iPhone 5S e o inovaţie: cum poate acest telefon schimba o întreagă industrie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cititorul de amprente de pe iPhone 5S FOTO The Verge
Cititorul de amprente de pe iPhone 5S FOTO The Verge

Mă uit în jos, la parterul Caltrain-ului care mă transportă de la San Francisco în Sunnyvale. Număr patru iPhone-uri, şase Macbook-uri, cine ştie câte iPod-uri. E o lume Apple aici în Silicon Valley, chiar dacă Google e la putere, la Mountain View. Chiar şi la mesele Google nu poţi să vezi altceva decât Macbook. Ce e cu firma asta şi mai au puterea de a continua să fie mari, în epoca aceasta post-Steve Jobs?

După doi ani jumătate de presă, e prima oară când mă uit de departe la o prezentare de produs Apple. E paradoxal spus de departe, dat fiind că sunt la 10 kilometri de Cupertino. Dar nu am pus mâna să scriu sau să urmăresc din scoarţă în scoarţă analizele altora. iPhone 5C şi iPhone 5S. Apple livrează exact ceea ce ne aşteptam. Îmi voi spune aici câteva opinii:

  • iPhone 5S rămâne în continuare un monument de design, iar tuşele discrete adăugate acum, mai ales la butonul de start, nu fac din acest telefon decât unul şi mai frumos. Chiar şi varianta aurie mi se pare decentă. Nu ştiu de ce. Dar eu mi-aş cumpăra un iPhone auriu. Dar poate sunt cocalar.
  • Apple nu a inovat. Să fie clar. Nu a inovat la hardware, ci la modul cum este el folosit. Cât contează un procesor mai puternic? Am cumpărat oare noi iPhone-uri pentru procesor? Cred că un iPhone e un statement, o aroganţă, orice altceva, dar nu este un telefon cumpărat cu gândul la performanţă. Ea există, dar nu iese în evidenţă. Procesorul mai puternic este bun, dar nu e suficient.
  • Ecranul telefonului a rămas la fel. E ăsta un motiv de a fi trişti? iPhone 5 avea un ecran excelent, aşadar, nu e îngrijorare.
  • Cititorul de amprente în sine nu este o inovaţie per se, deoarece a mai fost folosit de producători. Inovaţia este atât de simplă: modul cum este folosit butonul cu cititor de amprente. Faptul că putem achiziţiona cu un singur click deschide o nouă eră a cumpărăturilor online, iar dacă dezvoltatorii de aplicaţii îşi actualizează platformele de achiziţii pentru a suporta amprenta de la Apple atunci avem o tehnologie care cucereşte lumea şi va fi aplicată şi de alţi producători. Comerţul electronic poate să primească un boost nesperat.
  • iPhone 5C mi se pare că se adresează celor 14-18 ani şi celor cu un buget limitat. Dar carcasele acelea sunt îngrozitor de urâte. Adică…nu urâte. Sunt hidoase. Am văzut lucruri mai frumoase făcute de un copil de 3 ani, lăsat să roadă o carcasă de silicon (nu faceţi asta acasă). Găurile acelea sunt îngrozitoare.
  • iPhone-urile vor fi un succes. Nu au cum să fie altfel.
  • Misiunea Apple devine una imposibilă. Pariez pe faptul că următorul iPhone va fi mai mare. În schimb, nu pot să văd care ar fi inovaţia pe care pot să o aducă. Cred că există o criză de inovaţie. Mai ţineţi minte ce zicea de curând Larry Ellison, şeful Oracle? "We saw Apple with Steve Jobs, we saw Apple without Steve Jobs. We saw Apple with Steve Jobs, now we must see Apple without Steve..". Şi în timpul ăsta făcea o mişcare în sus şi în jos.

Nu vreau de la un iPhone să aibă 3GB de RAM, 128 de GB şi un ecran de 6 inci. Vreau de la un iPhone să fie un statement înainte de toate. Un apogeu de frumuseţe, să nu mă deranjeze, să nu-i simt prezenţa. Vreau să-mi schimbe viaţa, dar mai mult decât alte telefoane. Să mă uit la el şi să-mi bucure pentru o secundă ziua. Pentru că e frumos, pentru că merge bine, pentru că este o victorie a tehnologiei. Vreau ca iPhone-ul să fie o Alfa Romeo, nu vreau să fie un muscle car american. Pentru fiecare e o piaţă şi nu critic Android defel. Nu m-am implicat niciodată în războaiele Android versus iOS. Dar vreau ca iPhone-ul să îşi păstreze frumuseţea. Atât cea de design, cât şi cea de funcţionalitate.

Previziunile mele pentru Apple în următoarea perioadă?

  • iPad cu cititor de amprente.
  • Introducerea unei tehnologii de tipul celei Ultrapixel de la HTC, dar şi a unor feature-uri de la Nokia.
  • Oferirea de mai multe dimensiuni pentru telefoane. 4 inci nu va mai fi norma. Văd un maximum de 5 inci, dar cu mai multe telefoane pe aceste paliere.
  • Îmbunătăţirea sistemului de operare şi a aplicaţiilor preinstalate pentru a aduce mai multe dintre feature-urile aplicaţiilor găsite în Market.
  • Lipsă de schimbare al nivelul designului, ajuns la aproape un apogeu. Mărimea va conta, nu designul. Apple a ajuns la capătul unui iPhone perfect.
  • O baterie care să aibă autonomie mai mare. Nu atât prin capacitatea ei, ci prin optimizarea componentelor şi aplicaţiilor de pe telefon.

   

iPhone 5C nu e un telefon prost. E doar un iPhone 5 mai puţin pretenţios, mai tineresc şi mai pentru popor. iPhone 5S are câteva lucruri mişto şi poate schimba modelul de business pe piaţa de e-commerce. Pentru că nu uitaţi, Apple nu a schimbat doar lumea telefoanelor sau computerelor. Apple a schimbat industria muzicală. Iar acum, amprenta poate deveni norma. De ce?

Vrei să cumperi o aplicaţie? Bam! Amprentă. O singură acţiune.

Vrei să faci o achiziţie în aplicaţie? Bam! Amprentă. O singură acţiune.

Vrei să cumperi un produs de pe un magazin online? Bam! Amprentă. S-au dus banii, circulă fondurile.

Ceea ce schimbă Apple acum e lumea circulaţiei banilor online. Şi dacă Google a încercat cu Wallet şi NFC-ul ne promite viitorul, amprenta simplifică procesul. Mai ales că Apple a introdus conturi separate. Copilul tău are acces la ceva, tu la altceva. Cumpărăturile online cu un singur click devin acum realitate.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite