Demonoid a fost închis. A început Ucraina să se supună cererilor Statelor Unite ale Americii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Demonoid, site-ul de torrente, a fost închis de autorităţile ucrainiene.
Demonoid, site-ul de torrente, a fost închis de autorităţile ucrainiene.

Site-ul de torrente Demonoid a fost închis şi din primele date se pare că va fi definitiv. Demonoid a avut probleme încă de pe 27 iulie, dar acum serverele i-au fost închise şi baza de date a fost confiscată. Însă există speculaţia că închiderea site-ului a fost un cadou al prim-vicepremierului Ucrainei, Valeri Horoşkovski, pentru Statele Unite ale Americii, informează „Ars Technica”.

Demonoid era unul dintre cele mai mari site-uri de torrente şi una dintre principalele surse ale piraterie de pe Internet. Înregistrarea pe Demonoid se făcea pe bază de invitaţie de la un alt utilizator. Site-ul a fost lansat în 2003 şi în mai anul acesta avea peste 370.000 de torrente disponibile.

Cel mai mare inamic al Demonoid era SUA care a trecut acest site, în decembrie 20211, împreună cu Pirate Bay, pe o listă neagră (Markets List) unde sunt numite domeniile online care favorizează încălcarea drepturilor de autor. Cu doi ani înainte, administratorul Demonoid a afirmat că el nu este în favoarea pirateriei, ci mai mult împotriva marilor corporaţii.

Primele probleme au apărut în 2007, când Demonoid era găzduit în Canada. Atunci, Asociaţia Producătorilor de Muzică din Canada (CRIA) a reuşit să obţină închiderea site-ului prin presiuni făcute asupra firmei care găzduia site-ul. După acel moment, Demonoid s-a mutat în Ucraina, pe serverele celor de la ColoCall.

O lovitură plănuită asupra Demonoid

Problemele recente au început la finalul lunii iulie, când site-ul a fost atacat prin metoda DDoS (distributed denial-of-service) şi nu a mai putut fi accesat de utilizatori. DDoS presupune că mai multe calculatoare sunt folosite pentru a trimite spre serverul site-ului pachete care să-l blocheze. Acele calculatoare folosite nu sunt neapărat ale hackerilor, ci sunt unele infectate cu viruşi în prealabil şi folosite când este cazul. DDoS duce la o creştere mare a traficului şi, astfel, serverul cedează.

Serverul Demonoid era al ColoCall, cel mai mare centru de date din Ucraina. Ziarul „Kommersant”, citând o sursă de la ColoCall, a venit cu informaţiile potrivit cărora în urma atacului DDoS a fost şi o intrare în baza de date. Abia apoi au ajuns şi autorităţile la centrul de date şi au decis închiderea site-ului. Intervenţia la ColoCall a fost condusă de cei de la Anti-Cyber Research Affairs din Kiev.

Demonoid, un trofeu pentru vizita în SUA?

Se pare însă că închiderea Demonoid nu s-a făcut doar din ordinul autorităţilor locale, ci există o filieră internaţională. Această supoziţie vine pe fondul informaţiilor potrivit cărora site-ul nu a încălcat legile ucrainiene, blocând dinainte accesul la site al adreselor naţionale. Conform unei surse din guvernul Ucrainei, SUA sunt implicate în acest caz.

Tot ziarul Kommersant a relatat că atacul asupra Demonoid a fost plănuit pentru a coincide cu vizita lui Horoşkovski în SUA. Informaţiile au fost confirmate parţial şi de ministrul Afacerilor Interne, Serghei Burlakov. „Divizia Infracţiunilor Economice a primit o cerere de la Interpol să contacteze ColoCall. DIE a trimis o cererea spre companie, apoi Demonoid a fost închis”, a afirmat acesta.

Ucraina a promis Statelor Unite că îşi va spori eforturile pentru stoparea pirateriei şi este posibil ca Demonoid să fi fost acum trofeul.

După închidere, revenirea este mai grea

Aceeaşi sursă din ColoCall a mai spus că serverele au fost închise abia după ce investigatorii au copiat toate informaţiile. „Nu tot echipamentul a fost ridicat, dar acum nu mai funcţionează şi de aceea am fost nevoiţi să încheiem contractul cu site-ul”.

Acesta a mai afirmat că Demonoid avea mai multe copii de siguranţă ale serverelor care puteau fi folosite imediat pentru repornire. Însă acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce înseamnă că proprietarul s-ar putea să îşi regândească acţiunile cât se liniştesc lucrurile. De asemenea, este foarte probabil ca site-ul să nu mai apară niciodată.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite