Samsung Galaxy A8 2018 – interesant, dar nu chiar un Jackpot [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adrian Pogîngeanu
FOTO Adrian Pogîngeanu

Un smartphone interesant, frumos, pe care un ochi neexperimentat îl poate confunda cu Samsung Galaxy S8, datorită formei şi a ecranului Infinity Display. De fapt, el e succesorul lui Samsung Galaxy A5 2017.

Are specificaţii de mid-range, dar un preţ de lansare cam mare (2300 lei) şi un sistem de operare “vechi”, Android Nougat a fost lansat în octombrie 2016. Probabil va face upgrade la Oreo.

Uşor de ţinut şi manevrat cu o singură mână, răspunde rapid la comenzi, dacă nu-l stresezi prea tare.

image

FOTO Adrian Pogîngeanu

Pentru că am deschis discuţia cu asemănările fizice dintre A8 şi S8, să vă spun şi care sunt deosebirile. Deşi înălţimea, lăţimea, grosimea şi greutatea lui A8 sunt puţin mai mari, acesta are un ecran de 5.6 inci, iar S8, unul de de 5.8 inci. Senzorul de amprentă la A8 este sub camera foto de pe spatele dispozitivului, în timp ce la S8 e în dreapta camerei.

Specificaţiile principale ale modelului SM-A530F (varianta europeană) sunt: stocare 32 sau 64 GB / 4GB RAM, plus spaţiu pentru microSD cu capacitate maximă 256 GB, procesor Exynos 7885 Octa-core (2x2.2 GHz Cortex-A73 şi 6x1.6 GHz Cortex-A53). Ecran Super AMOLED cu rezoluţia de 1080 x 2220 pixeli, raport 18.5:9 (441 ppi). Camera principală are 16 MP cu diafragmă 1.7, iar camerele secundare, de selfie, au 16 MP, respectiv 8 MP cu diafragmă 1.9. Standard IP68, baterie 3000 mAh, Radio FM, usb type-C 2.0, etc.

Experienţa de folosire

La prima vedere îmi place cum arată, cum se mişcă, mi-e teamă să nu-l zgârii sau să-l scap, rama de metal şi sticlă de pe ambele feţe îl fac alunecos.

image

FOTO Adrian Pogîngeanu

L-am folosit în mod dual-sim, cu o cartelă Orange şi una Digi, are spaţiu pentru două cartele SIM şi separat pentru card de date. Pe reţeaua 4G+ la Orange a scos Download 67.8 Mbps şi Upload 28.07 Mbps. Pe conexiunea wireless a scos Download 50.09 Mbps şi Upload 57.06 Mbps, ar fi mers mai bine probabil pe banda de 5GHz. Bluetooth 5.0 e o noutate, e mai rapid la conectare şi cu rază mai mare de acoperire, 25-30 de metri în interiorul unei clădiri. Testat lăsând A8-ul cu muzica pornită pe birou şi plecând prin companie cu căştile.

Se încarcă repede, de la 0 la 40% în 30 de minute, se încălzeşte puternic şi bateria ţine, nu rămâi în pană. Apreciez că pe un utilizator avansat l-ar ţine 8 ore, iar pe unul mediu, 24 de ore.

Senzorul de amprentă e de poveste, până înveţi cum să îl foloseşti, ca să te recunoască. Am introdus de 3 ori succesiv amprenta, pentru că nu reuşeam să deblochez dispozitivul. Nici poziţionarea lui pe spatele carcasei nu e un avantaj. Cu puţin efort şi insistenţă l-am învăţat şi acum îl deschid aproape perfect. Recunoaşterea facială mi s-a părut iniţial un pic mai bună decât cea bazată pe amprentă. Însă am descoperit, lucrând la computer şi purtând ochelari, că recunoaşterea facială nu merge. Dacă am fes în cap, păţită la cumpărături, nu merge. Dacă e lumină puţină, nu merge. Am încercat fără succes să păcălesc recunoaşterea facială cu o poză şi asta e de bine.

image

FOTO Adrian Pogîngeanu

Am descoperit cu plăcere că are radio FM integrat şi întâmplător am ascultat teatru radiofonic şi câteva poezii pe unul din posturile naţionale.

E rapid în toate aplicaţiile uzuale, dar în teste şi jocuri mi-a făcut surprize. Când am deschis Antutu Benchmark prima dată, ecranul s-a închis şi A8 n-a mai răspuns la nici o comandă preţ de circa un minut, apoi a repornit. Am făcut testul şi a scos 117547 puncte, clasându-se pe locul 42. L-am testat şi cu aplicaţia 3DMark unde a scos 741 de puncte, la general ocupând locul 240.

Mai târziu am instalat pe el Asphalt 8, am activat performance mode şi am pornit jocul. La fel ca în testul Antutu, ecranul s-a închis şi A8 n-a mai răspuns la nici o comandă preţ de circa un minut, apoi a repornit. După restart m-am jucat fără probleme. 

Am instalat de asemenea Modern Combat 5 şi am păţit acelaşi lucru. Problema se poate datora şi faptului că terminalul folosit a fost primit cu titlu de ”sample”.

Camera principală este poate partea cea mai bună a lui A8, scoate imagini frumoase la lumina zilei şi la fel de bune noaptea, dacă activezi funcţia HDR. Culorile sunt naturale, poate puţin mai saturate decât realitatea, focusul e rapid. Filmarea e “doar” FullHD, adică tot ce trebuie, dar rezultatele sunt bune în orice lumină, zi sau noapte. Camera e mişto. 

Camerele de selfie sunt şi ele pe măsură, poate chiar depăşesc calităţile celei de pe S8, minus o diafragmă mai închisă. Una e pentru un unghi de vedere mai larg şi cealaltă pentru cadre mai strânse.

Dacă le foloseşti împreună obţii efectul de bokeh, clar pe faţă şi fundal neclar.

Dacă eşti fan foto-video pe smartphone, ca mine, stocarea de 32 GB e insuficientă, ori îţi iei modelul cu 64 de GB, ori adaugi card, poate ambele. Google Cloud sau alte servicii de cloud computing sunt de asemenea o soluţie.

L-am folosit cam o săptămână şi în ansamblu mi-a plăcut. Poate aşteptările mele au fost prea mari, pentru că e Samsung şi pentru că suntem în 2018. Poate că de fapt aşteptam un S9. 

Samsung Galaxy A8 2018, clasificat ca jackpotlte sau jackpotltexx e un smartphone din clasa medie cu specificaţii pe măsură (excepţie fac ecranul, bateria şi camerele foto), care a intrat pe piaţă la un preţ apropiat de premium. În momentul în care închei acest review, preţul lui e undeva la 2000 de lei şi scade în continuare. E dedicat celor preocupaţi mai mult de aspect decât de performanţă, un dispozitiv multimedia reuşit, dar nu chiar un Jackpot.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite