LG G4 versus Galaxy S6: întrecerea celor mai buni din Coreea de Sud

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
LG G4 şi Galaxy S6, două telefoane din Coreea de Sud, dar nu la fel.
LG G4 şi Galaxy S6, două telefoane din Coreea de Sud, dar nu la fel.

LG G4 şi Galaxy S6 au dotări foarte bune, design plăcut şi dincolo de Android sunt mai diferite ca niciodată. Acesta e testul comparativ cu cele două.

În zilele de azi smartphone-ul se transformă din ce în ce mai mult într-un accesoriu, iar LG a profitat din plin de asta. Forma curbată şi colţurile ascuţite îţi permit să îl ţii cu uşurinţă în mână, chiar dacă e mai mare şi mai gros cu vreo 3mm decât un Galaxy S6 sau S6 Edge. Desigur noutatea de bază sunt capacele din spate. Pe lângă diferite opţiuni din plastic există o gamă variată din piele. Nu imitaţie din piele, plastic granulat ca pielea sau alte ciudăţenii, ci piele naturală, de vacă, cu o cusătură foarte elegantă pe mijloc.

Senzaţia este una foarte plăcută. Varianta neagră este una mai tare şi mai texturată. Pe versiunile mai aprinse e un pic mai moale, dar şi petele se văd mai uşor. În orice caz arată tare super, se simte şi chiar miroase a piele.  E atât de frumos că şi cei de la Green Peace vor unul. Totul este confecţionat cu o precizie milimetrică şi chiar dacă peste ceva timp te plictiseşti, poţi oricând să schimbi capacul. Apropo, dacă ai varianta din piele în cutie, by default ai şi una din plastic combinat cu ceramică. De  departe arată ca plasticul, dar ca senzaţie, nu pare deloc ieftin.

Vorbind la general despre G4, este un specimen pe cale de dispariţie. E unicul smartphone premium din 2015 căruia îi poţi schimba bateria, are slot pentru micro SD şi capac detaşabil, ceea ce e un avantaj foarte mare. Dacă să îl luăm pe Galaxy S6, acesta nu oferă nimic din cele menţionate, plus dacă ai scăpat jos un S6, nu dă Doamne un S6 Edge, o să te usture ochii când o să vezi cât costă reparaţia. G4 pe de altă parte este cel mai uşor reparabil smartphone din cele de top, în prezent, ceea ce constituie la fel un avantaj.

LG totuşi nu este învingător peste tot. Modelul trecut - LG G3 a fost primul smartphone cu ecran QHD, LG spune că acum display-ul de pe G4 e unul perfecţionat, quantum display, nano particule, teorii despre cosmos ş.a.md. Comparându-l cu S6, acesta este cu mult în urmă. Dintr-un unghi mai înclinat, ecranul lui G4 aproape că nu se vede deloc şi asta în timp ce  ambele  au luminozitatea la maxim. Nici culorile nu impresionează atât de tare la modelul de anul ăsta, nici detalizarea. Ştiind ce ecran frumos avea G3 nu puteam să înţeleg care e problema la G4. Diferenţa de tonuri şi contrast  este foarte mare, aşa că atunci când procuraţi un G4, încercaţi să alegeţi un model european, aici display-ul e la nivelul lui S6 şi chiar are valoare.

G4 la fel ca şi S6 vine cu Android Lollipop 5.1, cu o interfaţă personalizată. Chiar dacă S6  a scăpat de urâţenia TouchEiz-ului din versiunile trecute, tot skin-ul de la LG e mai plăcut şi chiar mult mai practic. E o plăcere să revăd funcţii ca knock code-ul care deblochează telefonul cu tap-uri specifice pe o anumită zonă a ecranului, sau posibilitatea de a modifica butoanele capacitive. Pe aşa un ecran mare poţi plasa butonul care va trage centrul de notificare în jos, sau alt buton care poţi deschide careva aplicaţii prestabilite on top.

Pentru productivitate mai există şi funcţia  dual window, însă nu este atât de utilă ca pe S6, care are ceva similar şi suportă mai multe aplicaţii. La fel pe S6 nu avem knock code-ul, în schimb avem un fingerprint sensor foarte rapid. Totuşi prefer mai mult softul de pe G4, unde poţi customiza chiar şi animaţiile, plus că mai are şi un port infraroşu, pentru a-l folosi pe post de  telecomandă, doar că este mai practic decât  pe S6.

De puterea fiecăruia putem vorbi ore în şir. Este clar că ambele au tot ce le trebuie pentru a fi considerate device-uri de top. Ambele au câte 3GB RAM, LG merge pe un procesor Snapdragon 808, iar Samsung pe un cip propriu, Exynos. Jocurile nici nu au cum să frâneze, iar ce ţine de sistem, LG mai are uneori careva întârzieri care, sperăm, că după ceva update-uri vor dispărea.

S6 oferă versiuni chiar şi cu 128GB de memorie internă, pe când LG doar cu 32. În schimb pe G4 avem suport pentru card micro SD, ceea ce e cu mult mai convenabil, mai ales că acesta face fotografii în format RAW.

Camera în genere e un ring tare îngust pe care se bat cele 2 modele, având aproape aceleaşi specificaţii. Indiferent că luaţi un G4 sau un S6, rezultatele vor fi foarte bune, însă dacă le comparăm între ele, există careva diferenţe. Aş alege G4 pentru culori mai bine accentuate, însă ca detalizare, acesta uneori se străduie prea tare. Un mare plus este că G4 fotografiază în format RAW, ceea ce va bucura mai ales fotografii. Aceasta îţi permite să modifici toate substraturile fotografiei în soft-uri specializate.

Desigur că mulţi utilizatori nu vor utiliza această opţiune, dar chiar şi în modul automat, medalia de aur o primeşte G4. Acesta lucrează foarte rapid şi cu focusarea, datorită laser-focusului din spate.

Un element care a progresat extrem de tare la G4 este sunetul. Această crăpătură din spate care nici nu ai spune că e difuzor, sună mai tare decât o cireadă de vaci. E un progres substanţial faţă de G3 şi S6, care are potenţial, dar cu ajutorul softului este ajustat ca să sune mai încet. Aşa că G4 asurzeşte urechile binişor, mai ales dimineaţa.

Galaxy S6 are o baterie mai mică decât G4, însă ambele rezistă aproximativ o zi. Samsung are noroc de ultra power saving mode, care închide toate procesele consumatoare de energie şi menţine bateria mai mult timp. Tot S6 are şi wireless charging, pe când la LG trebuie să cumperi un capac special pentru asta. În schimb G4 are un avantaj mai mare decât toate cele menţionate - bateria detaşabilă. Fără regimuri de economisire, ţi-ai luat altă baterie gata încărcată şi în câteva secunde mai ai energie pentru o întreagă zi. Foarte util mai ales în călătorii.

Oricare nu ar fi alegerea între S6 şi G4, nu daţi greş. Sunt două telefoane superbe din toate punctele de vedere, mai ales a display-ului şi camerei. Personal aş alege G4 pentru exteriorul său deosebit, pentru toate capacele din piele, care le poţi schimba în fiecare zi. În general l-aş alege pentru mobilitate, pentru că îi poţi schimba multe la exterior, foarte multe chestiuţe în interior, ceea ce îţi dă o mare libertate. Samsung pe de altă parte îl oferă pe S6 care are şi aluminiu, G4 nu are aşa ceva. Dar display-ul parcă e ceva mai bun. La fel ca dimensiuni e un pic mai mic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite