalul poate funcţiona drept tranzistor şi incomplet activat. Mai rămâne de rezolvat problema răcirii.

Vă aşteptăm să discutăm pe Tech Adevărul pe Facebook.

Descoperă mai multe subiecte din ştiinţă: 

Cercetătorii au creat un termometru atât de eficient, încât poate măsura temperatura din ţesut la nivel de celulă

Cât ar dura teleportarea umană?

Un „cimitir de comete” a fost descoperit între Marte şi Jupiter

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite