Cum sunt alese numele uraganelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uraganul Irma/ Foto: NASA
Uraganul Irma/ Foto: NASA

În luna septembrie, uraganele Irma, Jose şi Katia au făcut ravagii în America Centrală şi în Statele Unite, iar în zilele acestea uraganul Ophelia a lovit Irlanda. Pe lângă forţa devastatoare a acestor furtuni şi pagubele imense pe care le produc în calea lor, un aspect secundar este cine şi după ce procese sunt alese numele uraganelor?

„Uraganele sunt botezate în scopul siguranţei publice”, a declarat Clare Nullis, purtătoarea de cuvânt a Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), pentru publicaţia online Live Science. „Este mult mai uşor pentru mass media să mediatizeze o furtună şi să crească atenţia la mesajele de avertizare atunci când furtuna are un nume”.

Uraganul Irma a fost botezat astfel pentru că numele Irma urmează numelui Harvey într-o listă predeterminată stabilită de OMM pentru uraganele ce se formează în Marea Caraibelor, Golful Mexicului şi Atlanticul de Nord. Pentru anul 2017, de exemplu, după Katia au urmat şi vor urma uraganele: Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy etc. În anul 2018 trebuie să ne aşteptăm la uraganele Alberto, Beryl, Chris, Debby, Ernesto, Florence, Gordon, Helene, Isaac etc.

Numele uraganelor pentru următorii şase ani au fost deja stabilite, cu câte 21 de nume pentru uraganele din fiecare an. Este puţin probabil ca numărul anual al acestora  să depăşească această cifră.

Adeseori numele unor uragane sunt retrase la cererea reprezentanţilor unei ţări din cadrul OMM în cadrul adunărilor anuale ale Asociaţiei Regionale ale Comitetului pentru Uragane. Acest lucru se întâmplă de regulă atunci când o furtună a fost atât de devastatoare încât utilizarea pe viitor al aceluiaşi nume este considerată a fi lipsită de compasiune, a detaliat Clare Nullis. Katrina, Sandy, Ike, Irma - uragane extrem de dezastruoase ce au lovit Statele Unite - au fost cu toate tăiate de pe lista numelor acceptate.

Acest proces nu a fost din totdeauna stabilit cu această claritate. la începutul anilor 50, furtunile din această regiune erau numite după alfabetul fonetic utilizat de armată: Able, Baker, Charlie, Dog - pentru o perioadă de doar trei ani de zile, când convenţia a fost schimbată şi uraganele au primit nume feminine. Ulterior, în ideea egalităţii de gen, nume masculine au fost adăugate începând cu anul 1979.

Oficial, aceste furtuni nu sunt denumite după o persoană anume, însă acest fapt nu a împiedicat apariţia plângerilor din partea persoanelor ce au acelaşi nume cu un uragan, susţine Nullis. Purtătoarea de cuvânt a OMM a amintit o serie de plângeri mai ciudate primite anul trecut, de exemplu, o persoană plângându-se că uraganul Matthew are acelaşi nume cu al său iar o alta că acest nume nu este suficient de „dur”.

Alte persoane au venit cu alte idei cu privire la procesul de numire al acestor furtuni, susţine Nullis, de exemplu sugestia ca acestea să fie numite după personajele operelor de science-fiction, pe când alţii îşi oferă propriile nume pentru acest proces.

Apoi, există cereri din partea unor persoane cu caracter răzbunător, ce doresc să transfere propriile resentimente personale acestor dezastre naturale.

„Am avut o doamnă care ne-a rugat să numim un uragan după fostul ei soţ”, a declarat Nullis.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite