Decizia YouTube care a înfuriat 800.000 de utilizatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google a cumpărat YouTube în 2006 pentru 1,65 miliarde de dolari. FOTO: Mediafax
Google a cumpărat YouTube în 2006 pentru 1,65 miliarde de dolari. FOTO: Mediafax

Google l-a somat pe fondatorul site-ului youtube-mp3.org să-și întrerupă activitatea în baza acuzelor că încalcă termenii serviciului YouTube. Philip Matesanz a lansat site-ul pentru a fi folosit de către cei care doreau doar versiunea în format .mp3 a videoclipurilor de pe YouTube, pentru a le asculta în varianta offline.

După ce a fost acuzat de Google că va fi dat în judecată, Matesanz a apelat la doi avocați din Germania. Aceștia îi susțin cazul și consideră că el nu a prejudiciat compania americană cu nimic. Mai mult, Matesanz a pornit și o petiție online pentru a-și apăra site-ul, iar până acum a strâns peste 770.000 de semnături de la utilizatori din toată lumea, în doar două săptămâni, notează „Mashable”.

În petiție, Matesanz susține că oamenii au putut copia până acum conținutul posturilor de radio și al canalelor de televiziuni fără să existe riscul acționării în instanță. El consideră că de vină sunt marile corporații media care nu vor ca publicul să aibă acces la altfel de conținut decât acela pe care îl oferă. „Google s-a raliat cauzei RIAA (Recording Industry Association America) pentru a acționa contra oricăror instrumente de înregistrare a conținutului serviciului lor”, se mai arată în petiție.

Banii pe care îi obține Google prin YouTube provin din reclamele pe care le afișează alături de videoclipuri sau chiar în acestea. Problema Google este că acele reclame nu mai sunt afișate dacă materialele sunt convertite în mp3-uri și devin astfel inutile. Totuși, utilizatorii cer de mult timp posibilitatea de a asculta doar partea audio, nu să vadă tot videoclipul, dar Google nu făcut încă nimic în acest sens. Recent însă a oferit parțial posibilitatea de a accesa conținutul de pe YouTube chiar și fără conexiune la Internet. Asta se realizează prin aplicația de Android a serviciului, dar doar prin WiFi deocamdată și înseamnă că materialele multimedia sunt descărcate și pot fi văzute chiar și fără Internet.

YouTube, platformă pentru știri și dezastre

Un studiu recent a arătat faptul că YouTube câștigă în popularitate ca loc pentru știri și imagini din locurile unde s-au petrecut evenimente importante, informează „Slashgear”. Datele au fost colectate în 15 luni și relevă faptul că serviciul Google crește drept un loc unde jurnaliștii profesioniști și oamenii obișnuiți pot să interacționeze și să publice informații importante. Mai mult de o treime din cele mai urmărite știri provin de la cetățeni simpli.

„Un lucru nou care apare este influența pe care o au dovezile martorilor oculari în procesul consumului de știri”, a spus Amy Mitchell, directorul centrului care a făcut sondajul. Printre cele mai populare videoclipuri sunt cele cu alegerile din Rusia, tulburările din Orientul Mijlociu și scufundarea vasului Costa Concordia din ianuarie. Studiul a fost realizat de „Pew Research Center's Project for Excellence in Journalism”.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite