Flightradar 24, site-ul care „spionează“ fiecare avion din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avioanele pot fi monitorizate în timp real pe Flightradar 24 FOTO Shutterstock
Avioanele pot fi monitorizate în timp real pe Flightradar 24 FOTO Shutterstock

Pasionaţii de avioane au mai multe site-uri unde pot vedea date despre trafic în direct. Una dintre cele mai cunoscute platforme este Flightradar24, care este o unealtă fascinantă, pe care ne-am putea petrece toată ziua informându-ne despre aeronave.

Flightradar24 foloseşte o interfaţă de Google Maps şi transmite în mod direct traseul aeronavelor de pe cerul Europei şi de pe cel al Americii de Nord (încă în dezvoltare). De curând ei au introdus şi opţiunea de a folosi un plug-in de Google Earth care permite vizualizarea traseului de la bordul aeronavei, printr-o reprezentare virtuală a traseului. 

Site-ul a fost fondat în 2006 de doi suedezi pasionaţi de avioane. Ei au construit o serie de transmiţătoare ADS-B în Europa Centrală şi de Nord, iar în 2009 au deschis reţeaua pentru ca orice om care are un transmiţător ADS-B să poată transmită date către reţea

Lunar, site-ul primeşte 10 milioane de vizitatori, iar aplicaţiile specifice pentru iphone, Google Play sau Mac au fost descărcate de peste 2 milioane de ori. 

Cum funcţionează sistemul?

Cum reuşeşte Flightradar24 să facă ceea ce face? Ei folosesc informaţiile zborului folosind un sistem numit ADS-B care este folosit de 60% din aeronavele din lume, iar procentajul creşte încontinuu. Informaţiile sunt colectate prin 500 de transmiţătoare. 

Pe lângă aceste informaţii, Flightradar24 foloseşte şi date de la Administraţia Aviatică Federală din Statele Unite ale Americii, dar acestea sunt puţin întârziere. Pe harta online, ele sunt de fapt cu 5 minute după momentul real. 

Ce a făcut Flightradar 24 şi cum poate fi folosit?

Poate vi se pare un site amuzant sau chiar informativ, dar datele sale au relevat nişte informaţii destul de sensibile. De exemplu, în iunie 2012 utilizatorii site-ului au observat că prim-ministrul din Malaezia a făcut o excursie neanunţată la Milano. În faţa Parlamentului el a negat acest lucru, dar datele de pe Flightradar24 au fost consistente. Astfel, în Malaezia a început o dezbatere asupra cheltuielilor private ale şefilor de stat cu aceste excursii. 

De asemenea, după ce vulcanul din Islanda a erupt acum doi ani, Flightradar24 a făcut o demonstraţie vizuală superbă asupra modului cum spaţiul aviatic a început să fie refolosit după ce norul de cenuşă s-a retras. Atunci, din cauza densităţii cenuşii, mai multe zboruri au fost anulate, deoarece exista riscul ca avioanele să nu funcţioneze cum trebuie. 

Airspace Rebooted from ItoWorld on Vimeo.

Cei care vor să studieze toate călătoriile cu avionul din ultimele 30 de zile au această posibilitate cu jurnalul Flightradar24, disponibil online. 

Iată radarul online Flightradar24 funcţionând în timp real

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite