Vizionarul se retrage - Larry Ellison, miliardarul excentric din Silicon Valley, nu va mai fi şeful Oracle

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai bogaţi amercani şi un titan al industriei software din întreaga lume, Larry Ellison şi-a dat demisia din funcţia de CEO al Oracle. Pentru miliardarul de 70 de ani, e un moment istoric, el fiind cunoscut ca un tiran în cadrul companiei.

Larry Ellison şi-a dat demisia

Lawrence J. Ellison a anunţat joi că renunţă la postul de CEO al companiei pe care a fondat-o în 1977 şi pe care a condus-o cu o mână de fier. În Silicon Valley, Oracle nu era atât de sexy ca noile startup-uri, dar tot internetul funcţionează pe spatele infrastructurii create de ei. 

Demisia lui Ellison va avea efect începând de astăzi, iar miliardarul va fi preşedinte executiv al companiei şi va lucra în continuare la dezvoltarea tehnologiilor de baze de date care au dus compania unde este astăzi. Practic, Ellison devine CTO. Oracle va fi preluată de un cuplu de şefi - Mark Hurd şi Safra Catz. Hurd a fost CEO al HP până în 2010. El şi-a dat demisia atunci în urma unu proces de hărţuire sexuală. Ellison i-a condamnat pe cei de la HP, pentru că l-au judecat foarte rapid pe Hurd şi l-a angajat. 

Joi, Oracle şi-a anunţat veniturile din primul trimestru - 8.6 miliarde de dolari şi venituri nete de 2,2 miliarde de dolari. E o scădere destul de mare faţă de trimestrul anterior, când veniturile nete au fost de 11 miliarde de dolari. Acţiunile companiei au scăzut cu 2% după anunţul făcut de Larry. 

Larry Ellison, un vizionar pornit de jos

Chiar dacă lumea şi-l aminteşte pe Steve Jobs ca pe un geniu, unul dintre cei mai buni prieteni ai săi poate intra în aceeaşi categoria. Larry Ellison a văzut încotro se îndreaptă tehnologia, a prevăzut internetul, ba chiar şi laptopurile şi mobilitatea. E ciudat, totuşi, că Oracle a părut o companie îmbătrânită în epoca aceasta a Cloud-ului. 

Ellison şi-a început viaţa pe 17 august 1944 în Bronx, New York. Când avea nouă luni, mama sa l-a dat unchilor pentru a fi crescut. Nu a ştiut că a fost adoptat până când a împlinit 12 ani. Ellison a demonstrat că este talentat la matematică şi la ştiinţe şi a fost numit studentul anului la Universitatea din Illinois. După ce mama sa adoptivă a murit, Ellison a renunţat la facultate. S-a înscris la Universitatea din Chicago în următorul an, dar a renunţat şi la aceea. 

Timp de opt ani, după ce s-a mutat în California, Ellison a muncit aproape ca orice - tehnician la pompieri, la o bancă, programator la corporaţia Amdahl. La ultima, a participat la construirea de sisteme pentru IBM. Abia în 1977 s-a decis Ellison să devină antreprenor şi a citit un document numit "A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks", dezvoltat de Ted Codd. Foştii angajatori ai lui Codd nu au fost interesaţi de ce crease el, de viitorul comercial pentru SQL, dar Larry Ellison a crezut în acest sistem. 

image

Ellison şi partenerii săi au câştigat iniţial un proiect pentru CIA, ca să construiască o bază de date relaţională numită Oracle. Au terminat totul într-un an şi în timpul rămas au construit o variantă comercială. Compania a fost redenumită atunci RDBMS Oracle. 1980 - Ellison avea opt angajaţi şi venituri de un milion de dolari. În 1981, IBM adopta bazele de date Oracle pentru sistemele sale şi vânzările companiei s-au dublat timp de şapte ani consecutivi. 

În 1986 Oracle se lista la bursă cu venituri de 55 de milioane de dolari, iar trei ani mai târziu se mută în Redwood, California, în inima Silicon Valley. Aici, sediul Oracle a devenit un mic oraş, Ellison construind inclusiv un mic iaz pentru iahtul său. 

Anii '90 au început dificil pentru Oracle, compania fiind la limita falimentului, dar apoi şi-a revenit. Apariţia epocii internetului a însemnat şi marele succes al Oracle. Pentru a putea să creeze magazine online şi site-uri complexe, companiile trebuiau să folosească bazele de date Oracle. Practic, tot ce înseamnă eBay, Amazon şi comerţ online se bazează pe sistemele Oracle. Profitul companiei a crescut cu 76% într-un singur trimestru. 

Din 2004, Ellison a cheltuit 25 de miliarde de dolari pentru a extinde cota de piaţă a companiei. În 2009, Oracle a cumpărat Sun Microsystems pentru 7,4 miliarde de dolari. Oracle a devenit cea mai mare companie de software din lume. 

Larry Ellison despre Steve Jobs şi Google

Larry Ellison, un excentric în viaţa personală

Ellison are 70 de ani, dar după numeroase operaţii estetice nu pare a-şi trăda anii. A fost căsătorit de patru ori şi este pasionat de iahting. 

Ellison deţine 50% din turneul Rolland Garros de la Paris şi are mai multe maşini scumpe, cum ar fi Audi R8 şi McLaren F1. Miliardarul american este foarte pasionat de iahting şi în 2010 a câştigat cea mai prestigioasă cursă din lume, America's Cup. Larry are o reşedinţă de 110 milioane de dolari în Woodside, California. 

Filosofia lui Larry e simplă, potrivit unui documentar de pe "Bloomberg" - "dacă vrei să concurezi cu mine, cel mai bine e să fii pregătit să fii distrus". A fost prieten cu Steve Jobs şi l-a considerat pe acesta un adevărat Picasso. În schimb, îi ura pe creatorii Google pentru că i-au furat câteva idei. 


Materialul Bloomberg despre Ellison

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite