Un sistem care detectează dacă şoferul se află în stare de ebrietate ar putea fi implementat începând cu 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO via WashingtonPost / programul SSDAS
FOTO via WashingtonPost / programul SSDAS

Sistemul se află în dezvoltare încă din 2008, iar numele său oficial este Sistemul pentru Siguranţă de Detectare a Alcoolului Şoferului.  Conform celor implicaţi în proiect, acesta va putea fi implementat anul viitor.

Un program de cercetare şi dezvoltare a fost inaugurat în 2008 de guvernul american, cu scopul de a crea un sistem de blocare a contactului unei maşini, în cazul în care şoferul său se află în stare de ebrietate.

Dispozitivul ar măsura nivelul de alcool din sânge al şoferului, determinând dacă acesta poate conduce sau nu autovehiculul. În cazul în care răspunsul este negativ, contactul ar trage cheile, oprind astfel orice încercare a persoanei dinăuntrul maşinii de a porni la drum.

Astfel de dispozitive sunt deja utilizate pentru cei care au fost prinşi că au condus în stare de ebrietate. Cele disponibile la momentul actual sunt însă destul de dificil de utilizat, deoarece necesită o cantitate mare de aer expirat pentru a determina starea persoanei care se află la volan.

Sistemul ar urma să realizeze o analiză precisă, instantă, a condiţiei şoferului, iar planul este ca dispozitivul să ajungă să devină o parte a echipamentului standard al maşinii, precum airbag-ul.

Nivelul de alcool al şoferului va fi măsurat într-unul din două moduri: fie printr-un sistem care îl detectează prin respiraţia acestuia, fie printr-unul care va necesita o atingere a degetului şoferului şi va observa alcoolul din sângele său.

Un număr de 17 producători de maşini din Statele Unite susţin acest demers, despre care specialiştii spun că – în cazul în care este implementat şi funcţionează corespunzător – ar putea salva viaţa a aproximativ 10.000 de persoane anual.

Problemele principale ale sistemului se leagă însă de natura umană, deoarece şoferii aflaţi în stare de ebrietate ar putea încerca să păcălească dispozitivele de analiză, cerând unei alte persoane să fie testată în locul lor. Au existat cazuri în care astfel de şoferi au cerut copiiilor lor să pornească maşina, pentru a putea conduce, notează Robert Strassburger, preşedinte al Coaliţiei Auto pentru Siguranţa Traficului, într-un interviu acordat Washington Post.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite