Kickstarter: cum poţi să strângi 320 de milioane de dolari într-un an din donaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platforma facilitează finanţarea proiectelor creative din 13 domenii diferite
Platforma facilitează finanţarea proiectelor creative din 13 domenii diferite

Serviciul de finanţare Kickstarter a implicat în peste 18.000 de proiecte realizate în 2012 suma totală de 320 de milioane de dolari. Peste două milioane de oameni au contribuit.

Kickstarter a devenit o adevărată forţă pe internet a anului trecut. Publicul a ajutat la realizarea a 18.109 proiecte finanţate cu succes. În 2011, compania strângea 99,3 milioane de dolari online, în comparaţie cu suma record din anul 2012, informează cnet.com.

Kickstarter a dezvăluit şi informaţii legate de cei mai substanţiali susţinători de proiecte de anul trecut. Aproximativ 571.000 de oameni au susţinut două proiecte în plus faţă de anul anterior, iar 50.000 au susţinut cel puţin 10 proiecte. Elita celor mai entuziaşti şi generoşi susţinători ai proiectelor are 450 de membri, fiecare dintre aceştia a finanţat cel puţin 100 de proiecte.

Kickstarter oferă astfel şansa antreprenorilor, artiştilor şi, în general, oricui are o idee de proiect cu potenţial, să obţină bani pentru a-şi duce planul la îndeplinire. Sumele implicate în multe dintre proiecte sunt mici. Pe măsură ce oamenii le realizează potenţialul şi devin interesaţi de acestea, sumele de bani pot creşte spectaculos.

Cele mai finanţate

Un astfel de exemplu este cel al Ouya, o consolă de jocuri Android care a atras atenţia a zeci de mii de utilizatori ai site-ului Kickstarteer anul trecut. Ouya a reuşit să monetizeze interesul utilizatorilor, strângând 8,5 milioane de dolari, faţă de doar 950.000, suma maximă la care sperau iniţiatorii proiectului.

Domeniile cele mai de interes pentru finanţatorii individuali au avut în top muzica, conform informaţiilor oferite de Kickstarter. În total, au fost finanţate 5.067 de proiecte muzicale. După cum era de aşteptat, jocurile au avut, de asemenea, suporteri mulţi şi generoşi. Secţiunea de gaming a Kickstarter a atras cea mai mare sumă cumulată, în total 83 de milioane de dolari.

Dintre toate proiectele, 17 au primit cel puţin un milion de dolari fiecare.

Kickstarter a creat o pagină interactivă cu selecţii ale celor mai reuşite iniţiative ale anului 2012.

Cine este Kickstarter

Compania privată americană a fost fondată în 2009 şi oferă instrumentele de strângere de fonduri prin intermediul site-ului său. Fondurile sunt destinate proiectelor creative, de la filme independente la spectacole diverse, jocuri video sau proiecte în domeniul alimentar.

Oamenii nu pot „investi” în proiectele Kickstarter pentru a obţine profit. În schimb, ei pot susţine proiecte în schimbul unei recompense tangibile, care pot lua cele mai diverse forme, de la note personalizate de mulţumire, tricouri personalizate, cina cu un anumit autor, sau o invitaţie la difuzarea iniţială / lansarea produsului respectiv.

image

Cei trei fondatori ai Kickstarter sunt Perry Chen, Yancey Strickler şi Charles Adler. Publicaţia „Time” numea Kickstarter „una dintre cele mai bune invenţii ale anului 2010” şi unul din cele mai bune site-uri ale lui 2011”, aprecieri confirmate de cifrele financiare ale anului 2012.

Regulile jocului

Pentru a păstra concentrarea platformei pe proiectele creative, Kickstarter a stabilit trei reguli de bază pe care toţi creatorii de proiecte trebuie să le respecte: creatorii pot finanţa doar proiecte; proiectele trebuie să se încadreze într-una din cele 13 categorii creative; creatorii trebuie să foloseacă banii în scopurile anunţate, donaţiile şi campaniile de conştientizare nu sunt acceptate.

Kickstarter este una din numeroasele platforme de „crowd funding”, care facilitează accesul la resurse financiare proiectelor diverse. Creatorii fiecăruia dintre proicte îşi aleg un termen limită şi o sumă minimă pe care vor să o strângă. Dacă scopurile iniţiale nu se îndeplinesc, fondurile nu se colectează deloc pentru proiectul respectiv.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite