Cărăbuşul mai alb decât hârtia ar putea ajuta la crearea unor noi materiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cărăbuşul Cyphochilus are nişte proprietăţi optice foarte interesante FOTO IFLscience.com
Cărăbuşul Cyphochilus are nişte proprietăţi optice foarte interesante FOTO IFLscience.com

Cărăbuşul Cyphochilus este originar din Asia de Sud-Est şi este acoperit în solzi ultra-subţiri care îl fac să pară mult mai alb decât majoritatea materialelor cunoscute în present, potrivit iflscience.com.

Cercetătorii care au studiat proprietăţile optice ale acestor insecte au descoperit ce le face atât de strălucitoare. S-ar părea că solzii care le acoperă împrăştie lumina mult mai bine decât orice alt ţesut biologic cunoscut.

Culorile strălucitoare în natură sunt folosite pentru o varietate de întrebuinţări. Unele animale se camuflează mai uşor, altele îşi găsesc parteneri. Pentru ca ochii noştri să perceapă culorile, este nevoie de pigmenţi – cum e melanina la pinguini sau carotenul la flamingo – care absorb anumite lungimi de undă ale luminii şi care reflectă alte lungimi de undă.

Totuşi, pentru ca un obiect sau un animal să pară alb, toate lungimile de undă trebuie să fie reflectate în aceeaşi măsură. ”Tehnologia actuală nu poate produce un strat atât de alb şi atât de subţire ca al acestor cărăbuşi”, a declarant Silvio Vignolini, de la Universitatea Cambridge.

O echipă de cercetători, condusă de Vignolini şi de Matteo Burrest, de la Laboratorul European pentru Spectroscopia non-lineară, a studiat cum se propagă lumina în solzii cărăbuşului Cyphochilus, măsurând, pentru prima data, puterea de împrăştiere a acestora.

image

Aceste insecte au o reţea complexă şi densă de chitină, aceeaşi proteină găsită în carapacele moluştelor, exoscheletele unor insecte, dar şi în pereţii celulari al unor fungi. Aceste filamente de chitină sunt mult mai subţire decât hârtia. Pe parcursul evoluţiei, aceşti cărăbuşi au dezvoltat o reţea comprimată de filamente de chitină care permite ca lumina să fie reflectată uniform şi intens, folosind foarte puţin material.

Materialul este şi foarte uşor, lucru important în cazul insectelor zburătoare. ”Pentru a supravieţui, aceşti cărăbuşi trebuie să-şi optimizeze atât răspunsul optic, cât şi cantitatea de material, pentru a conserva energia şi pentru a putea să zboare”, scrie Vignolini.

Proprietăţile acestor insecte ar putea duce la crearea unor materiale noi, sau la îmbunătăţirea materialelor existente. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite