Ce nu avem voie să facem pe internet? De ce „piraţii virtuali“ se jură că nu fură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În secunda în care citiţi aceste cuvinte, 22% din banda de internet la nivel mondial este ocupată cu descărcări ilegale. Informaţiile sunt împărţite şi copiate în fiecare secundă. 70% dintre utilizatori de internet spun că pirateria online e un lucru bun. Mai are sens proprietatea intelectuală pe internet? A răspuns la această întrebare eticianul Radu Uszkai.

Pagubele rezultate din pirateria online se ridică la peste 1.700 de miliare de dolari, spun reprezentanţii instituţiilor creative. În ciuda acestei colosale pierderi financiare, pirateria e un fenomen în continuă creştere în mediul online.

Pirateria online nu înseamnă numai descărcarea de muzică şi filme de pe diferite site-uri. În anul 2011, rata pirateriei de software în România era de 63%, în timp ce media UE era de numai 35%. Firmele de software spun că un astfel de fenomen face ravagii în afacerile lor. Cine e în măsură să transforme internetul într-o spaţiu în care utilizatorii se supun regulilor dure ale pieţei de consum?

Ce înseamnă proprietate pe internet? Ce mai rămâne la creator din operele lui? Cum sunt răsplătiţi, de fapt, autorii operelor pe care ni le însuşim samavolnic de pe internet? Care-i limita accesului la proprietatea intelectuală a unui utilizator de internet? Ar trebui să existe o limită?

Au răspuns la aceste întrebări, la Adevărul Live, Irina Lucan-Arjoca, director general adjunct al Oficiului Român pentru Drepturi de Autor şi Radu Uszkai, jurnalist şi cercetător al Centrului de Cercetare în Etica Aplicată de la Facultatea de FIlosofie, Universitatea din Bucureşti.
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite