Procesul de 2,5 miliarde de dolari: Samsung şi Apple duc un nou război 

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samsung şi Apple, cele mai mari companii din domeniul tehnologiei, se pregătesc astăzi de un nou proces, în războiul patentelor. Cele două firme se războiesc prin tribunale de mai bine de un an, acuzându-se că au furat una de la cealaltă. 

Procesul se va desfăşura în oraşul american San Jose, iar pe masă se vor afla venituri de miliarde de dolari pe care le-ar putea pierde companiile. Verdictul va fi dat abia peste patru săptămâni, după ce judecătorii vor analiza documentele pe care le vor pune la dispoziţie cei de la Apple şi cei de la Samsung. Americanii de la Apple vor să demonstreze că Samsung a copiat designul telefoanelor şi tabletelor lor, iar Samsung vrea să arate că Apple nu poate să spună acest lucru, deoarece mai multe companii au avut un look asemănător în trecut, înainte de iPhone.

Care este miza fiecărei companii? Samsung vrea să-şi vândă în continuare dispozitivele pe piaţa din Statele Unite ale Americii şi să-şi păstreze astfel avantajul în faţa concurenţei. Firma sud-coreeană a devenit prima pe piaţa telefoanelor, depăşind rivalele Apple şi Nokia. În acelaşi timp, Apple, o companie care se bazează mereu doar pe două telefoane (iPhone-ul din generaţia trecută şi cel mai recent), vrea să-şi păstreze profiturile de milioane de dolari, prin interzicerea vânzării mai multor dispozitive asiatice pe piaţa americană.

Deja mai multe imagini care vor fi folosite de către cele două companii au apărut în presa internaţională. Apple a vrut să demonstreze că proiectul lor este original şi că evoluţia smartphone-ului a pornit nu de la o idee externă, ci din interiorul centrului de design al companiei. În acelaşi timp, Samsung acuză Apple că s-a inspirat de la Sony şi LG şi că nu are niciun drept să spună că designul lor este subiectul unui patent intelectual.

Pentru a ajunge la o decizie finală, juriul de 10 persoane va trebui să ia o decizie unanimă. Au fost puse multe semne de întrebare în privinţa componenţei, deoarece majoritatea juraţilor sunt din Silicon Valley, casa tradiţională a firmei fondate de Steve Jobs. Până acum, Samsung a avut motive serioase de îngrijorare: asiaticii nu pot vinde în SUA telefonul Galaxy Nexus şi tableta Samsung Galaxy Tab 10.1, dar au înaintat un apel împotriva acestei decizii.

Câte patente sunt într-un mobil?

În lumea telefoanelor mobile actuale, numărul de patente necesare pentru a fabrica un singur model de telefon este extrem de mare. Potrivit estimărilor companiei RPX, citate de publicaţia „The New York Times”, un telefon conţine 250.000 de patente. Un expert în patente de la Harvard a declarat pentru prestigiosul cotidian american că „viteza de inovaţie şi complexitatea pieţei va face mult mai uşor procesul de a inventa în jurul patentelor deja existente”.

De exemplu, Florian Mueller un blogger care acoperă domeniul patentelor de pe piaţa de tehnologie a dat un exemplu de patent care a fost întrecut de Samsung. Apple deţinea patentul pentru „bounce”. Ce era acest bounce? Este efectul pe care-l face ecranul telefonului atunci când este deblocat cu degetul, printr-o mişcare de sus până jos. Ei bine, Samsung a reuşit să ia un nou patent prin simpla dotare a telefonului cu un efect de lumină albastră, care a fost considerat diferit de cel de la Apple.

Istoria unui război fără mănuşi

Apple a început războiul în aprilie anul trecut, când a dat în judecată Samsung în San Jose. Procesul a venit pe fondul creşterii fulminante în vânzări a sud-coreenilor, care deveniseră adversarul cel mai feroce al americanilor. Firma fondată de Steve Jobs considera că telefoanele din seria Galaxy şi tabletele au copiat „brutal” iPhone-ul şi iPad-ul. De asemenea, Apple a acuzat Samsung că a copiat modul cum arată produsele, ambalajele şi interfaţa cu utilizatorul.

„În loc să inoveze şi să-şi creeze propriile tehnologii şi un stil Samsung, ei au ales să ne copieze tehnologia, interfaţa şi stilul inovativ”, au susţinut cei de la Apple. Întregul document avea 38 de pagini şi avea comparaţii între iPhone 3GS, lansat în iunie 2009 şi Samsung Galaxy S, lansat în martie 2010. De asemenea, Apple a arătat mai multe imagini pentru a demonstra similarităţile dintre cele două modele. Mai târziu, Samsung a demonstrat că Apple a modificat puţin imaginile, pentru a face telefoanele să fie identice ca mărime, pentru a puncta mai bine asemănările.

Modelele vizate în definitiv erau Samsung Nexus S, Samsung Epic 4g, Samsung Galaxy S 4G şi tableta Samsung Galaxy Tab. Samsung a replicat. O săptămână după prima acuzaţie oficială din partea Apple, sud-coreenii au depus plângeri în Seul (Coreea de Sud), Tokio (Japonia) şi Mannheim (Germania).

Dacă procesul părea doar o mică ceartă între giganţi, războiul dintre cele două companii s-a extins. Până în august 2011, dacă lumea tribunalelor pentru drepturi de autor ar fi o scenă de război, toată lumea era lovită de conflictul dintre cele două firme. 19 procese în 12 tribunale din 9 ţări pe 4 continente. Samsung avea procese în Marea Britanie, la Curtea de Justiţie din Delaware (SUA) şi la Comisia pentru Comerţ Internaţional de la Washington.

Procesele pe glob

Coreea de Sud şi Japonia

Pe teren propriu, Samsung a depus la Curtea din Seul o plângere conform căreia Apple le încalcă cinci patente. La Tokio, Samsung a susţinut că firma din Cupertino încalcă două patente. Procesul este în continuare pe rol.

Germania

Unul dintre cele mai aprinse teatre de război. În august 2011, Curtea din Dusseldorf a dat dreptate Apple şi a interzis vânzările tabletei Samsung de 10 inci pe pieţele europeană. După apel, Curtea a redus sancţiunea doar pentru piaţa din Germania. Sud-coreenii au fost nevoiţi să-şi schimbe discret designul, iar tableta de 10 inci a fost aprobată pe piaţă. În schimb, cea de 7 inci încă nu poate fi vândută.

Mai multe procese au fost respinse de către judecători. Apple şi cu Samsung s-au judecat în Germania până şi pentru opţiunea de „slide to unlock”, care deblochează ecranul printr-un slide de la stânga la dreapta.

Olanda

Judecătorii olandezi le-au zis practic celor două companii să-şi vadă de treabă. Ambele s-au dat în judecată la Haga, dar ambele moţiuni au fost respinse.

Franţa şi Italia

Procesele au început în momentul lansării iPhone 4S. Samsung a sărit rapid şi a vrut să blocheze vânzările terminalului chiar înainte de a fi lansat pe piaţă. Se pare că sud-coreenii au vrut să evite să se ducă înapoi în Germania, unde au pierdut în nenumărate rânduri. Din păcate pentru ei, francezii şi italieni nu au luat o decizie favorabilă, iar toate dispozitivele Apple şi Samsung sunt acum pe piaţă.

Marea Britanie

Procesele de pe Arhipelagul Britanic au atins faza hilară. În procesul pe care Apple l-a intentat Samsung, judecătorii au refuzat cererile acestora, dând un argument jignitor la adresa rivalilor: produsele Samsung nu sunt la fel de „cool” ca şi cele ale americanilor. În definitiv, umilinţa s-a întors împotriva Apple, care va fi obligată timp de şase luni să afişeze mesaje pe paginile oficiale şi în ziarele din Marea Britanie, care să spună clar şi răspicat că Samsung nu a copiat de la ei.

Australia

Samsung a fost lovită în toamna anului trecut de blocarea vânzărilor tabletelor sale de 10 inci, dar a reuşit să se replieze la timp, înainte de sezonul cumpărăturilor de iarnă. Cu toate acestea, răul fusese făcut.

Câteva întrebări

Jurnaliştii de la AllThingsD au încercat să ofere un ghid pentru începători în privinţa proceselor dintre cele două companii. Ei au vrut să răspundă la mai multe întrebări privind acest conflict care durează deja de aproape un an.

Care sunt motivele din spatele proceselor?

Banii. Apple vrea să primească despăgubiri de 2,5 miliarde de dolari. De asemenea, Apple vrea să facă mai mulţi bani, câştigând procente din cota de piaţă prin interzicerea produselor Samsung.

Câte procese există?

Pe lângă acesta, mai există procese şi la Comisia Internaţională de Comerţ şi la Curtea Federală, cele două tabere mai au procese pe glob. De asemenea, Apple a dat în judecată şi HTC, Microsoft sau Motorola.
De ce ne-ar păsa de un nou proces?

Pentru că spre deosebire de multe alte acuzaţii, acesta este unul dintre puţinele procese care ajunge în faţa juraţilor. De asemenea, dacă Apple va câştiga, Samsung ar putea să primească o lovitură puternică: despăgubiri şi blocarea vânzărilor.

Câţi avocaţi luptă în aceste procese?

Aproximativ 80 de avocaţi sunt programaţi să vorbească în faţa judecătorilor. De asemenea, unii reprezintă terţi.

Cât va dura?

Procesul porneşte astăzi, iar primele discuţii vor avea loc astăzi. Cu toate acestea, rezultatul final va fi dat probabil la sfârşitul lui august.

Care este partea interesantă a proceselor?

Companiile sunt forţate să scoată la suprafaţă planuri secrete de design, pe care le-au folosit în momentul realizării gadgeturilor. Este o interesantă privire în trecut şi în istoria unor gadgeturi care ni se pare normale astăzi. (În GALERIA FOTO există mai multe prototipuri ale primului iPhone, de care Samsung a spus că ar fi fost copiat după modelele Sony).
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite