Ameninţările informatice care te pot lăsa fără bani în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Odată cu Marshmallow, Android are un control mai bun al permisiunilor pentru aplicaţii.
Odată cu Marshmallow, Android are un control mai bun al permisiunilor pentru aplicaţii.

Poate 2015 a fost sub semnul viruşilor care cereau răscumpărare, dar în 2016 ameninţările se vor extinde. Acestea sunt cele mai importante.

Anul viitor, vom vedea terminale Mac blocate de ransomware, publicarea detaliilor personale pe Internet şi atacuri fulger asupra companiilor. Bitdefender estimează o creştere a incidenţei acestor fenomene şi a alcătuit o listă cu cele mai importante cinci la care să fii atent în 2016.

Astfel, anul viitor infractorii vor schimba modul în care îşi gestionează afacerile ilegale pentru a câştiga mai uşor sume importante de bani. Aplicaţiile potenţial nedorite (adware şi greyware) vor cunoaşte dezvoltări notabile, mai ales pe computerele Apple.

Mai mult, ameninţările de tip ransomware, care criptează datele de pe dispozitiv şi cer recompensă pentru a repermite accesul utilizatorului, se vor dezvolta continuu, dat fiind că virusul este uşor de programat şi poate fi depistat cu dificultate. Ransomware prezintă un comportament aparent legitim şi poate funcţiona pe orice sistem de operare: Linux, Mac OS X, Windows şi Android, cele două din urmă fiind cele mai populare. Atacurile vizează atât consumatori individuali, cât şi companii, iar versiunile din 2016 nu se vor limita doar la criptarea fişierelor şi solicitarea de recompensă, ci şi la şantajul cu privire la publicarea acestora pe Internet, dacă recompensa nu este plătită.

În mod ironic, victimele vor putea să recupereze gratuit datele criptate de pe Internet, însă acestea vor putea fi accesate de către oricine, cauzând importante prejudicii de imagine. În noiembrie 2014, Bitdefender a fost primul furnizor de soluţii de securitate IT care a pus la dispoziţia utilizatorilor un set de instrumente de decriptare pentru fişierele afectate de prima versiune a virusului ransomware care rulează pe Linux, menite să readucă fişierele compromise la versiunea iniţială.

Android, mai vulnerabil ca niciodată

În ceaa ce priveşte consumatorii individuali, viruşii de pe Android vor avea comportamante similare celor de pe Windows. În timp ce viruşii de tip rootkit care permit controlul unui sistem cu privilegii de administrator vizează tot mai puţin Windows, aceştia vor deveni o problemă reală pentru sistemele de operare iOS şi Android, platforme cu o suprafaţă de atac ridicată. Noile tipuri de malware cu caracteristici de worm şi botnet vor fi două posibile noi ameninţări în rândul viruşilor pe mobil. Aceste atacuri vor fi orchestrate prin intermediul reţelelor sociale sau al carenţelor majore ale unor platforme cu vulnerabilităţi neremediate (precum Stagefright).

Dezbaterile legate de dreptul la viaţă privată şi criptografiere, dezvăluirile contractorului NSA Edward Snowden şi recentele atacuri teroriste vor genera schimbări majore ale Internetului. Statele iau în calcul să dezvolte sisteme de protecţie bazate pe modelul chinezesc al Great Firewall. Autorităţile franceze plănuiesc să interzică serviciul de WiFi gratuit şi platfomei Tor. Internetul ar putea avea graniţe similare celor teritoriale, dar şi o componentă mult mai dezvoltată în materie de criptografiere şi securitate.

În mediul de afaceri, specialiştii se aşteaptă la un număr mai mare de atacuri ţintite pe baza unor viruşi complecşi, caracterizaţi prin timpul de viaţă scurt, actualizări frecvente şi caracter neinteligibil. Majoritatea atacurilor ar urma să vizeze furtul de informaţii sensibile. Atacatorii vor putea accesa şi apoi ieşi din bazele de date ale companiilor în intervale de timp de ordinul zilelor sau chiar orelor. Ameninţări din gama Advanced Persistent Threats ar putea fi redenumite în 2016 în Advanced Penetration Threats sau atacuri Blitzkrieg.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite