Jocul de „tenis electronic“ a împlinit 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consolele originale pot fi găsite la muzee FOTO AFP
Consolele originale pot fi găsite la muzee FOTO AFP

„Pong“ a marcat industria de jocuri video încă de la apariţia sa, în urmă cu patru decenii, fiind primul cu succes comercial internaţional.

Industria jocurilor este unul dintre cele mai competitive domenii, unde sunt aplicate cele mai recente şi, implicit, costisitoare inovaţii tehnice, atât de
hardware, cât şi în privinţa programelor. Totul a început de la jocul „Pong", lansat de Atari pe 27 noiembrie 1972, acum exact 40 de ani. Deşi nu este primul joc video inventat pentru calculatoarele „arhaice" ale vremii, „Pong" este cel care a schimbat lumea gaming-ului.

Înainte ca „Pong" să cucerească lumea, apăruseră câteva jocuri interactive pentru computer, „Tennis for Two" (Tenis în doi), în 1958, „Spacewar" (Război spaţial), în 1961, sau „Galaxy Game" (1971) sunt câteva exemple. Cel care a rămas însă în amintirea oamenilor este „Pong", căruia revista de specialitate „Retro Gamer" i-a rezervat coperta aniversară.

Ping pong cu mingea pătrată

Jocul primitiv bidimensional este foarte simplu: două linii verticale simbolizează două palete de ping pong, câte una pe ambele margini ale ecranului. „Bila" este reprezentată de un pătrat şi este trimisă de la o paletă la alta.

Cu toate că nu are caracteristici extraordinare, jocul a avut un succes comercial nebun, iar pixelii vizibili pot fi consideraţi bulgării care au pornit avalanşa industriei de gaming.

Creatorii săi sunt Nolan Bushnell şi Ted Dabney. Ei au înfiinţat compania Atari Inc. Pe 27 iunie 1972, iar cinci luni mai târziu, a apărut jocul alb-negru care a cucerit lumea, înainte de jocurile online pentru dispozitive diverse, de la computer la tabletă sau smartphone. Cinci ani mai târziu, compania lansa consola de jocuri Atari VCS, cunoscută cu denumirea „Atari 2600", care s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare până la retragerea de pe piaţă, în 1992, conform publicaţiei „Business Week".

Mai bătrân decât gamerii

Deşi gamerii premiaţi la competiţiile internaţionale dedicate jocurilor nu-şi amintesc „Pong", având mai puţin de jumătate din vârsta lui, celebritatea jocului nu s-a stins.

„Eu am jucat Pong pe HC când eram mic, îl încărcam cu un casetofon Deck. Îl ascultam cinci minute cum se instala, făcea ca faxul. Mi-aduc aminte de el, dar nu am jucat mult.Ne-am cumpărat un IBM 386 după puţin timp, ţin minte şi acum prima noapte albă cu Warcraft, m-a impresionat mult", îşi aminteşte Gabi. La 31 de ani, el a urmat o carieră în IT după ce a făcut cunoştinţă cu calculatoarele astfel. „Am jucat Pong! Sunt într-atât de bătrân...", a recunoscut un alt jucător, în vârstă de 30 de ani.

Într-o lume atât de complicată, este nevoie de o doză de simplitate, spun specialiştii. Afirmaţia lor este susţinută şi de succesul înregistrat de jocuri noi, în culori, unele 3D şi cu efecte speciale, care pornesc de la o idee simplă, dar pot crea dependenţă. Un asemenea exemplu este bine cunoscut tuturor: Angry Birds.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite