Aplicaţia care învinge cenzura şi e folosită de protestatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mijlocul protestelor masive care au loc în Hong Kong, oamenii găsesc metode alternative de a comunica, în ciuda interdicţiilor puse de guvernul chinez. FireChat, o aplicaţie de mesagerie care nu se foloseşte de internet, e într-o popularitate crescândă.

FireChat a fost lansată în martie, iar Tech Adevărul a scris atunci despre ea. A fost descărcată de peste 100.000 de ori în Hong Kong de duminică până luni, potirvit lui Micha Beoliel, cofondatorul aplicaţiei.

Potrivit "Wall Street Journal", liderul studenţilor, Joshua Wong, a publicat pe Facebook şi Twitter un îndemn ca oamenii să descarce aplicaţia, în caz că autorităţile vor închide reţelele mobile. Aplicaţia a mai fost folosită de studenţii din Taiwan în timpul protestelor din primăvară. FireChat a mai fost populară şi la festivaluri unde reţelele erau slabe, cum ar fi Burning Man, care a fost organizat într-un deşert din Nevada.

Înainte de toate, trebuie ştiut că FireChat se foloseşte de WiFi, dar nu este necesară o conexiune la Internet, la un hotspot. FireChat, şi alte aplicaţii similare care vor mai fi lansate în viitor, se foloseşte şi de Bluetooth şi deja se prefigurează cadrul în care funcţionează. Este o aplicaţie de mesagerie instant care poate trimite mesajele pe o rază relativ limitată de 10 până la 100 de metri (sau mai mult, dacă sunt mai multe dispozitive implicate).

image

Prin FireChat, telefoanele se conectează unele la altele şi sunt transmise mesajele celor intrate în această reţea locală. Practic, poţi denumi acest sistem drept „camera de chat 2.0“ şi se dovedeşte util când e vorba de o încăpere în care sunt mai mulţi oameni, dar nu există Internet, nu e bună acoperirea GSM sau pur şi simplu nu toţi vor să trimită SMS-uri ori să folosească aplicaţii ca WhatsApp şi Facebook Messenger.

În prezent, FireChat funcţionează pe circa 30 de metri, dar planul creatorilor este mai mare. Aplicaţia este creată de către Open Garden al cărei director Micha Benoliel susţine că prin astfel de produse dispozitivele mobile inteligente pot scăpa de limitările unei reţele. „Această abordare este foarte interesantă în domeniul multiplayer gaming şi pentru altfel de aplicaţii de comunicare“, a spus Benoliel.

Mai multe detalii despre protestele din Hong Kong pot fi citite aici. 
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite