IAD-ul zilelor noastre (I) Chiar suntem dependenţi de internet?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei dependenţi de Internet vor folosi posibilitatea oferită de lumea virtuală de a se conecta cu alţi oameni ca pe un substitut pentru interacţiunile umane rele – cele cu o încărcătură emoţională pe care o putem numi echilibrată şi sănătoasă. Altfel spus, Internetul devine un surogat – aşa cum stupefiantele sunt, la rândul lor, surogate. Nu întâmplător, dependenţa de Internet e tot mai des comparată cu dependenţa de cocaină.

Vorbeam, la finalul postării anterioare, despre dependenţa de Internet. Ideea unei dependenţe, în sens patologic, de Internet poate părea exagerată - şi, în orice caz, surprinzătoare. Totuşi, există, în acest moment, un consens în lumea medicală: folosirea exagerată a Internetului poate lua forma unei dependenţe – la fel de rea precum dependenţa de cocaină, sau cea faţă de jocurile de noroc (un articol despre abordarea IAD – Internet Addiction Disorder – ca problemă medicală găsiţi în Current Psychiatry Reviews aici) .

Unii utilizatori de Internet pot dezvolta un ataşament emoţional puternic faţă de prietenii din mediul online şi faţă de alte activităţi de pe ecranele calculatoarelor. Unii se vor implica în activităţi de socializare pe Facebook şi Twitter sau pe forumuri unde se adună aşa-numitele „comunităţi virtuale”. Alţii vor petrece ore în şir citind despre tot felul de lucruri care li se par interesante sau scriind şi comentând pe bloguri. Alţii, în sfârşit, vor juca timp de zile şi săptămâni la rând jocuri on-line sau vor juca Poker şi alte jocuri de noroc pe Internet.

Ce e rău în asta? – veţi întreba. De ce e rău să stau de vorbă cu prietenii mei de pe Facebook – sau chiar să mă joc Farmville online? Sigur că nu e rău să vorbeşti, din când în când, cu oamenii de pe Facebook sau să-ţi uzi, din când în când, roşiile din Farmville. Sunt două probleme, însă: odată, când Facebook-ul şi Farmville-ul devin principalele modalităţi de a interacţiona cu prietenii - şi de a-ţi petrece timpul. A doua oară, când orele petrecute, în fiecare zi, în faţa laptopului conectat la Internet devin mult prea multe, iar utilizarea Internetului se transformă într-un comportament compulsiv (link la Wikipedia – pentru definiţia unui comportament compulsiv).

Să le luăm pe rând. Cei dependenţi de Internet vor folosi posibilitatea oferită de lumea virtuală de a se conecta cu alţi oameni ca pe un substitut pentru interacţiunile umane rele – cele cu o încărcătură emoţională pe care o putem numi echilibrată şi sănătoasă. Altfel spus, Internetul devine un surogat – aşa cum substanţele stupefiante sunt, la rândul lor, surogate. Nu întâmplător, dependenţa de Internet e tot mai des comparată cu dependenţa de cocaină.

Apoi, v-aţi trezit vreodată că vă verificaţi tot mai des emailul, contul de Facebook sau telefonul? Chiar, de câte ori pe zi simţiţi nevoia să intraţi pe Facebook – sau să vedeţi ce mesaje aţi mai primit pe telefon? Aceasta este definiţia unui comportament compulsiv – realizarea insistentă şi repetată a unei acţiuni fără ca aceasta să conducă la o recompensă sau la o plăcere reale. Dependenţa de Internet mai este numită şi boala folosirii compulsive a Internetului (link către un articol de pe portalul PsychCentral) – sau a folosirii patologice a calculatorului.

Nu e cazul să vă neliniştiţi, totuşi – nu toţi cei care folosesc Internetul cad în zona patologicului – şi chiar dacă veţi identifica anumite simptome drept specifice comportamentului dvs., există câteva măsuri simple pentru a diminua – sau chiar de a scăpa – de această dependenţă. Despre formele, simptomele şi leacurile dependenţei de Internet vom discuta în articolele viitoare. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite