Contul de Facebook al filosofului Mihai Şora, reclamat de „turnători” şi blocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filosoful şi scriitorul Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook acuzând faptul că reclamaţiile unor „turnători” i-ar fi blocat contul, fiind nevoit să trimită o copie de buletin administratorilor paginii de socializare pentru ca acesta să îi fie deblocat.

Redăm mai jos postarea integrală a filosofului, care între timp şi-a recuperat contul, după ce acesta fusese blocat mai multe ore.

„Dragi prieteni, am fost „raportat“  (se pare că acesta este verbul corespunzător).

În alte vremuri, sub alte stăpâniri, exista turnătoria: foarte lucrativă pentru unii şi, în orice caz, menită să ţină sub control orice fir de păr care ar fi avut apucături rebele, turnătoria devenise, la un moment dat, în anii ceauşismului târziu, un reflex condiţionat pentru mulţi oameni, – de la vecinul din bloc, şeful de birou ori colegul de serviciu, la amicul ocazional, prietenul „de nădejde“ sau – în chip dramatic (căci spulbera toate resorturile familiale) – la fiul care îşi turna tatăl, tatăl care îşi nenorocea copilul.

Ani de zile, am fost urmărit, măturat, turnat, am avut telefonul ascultat, corespondenţa citită şi tradusă… (– da, Securitatea avea angajaţi care traduceau toate scrisorile în limba română, dacă se întâmpla să scrii în franceză, în germană, în engleză sau în alte limbi). Dosarele deschise pe numele meu şi aflate în arhiva CNSAS sunt multe, copleşitoare. 

Aşa am aflat, de pildă, că turnătoriile (al căror obiect sunt) încep din 1947, pe când, cercetător în Franţa, îl studiam pe Pascal. 

Aşa am aflat, de pildă, că niciodată Anei Pauker şi acoliţilor săi nu le-ar fi trecut prin minte să mă sechestreze în România, în anul 1948, când am revenit din Franţa într-o excursie, după zece ani de absenţă, să-mi văd părinţii, dacă nu ar fi existat o scrisoare-turnătoare semnată „un grup de români patrioţi“, expediată chiar de la Paris.

Aşa am aflat (negru pe alb) despre „Angajamentul“ fiului meu, recrutat de Securitate pe când era minor: avea 14 ani. Şi tot aşa am aflat (şi retrăit) răul pe care Securitatea poate să-l facă unui copil, iar copilul poate să-l facă părinţilor săi.

Prin urmare, dragii mei, am trecut prin multe, am văzut multe.

Trebuia, de bună seamă, să trăiesc, să văd, să înţeleg şi noile tehnologii, începând cu feisbucul. Ieri am trimis o copie după buletinul meu undeva, în eter, şi iată că s-au redeschis porţile, iar contul meu a fost deblocat.

Este marţi, 28 noiembrie 2017: cer negru deasupra României”, a scris filosoful pe pagina sa.

În ultima perioadă, mai multe persoane care au simpatizat cu mitingurile şi marşurile organizate în faţa Guvernului şi care au postat mai multe mesaje de susţinere a acestora au reclamat faptul că le-au fost blocate conturile, în urma unor „raportări” la Facebook.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite