Riscurile Facebook. Partea a II-a – cât de multă încredere să am? Probleme cu viruşii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţelele de socializare încurajează schimbul de fişiere – inclusiv de fişiere video. Din moment ce aceste fişiere provin, de obicei, de la indivizi necunoscuţi, unele dintre ele conţin viruşi care fie vă vor scoate din funcţiune calculatorul, în cazul bun, fie vor aduna informaţii personale despre dvs. care, mai târziu, ar putea să fie folosite împotriva dvs, în cazul rău.

În articolul precedent mă întrebam care sunt câteva dintre cele mai mari riscuri cu care vă puteţi confrunta în reţelele de socializare – şi în special pe Facebook?

Vă spuneam că ar trebui să aveţi, în primul rând, mare grijă la ceea ce scrieţi pe profilul dvs. Deja, de ceva vreme, angajatorii şi administratorii universităţilor aruncă cel puţin o privire peste profilurile candidaţilor. În al doilea rând, informaţiile private trebuie să rămână private! Nu postaţi pe Facebook lucruri precum codul numeric personal sau adresa de acasă – deoarece vă veţi expune riscului furtului de identitate.

Ei bine, iată de ce trebuie să mai ţineţi seama când socializaţi, în cea mai mare reţea socială a planetei. În al treilea rând, străinii rămân, şi pe Facebook, tot străini. Când cunoaşteţi pe cineva pentru prima oară în lumea reală, s-ar putea să aveţi nevoie de ceva timp ca să vă daţi seama dacă acea persoană chiar este cine pretinde că e. Lumea virtuală nu este cu nimic diferită. Ba dimpotrivă: e un loc ideal pentru oamenii cărora le place să-şi exagereze calităţile şi realizările sau să inventeze, chiar, o viaţă complet diferită de viaţa lor adevărată. Dacă folosiţi Facebook-ul, aşa cum fac foarte mulţi români, ca platform de dating, aveţi grijă ce vă spun potenţialii parteneri pe care îi întâlniţi online – în special dacă aceştia se prezintă într-o lumină prea bună. Nu vă îndrăgostiţi, altfel spus, înainte să vedeţi prinţul – sau prinţesa – de pe Facebook în carne şi oase, la o cafea.

În al patrulea rând, aveţi mare grijă la viruşi! Reţelele de socializare încurajează schimbul de fişiere – inclusiv de fişiere video. Din moment ce aceste fişiere provin, de obicei, de la indivizi necunoscuţi, unele dintre ele conţin viruşi care fie vă vor scoate din funcţiune calculatorul, în cazul bun, fie vor aduna informaţii personale despre dvs. care, mai târziu, ar putea să fie folosite împotriva dvs, în cazul rău. Primul pas pentru a vă proteja este acela de a descărca doar acele fişiere care provin de la oameni în care puteţi avea încredere. De asemenea, e foarte important să aveţi antivirusul updatat şi pornit ori de câte ori intraţi pe Internet. Un articol despre un virus de Facebook care a reuşit să extragă datele personale ale mai mult de 6 milioane de utilizatori găsiţi în Huffington Post aici, iar o listă de paşi necesari pentru a vă proteja de viruşii de Facebook găsiţi pe Wikisources aici (foarte important: nu faceţi click pe link-uri suspecte sau care provin de la persoane cu care nu aţi interacţionat niciodată!)

În cele din urmă, ţineţi cont de faptul că reţelele de socializare sunt medii amuzante, care creează dependenţă. Să întâlneşti oameni noi, să iei legătura cu prieteni pe care nu i-ai mai văzut din liceu şi să petreci ore în şir studiind profilulri interesante vă poate consuma multe ore, în fiecare zi. Să nu vă mire, aşadar, dacă veţi descoperi că eficienţa muncii v-a scăzut dramatic, că luaţi note tot mai mici, la şcoală, sau că v-aţi pierdut locul de muncă pentru că aţi exagerat cu folosirea, la birou, a Facebook-ului. Când reţeaua de socializare începe să devină tot mai importantă, în viaţa dvs. – ei bine, e foarte probabil că aţi devenit, deja, dependenţi de Internet. Da, dependenţa de internet e o problemă tot mai răspândită, în ziua de azi – despre care vom discuta în următorul episod al acestui miniserial. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite