Reacţiile fizice prin care treci când crezi că ţi-ai pierdut datele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kaspersky Lab a derulat un studiu ca să vadă simptomele când realizezi că ai pierdut date. Oricât de imateriale ar fi ele, reacţiile sunt cât se poate de serioase.

Fără să fie o surpriză, oamenii susţin că înţeleg valoarea datelor proprii, în realitate nu le apreciază decât atunci când le pierd. Oamenii resimt o transpiraţie rece atunci când cred că au pierdut date pe care anterior le-au considerat ”neimportante”. Aceste descoperiri, parte din studiul Kaspersky Lab, ”My Precious Data”, arată cât de stresantă ajunge să fie pierderea datelor - chiar dacă informaţiile nu au fost neapărat considerate ”importante” sau valoroase de către deţinătorii lor.

Pe parcursul studiului, oamenii au fost de acord că cele mai importante informaţii personale (fotografiile şi video-urile personale cu ei înşişi) sunt şi cele care le-ar cauza cele mai mari neplăceri dacă le-ar pierde. Totuşi, oamenii au fost surprinzător de afectaţi şi în cazul pierderii unor informaţii considerate mai puţin importante. De exemplu, perspectiva pierderii detaliilor de contact este cea mai stresantă dintre toate, ajungând în top 3 cele mai neplăcute tipuri de informaţii care ar putea fi pierdute, în ciuda faptului că detaliile de contact au fost clasate, în general, mult mai jos, după criteriul ”importanţei” lor.

Astfel, studiul a arătat contradicţiile dintre importanţa pe care oamenii o acordă datelor şi neplăcerea experimentată atunci când îşi pierd informaţiile care, la început, nu le-au părut atât de valoroase.

Pentru studiu, Kaspersky Lab a lucrat cu psihologi de la Universitatea Wuerzburg care au măsurat reacţiile fizice ale oamenilor la pierderea datelor, într-o serie de trei experimente. Dacă psihologii se aşteptau să vadă reacţii mai puternice la pierderea informaţiilor importante, ei au fost suprinşi să afle că participanţii au arătat semne de îngrijorare şi atunci când au pierdut date neimportante.

Pe parcursul testărilor, psihologii au măsurat, printre altele, modificările glandelor sudoripare ale pielii. Dacă era de aşteptat ca pe utilizatori să îi treacă toate transpiraţiile atunci când credeau că au pierdut informaţii importante, surpriza a fost că nivelul de transpiraţie nu a scăzut foarte mult atunci când au aflat că şi-au pierdut şi informaţiile neimportante.

Acelaşi comportament a fost întâlnit de-a lungul altor două experimente. De exemplu, temperatura din vârful nasului a scăzut atunci când a fost simulată pierderea unor date importante. Acest indicator fizic al nivelului de stres a arătat că respondenţii “îngheaţă”, literalmente, de frică. Temperatura măsurată pe vârful nasului a scăzut, însă, şi atunci când respondenţii credeau că şi-au pierdut datele neimportante, iar diferenţa nu a fost aşa de mare precum s-au aşteptat psihologii. De asemenea, la măsurarea mimicii, experimentul a detectat expresii triste atunci când au fost simulate pierderi de ambele feluri: atât ale informaţiilor importante, cât şi a celor neimportante.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite