Motivul pentru care Facebook a refuzat să elimine un videoclip care prezenta decapitarea unei femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Invocarea libertăţii de exprimare este argumentul celor de la Facebook în cazul postării videoclipurilor care au un conţinut violent. FOTO: Reuters
Invocarea libertăţii de exprimare este argumentul celor de la Facebook în cazul postării videoclipurilor care au un conţinut violent. FOTO: Reuters

Problema gestionării conţinuturilor care promovează violenţa pe Facebook nu este o chestiune nouă, dar revine în atenţia publicului în această săptămâna odată apariţia în cadrul reţelei sociale a unui videoclip în care o femeie este decapitată de un om mascat.

„Huffington Post” şi „Slate” susţin începutul acestui caz îşi are rădăcinile în mai 2013, în urma postării pe Facebook unui videoclip care a fost denunţat masiv datorită violenţei extreme.

Un articol al BBC susţine că Facebook a refuzat iniţial eliminarea mesajelor care conţin aceste mesaje, datorită respectării unui principiu fundamental al condiţiilor de utilizare a reţelei sociale – libertatea de exprimare.

Prima decizie a echipelor de moderare a fost aceea că respectivul videoclip nu face parte din prevederea interdicţiei prevăzute „condiţiile de utilizare”: „nu veţi publica conţinut care incită la ură sau violenţă, ameninţare, care conţine nuditate sau violenţă explicită sau nejustificată”.

Moderatorii Facebook s-au confruntat cu reacţii vehemente ale utilizatorilor şi grupurilor, ceea ce a dus la revenirea deciziei, angajaţii reţelei sociale afirmând că vor elimina clipurile video în momentul în care vor primi evaluarea privind încălcarea conţinutului.

Cu toate acestea, cei de la BBC au declarat că „echipele americane au confirmat faptul că ele consideră că utilizatorii trebuie să aibă libertatea de a urmări şi de a condamna conţinutul”.

Povestea nemulţumirilor s-a repetat, reacţii venind şi din partea premierului David Cameron, care a criticat pe Twitter comportamentul „iresponsabil” al Facebook.

Motivele pentru strategia reţelei de socializare sunt numeroase, potrivit publicaţiei franceze „Le Monde”, cel mai important fiind acela de a da Facebook-ului imaginea unui spaţiu „cool”, unde tinerii îşi pot petrece timpul liber, dar mai ales pentru a continua înscrierea unui număr cât mai mare de noi utilizatori care în condiţiile „cenzurii” poate afecta modul de percepţie al reţelei sociale. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite