Site-ul Antenei 3 se foloseşte de utilizatorii săi pentru a mina monede virtuale, fără ştirea acestora. Reacţia oficială a postului TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

live.antena3.ro este pagina de internet pe care fanii televiziunii Antena 3 o pot accesa pentru a urmări transmisia live, adică ce se vede simultan şi la TV. Aceasta s-a folosit de resursele de sistem ale utilizatorilor, fără ştirea acestora, pentru a mina monede virtuale.

UPDATE 11:20 Reprezentanţii Antenei 3 au emis un comunicat oficial prin care declară că sunt victimele unui atac informatic. Aceştia spun că hackerii sunt de vină pentru criptobotul detectat pe site-ul de Live. Redăm mai jos comunicatul de presă.

”În seara zilei de 10 ianuarie 2018, secţiunea LIVE a site-ului televiziunii Antena 3 a fost atacată permiţându-se utilizarea unui script de minat criptomonede, încărcat în urma unei breşe de securitate pe unul dintre serverele Antena3.ro, aflat în gestiune externalizată.

Problema a fost rezolvată în timpul nopţii, la scurt timp după ce am aflat de existenţa ei. 

Timp de câteva ore, site-ul a fost folosit de către autorii atacului pentru a face bani din criptomonede (Monero) prin exploatarea aproape de maximum a procesoarelor utilizatorilor. 

Prezentăm scuzele noastre utilizatorilor paginii de LIVE pentru inconvenientele create şi asigurăm pe toţi că nu a existat nici intenţie şi nici vreo eroare de exploatare din partea Antena3 sau a persoanelor asociate direct cu Antena3.

„A fost un atac al unor hackeri, care au reuşit să injecteze un script în pagina de LIVE a site-ului antena3.ro. Imediat ce am fost alertaţi am eliminat problema, azi-noapte (n.r. 11 ianuarie) în jurul orei 02:00. Sunt lucruri care se întâmplă în online, important este să le depistezi şi să le contracarezi”, a declarat Augustin Roman, Director Digital Antena TV Group”.

 Un utilizator de pe pagina de Reddit dedicată României a observat că una dintre liniile de cod ale paginii respective este un ”criptominer”, un bot care se foloseşte de resursele PC-urilor celor care accesează pagina pentru a mina monede virtuale. Procesul de minare al criptomonedelor are nevoie, la baza sa, de o putere de calcul foarte mare, care poate fi dată fie de câteva calculatoare extrem de puternice, fie de un număr mai mare de sisteme mai slab dotate.

Astfel că metoda ”criptobot” a fost încercată şi folosită la scară largă de către multe site-uri din lume. Acestea profitau de cei care le accesau şi se foloseau de sistemele acestora pentru a creea un fel de fermă de mining în cloud, adică exact ce a făcut şi Antena 3. La ora redactării acestui articol nu se cunosc încă dedesubturile acestei probleme, în sensul că nu se ştie dacă cei care întreţin site-ul televiziunii se află în spatele faptei, şi nici beneficiarul eventualului profit.

Dacă ai vizitat live.antena3.ro în ultimele opt ore şi ai constatat că PC-ul, laptopul, tableta sau telefonul tău nu mai dădeau randamentul scontat, adică se mişcau foarte prost, pe înţelesul tuturor, înseamnă că ai fost victima respectivului criptobot, adică procesorul tău a fost pus la treabă pentru a aduce profit altora.

Cum să te fereşti de o astfel de problemă

Scandalurile care implică aşa-zişii „boţi” care minează criptomonede nu sunt în atenţia opiniei publice pentru prima dată. Numeroase site-uri s-au folosit de astfel de tertipuri pentru a scoate profit rapid şi uşor. Cel mai bun exemplu este site-ul de torrente PirateBay, care a minat Monero (un alt tip de monedă virtuală) pe barba utilizatorilor, cu ajutorul unui bot.

Pentru a fi scutit de astfel de probleme în viitor, şi ca să nu ajungi sponsorul involuntar al unor interese diverse, indiferent din ce parte vin, poţi apela la o extensie de browser care să te ferească de aşa ceva. În plus, dacă foloseşti cea mai recentă versiune de Opera nu trebuie să îţi faci probleme, deoarece acesta oferă protecţie nativă împotriva unor astfel de boţi.

Pentru Firefox sau Chrome poţi căuta în magazinul de addon-uri al browserului extensiile NoMiner şi No Coin, care sunt privite, în general, ca fiind cele mai eficiente în astfel de cazuri.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite