Samsung şi Google: cuplul perfect, în prag de divorţ?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul de lansare a Samsung Galaxy S4 a fost unul inedit. Funcţiille noului smartphone au fost prezentate prin scenete comice, iar sud-coreenii s-au axat foarte mult pe partea de software. Cu toate astea, cuvântul „Android” nu a fost rostit deloc, semn că relaţia Samsung-Google se răceşte.

Zvonurile despre tensiunile dintre gigantul sud-coreean şi cel american au început să apară cu aproximativ o lună înainte de lansarea Galaxy S4.  „Wall Street Journal” titra, pe 25 februarie, „Samsung provoacă anxietate la Google”. Autorul articolului susţinea atunci că directorii Google sunt îngrijoraţi de supremaţia Samsung pe piaţa dispozitivelor cu Android. Mai mult, fostul şef Android Andy Rubin a spus că parteneriatul a fost benefic pentru ambele companii însă a specificat că Samsung ar putea deveni o ameniţare dacă capătă mai mult teren. Principala miză o reprezintă veniturile obţinute din publicitate iar gigantul din Silicon Valley se teme ca va fi forţat să-i plătească mai mult pe coreeni.

Situaţia pare să se agraveze. Cu numai o zi înainte de lansarea Samsung Galaxy S4 Google a anunţat că Andy Rubin, unul dintre părinţii sistemului de operare Android, va părăsi funcţia pentru a se concentra pe „un proiect personal”. Acesta a fost înlocuit cu Sundar Pichai, vicepreşedinte al divizei Chrome. Mişcarea Google ar putea însemna că americanii încearcă să-şi schimbe tactica în ceea ce priveşte parteneriatul cu Samsung.

Samsung ţine să se diferenţieze de restul producătorilor de dispozitive cu Android, lucru care s-a văzut foarte clar în evenimentul de joi noaptea. În prezentarea inspirată de spectacolele de pe Broadway coreenii nu au menţionat deloc sistemul de operare al telefonului. Galaxy S4, cu toate că vine cu Android 4.2 preinstalat, are o temă atât de modificată încât am putea uita că prin circuitele smartphone-ului circulă ADN Google. Mai mult, versiunea de Android folosită de Samsung a fost desemnată mai bună decât cea originală – lucru cu care nu mulţi producători se pot lăuda.

Coreenii lucrează de zor şi la suita proprie de aplicaţii care se măreşte pe zi ce trece şi ecosistemul Samsung Apps este din ce în ce mai populat. Astfel, compania oferă aplicaţii pentru toate nevoile – de la entertainment şi sănătate până la jocuri şi productivitate.

Un alt semn că divorţul dintre Google şi Samsung este iminent este platforma Tizen. Înainte de parteneriatul cu Google, coreenii aveau propriul sistem de operare – Bada OS. Proiectul Bada a fost închis însă asta nu a însemnat că şi visul corean de a deveni un fel de Apple asiatic a luat sfârşit. Astfel, Samsung a anunţat, luna trecută, dezvoltarea sistemului de operare Tizen. Rădăcinile acestuia sunt aceleaşi cu ale Android, ambele sisteme fiind bazate pe Linux, iar portarea aplicaţiilor ar putea fi un proces incredibil de simplu pentru dezvoltatori. La dezvoltarea Tizen, Samsung lucrează cu alt gigant american şi anume Intel. Mai mult, cei de la Wall Street Journal scriu pe blog că cei doi parteneri urmează să lanseze un telefon high-end în toamnă.

Atât Intel cât şi Samsung au mult de câştigat de pe urma acestei relaţii. Samsung ar putea dobândi autonomie completă, fiind producători de hardware şi software, sau în cazul în care tensiunile cu Google cresc, coreenii ar avea un avantaj enorm. Cei de la Intel ar avea prin Samsung platforma de lansare perfectă pe piaţa mobile. Americanii au încercat anul acesta să pătrundă în câteva terminale însă acestea nu au fost întâmpinate cu foarte mult succes. Totuşi, în 2013, strategia de mobil a Intel este mult mai dezvoltată  şi au anunţat şi lansarea unor noi procesoare numite Clover Trail+, mai puternice şi mai eficiente din punct de vedere energetic.

Şi Google îşi ia măsuri de precauţie. Gigantul ar avea foarte mult de pierdut în cazul în care Samsung ar decide să-şi facă bagajul şi să plece pe drumul spre independenţă software. Samsung a vândut, anul trecut, 215,8 milioane de smartphone-uri dintre care aproape toate cu Android. Asta reprezintă 40,2% din piaţa dispozitivelor bazate pe sistemul de operare de la Google. Compania din Silicon Valley îşi trage o bună parte din profituri din publicitate şi dispariţia principalului jucător din schemă ar însemna o scădere drastică a folosirii sitemului Android.

Astfel, Google a achiziţionat, vara trecută, Motorola. Subsidiara serveşte scopul unei plase de siguranţă, spunea Andy Rubin cu ceva timp în urmă. De câteva luni tot auzim şoapte despre „X Phone”, un smartphone Android pur-sânge care ar urma să revoluţioneze conceptul de smartphone. X Phone este programat să apară în cadrul evenimentului I/O şi va rula versiunea Key Lime Pie de Android. Google ar vrea să lanseze şi o serie de magazine proprii, semn că americanii vor să aibă cu ce umple vidul creat de Samsung în cazul unui divorţ.

Şi, ca în cazul multor divorţuri, totul s-ar putea termina urât pentru ambele companii. Coreenii, orbiţi de faimă şi succes s-ar putea pripi şi ar putea pierde tot ce au realizat în ultimii doi ani iar Google ar rămâne cu averea înjumătăţită şi cu inima frântă. În tot acest timp, Apple ar rânji machiavelic gândindu-se la toţii utilizatorii debusolaţi pe care ar putea să-i consoleze cu  un iPhone şi cu vorbe dulci, precum " iWill be there for you".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite