Adresele vechi de internet se termină. Protocolul pornit în anii '70 a ajuns la final

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O eră se termină odată cu ultimele adrese de tip IPv4
O eră se termină odată cu ultimele adrese de tip IPv4

Europa aproape a atins numărul limită de adrese de internet pe „stil vechi“, adică IPv4. În următoarea perioadă, toate ţările vor trece treptat la adrese de tip IPv6. Ţara noastră stă foarte bine în această privinţă.

Directorul Ripe NCC, organizaţia care se ocupă cu organizarea adreselor către furnizorii de internet din Europa, a declarat că ziua în care adresele se vor termina a venit, iar cele rămase vor fi împărţite strict. 

Planurile organizaţiei europene este de a trece treptat la adresele IPv6, care sunt practic imposibil de epuizat. Pe 14 septembrie, Ripe NCC a ajuns la ultimele 16 milioane de adrese de tip IPv4. Chiar dacă par multe, acestea vor fi raţionalizante. 

„Cei care aplică vor putea primi doar 1.000 de adrese şi le pot primi o singură dată“, a declarat Axel Pawlik, directorul instituţiei. Cei care vor avea acces la acestea trebuie să demonstreze că au accesat deja adrese de tip IPv6. 

Pentru a demonstra cât de rapid se dau adresele, directorul Ripe a spus că distribuiau 4 milioane de adrese la fiecare 10 zile, astfel într-o lună toate adresele vechi s-ar fi consumat. 

Ce înseamnă aceste adrese? În momentul când internetul a început să se dezvolte s-a introdus o schemă de adrese numită IPv4. Prin aceasta existau 4,3 miliarde de adrese IP, care identifică un anumit calculator sau o anumită conexiune individuală. Dacă la momentul respectiv, cele patru miliarde păreau o cifră extraordinar de mare, dezvoltarea internetului a arătat că nu mai sunt destule adrese de alocat. 

Astfel, internetul a trecut la IPv6, care poate aloca un număr practic interminabil de adrese. La nivel mondial, protocolul a fost lansat pe 6 iunie, iar România a fost printre primele ţări care a început introducerea acestor adrese. 

Testarea IPv6 în România a început în octombrie 2011, de către RCS&RDS. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite