Se sparge bula Bitcoin? Moneda virtuală s-a depreciat cu 50% în câteva ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analiştii economici susţin că sistemul Bitcoin este o „schemă Ponzi“, o bulă care urmează să se spargă FOTO „Adevărul“
Analiştii economici susţin că sistemul Bitcoin este o „schemă Ponzi“, o bulă care urmează să se spargă FOTO „Adevărul“

Bitcoin se dovedeşte a fi, în continuare, o monedă instabilă. Astfel, miercuri seara, valuta virtuală a căzut de la valoarea de 265 de dolari, la 105 dolari după care a urcat la 180 de dolari. În momentul redactării acestui articol, un bitcoin valorează 109 dolari.

Încă de când criptomoneda a început să aprecieze, analiştii economici au spus că este vorba de o „schemă Ponzi“, o bulă care urmează să se spargă şi să-i lase pe toţi investitorii fără bani. 

Imediat după deprecierea masivă de miercuri noaptea, presa de tehnologie a început să speculeze că de vină ar fi fost un atac cibernetic asupra celei mai mari pieţe de schimb ale sistemului Bitcoin, Mt. Gox. Totuşi, susţin reprezentanţii Mt. Gox, de vină ar fi fost interesul crescut al persoanelor care a provocat deprecierea.

Ce s-a întâmplat?

Miercuri seară, o mare parte dintre investitorii care încercau să acceseze platforma Mt. Gox au întâmpinat dificultăţi tehnice: timpi de încărcare foarte mari, erori de afişare a site-ului etc. La un moment dat, sistemul de schimb valutar a fost închis. Fiind speriaţi de o eventuală prăbuşire a monedei, persoanele au început să-şi vândă bitcoinii prin alte site-uri iar moneda s-a depreciat.

Iniţial se credea că a fost vorba despre un atac de tip DDoS asupra Mt. Gox care ar fi cauzat probleme site-ului, însă reprezentanţii companiei au clarificat situaţia.  Interesul faţă de moneda virtuală a fost atât de mare încât serverele nu au mai făcut faţă numărului imens de persoane care încercau să tranzacţioneze.

Compania a fost nevoită să-şi închidă platforma de schimb preţ de două ore, pentru a instala servere suplimentare, capabile să susţină  accesul simultan al tuturor persoanelor interesate de bitcoin.  Potrivit datelor anunţate de Mt. Gox, 20.000 de persoane îşi fac cont pe site în fiecare zi iar numărul de tranzacţii efectuate s-a triplat în numai 24 de ore.

Mt. Gox, ţintă pentru hackeri

Există un motiv pentru care atât presa de specialitate cât şi analiştii au presupus că a fost vorba de un atac DDoS asupra Mt. Gox. Piaţa de schimb a mai fost atacată de hackeri la începutul lunii acesteia. Utilizatorii au fost întâmpinaţi de erori de tipul „502 – Bad gateway“ iar unele persoane nu au reuşit să se logheze la conturi.

Reprezentanţii Mt. Gox au explicat atunci, pe Facebook, de ce compania este o ţintă pentru hackeri.

„Nu ştim încă cine se află în spatele atacurilor DDoS şi s-ar putea să nu aflăm niciodată, însă acţiunile par să aibă două scopuri principale:

1.        Destabilizarea sistemului Bitcoin

Nu este un secret că Mt. Gox este cea mai mare piaţă de schimb pentru bitcoin, procesând peste 80% dintre tranzacţiile cu dolari şi 70% din totalul tranzacţiilor. Mt. Gox este o ţintă uşoară pentru oricine vrea să facă rău Bitcoin.

2.      Abuzarea sistemului pentru a obţine profit

Infractorii aşteaptă până când preţul bitcoin atinge o anumită valoare, vând bitcoinii pe care îi deţin, destabilizează piaţa, aşteaptă ca toată lumea să se panicheze şi să-şi vândă bitcoinii după care aşteaptă să valoarea lor să scadă până la un anumit nivel, opresc atacul şi cumpără cât mai mulţi bitcoini cu putinţă. Acest procedeu este repetat de câteva ori după care obţii profti“, a explicat compania.

Atacul DDoS e un atac coordonat, în care un număr semnificativ de calculatoare infectate iniţiază conexiuni asupra unuia sau a mai multor servere, cu scopul de a atinge capacităţile lor maxime de procesare şi a le menţine indisponibile pentru o perioadă de timp. În tot acest interval, utilizatorii legitimi care încearcă să acceseze resursele atacate nu vor putea fi serviţi.

Bitcoin, o monedă care depinde de popularitate

Sistemul Bitcoin este un sistem valutar descentralizat. Spre deosebire de alte monende, bitcoinii nu depind de o bancă centrală ci valoarea lor este dată de importanţa pe care o are moneda în ochii publicului. Cu cât mai mulţi oameni cumpără bitcoini, cu atât valoarea lor creşte. Popularitatea ei a crescut foarte mult pe seama crizei economice din Europa, oamenii din Cipru transferându-şi economiile în moneda virtuală de frica băncilor.

Spre deosebire de modele tradiţionale în cazul cărora banca poate interveni pe piaţă şi poate introduce mai multe bancnote, numărul bitcoinilor care intră pe piaţă este fixat de un computer şi nu poate fi influenţat de nicio acţiune din exterior. Bitcoinii sunt generaţi pe baza unui program complex iar numărul monendelor noi create este înjumătăţit odată la patru ani. Crearea de noi monede se va opri definitiv în anul 2140 iar numărul finali de bitcoini existenţi va fi de 21 de milioane. 

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre moneda virtuală bitcoin accesează linkurile de mai jos: 

VIDEO Bitcoin, noua monedă „de aur” a Internetului, şi povestea românului din inima fenomenului de două miliarde de dolari

Ultimul virus care face ravagii: Skypemageddon pentru bitcoin

Bitcoin, moneda care profită de criză

Bitcoin, moneda care şi-a triplat valoarea în numai o săptămână

VIDEO Bitcoin, moneda internetului sau de ce trec spaniolii la monede virtuale după scandalul băncilor din Cipru

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite