Microsoft vede în viitor: ecrane cu braţe robotice, care se mişcă la atingere
0
Microsoft lucrează la o tehnologie care ar putea transforma orice ecran 2D într-unul 3D cu ajutorul interacţiunii dintre monitor şi utilizator. Astfel, monitoarele se vor mişca pentru a reacţiona la atingerile oamenilor în cadrul unor aplicaţii medicale sau din domeniul jocurilor.
Proiectul dezvoltat de Microsoft Research combină un ecran plat clasic cu senzori ai forţei şi braţe robotice, care mişcă monitorul în funcţie de interacţiunea cu utilizatorul. Practic, senzorii simt cu câtă forţă vom apăsa pe ecran şi se mişcă în spate sau în faţă, pentru a reacţiona mai natural la interacţiuni.
Microsoft crede că astfel de dispozitive ar putea fi de viitor în domeniul medical şi chiar în industria jocurilor.
Modul de funcţionare
Ecranele la care lucrează Microsoft funcţionează destul de simplu, dar doctorii le-ar putea folosi într-un mod interesant. În momentul când atingem ecranul, monitorul se deplasează în spate discret, atât cât să nu se depărteze de mâna noastră. Ideea este să simţit că monitorul interacţionează cu noi, dar să nu pierdem legătura cu el. În momentul când luăm degetul de pe ecran, monitorul se deplasează din noi către noi.
De asemenea, perspectiva de pe ecran este în continuă schimbare, pentru a crea efecte tridimensionale. "În momentul când degetul atinge ecranul şi unim ceea ce vedem cu semnalele tactile corecte, atunci mintea noastră a fi păcălită pentru a accepta realitatea virtuală", a declarat Michael Pahud de la Microsoft pentru BBC.
Cum ar putea fi folosită această tehnică? De exemplu, doctorii vor putea studia mai bine investigaţiile 3D ale corpului. Ei vor putea naviga prin diverse bucăţi de imagine şi să facă adnotări. "Putem să ne imaginăm diverse scenarii. Un feedback haptic în momentul când descoperim o anomalie, cum ar fi o tumoră. Ai putea avea diverse răspunsuri în momentul când atingi ţesut moale şi ţesut mai tare", a mai explicat Pahud. În acest scenariu, studenţii ar putea învăţa mai uşor şi înţelege mai bine totul.
Proiectul Microsoft se numeşte Actuated 3-D Display , iar un alt uz practic ar fi în construirea proiectelor de arhitectură. Softurile vor putea simţi diferite materiale, vor putea trimite semnale în momentul când presiunea este prea mare într-un punct şi schiţele ar fi mai sigure din start.
Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul oficial Microsoft Research.
Citiţi mai multe despre proiectele Microsoft Research.
Descoperă tot Universul cu ajutorul celei mai interesante unelte virtuale existente
Profesorul de astronomie de la Harvard, Alyssa Goodman a lansat în premieră primul “browser” al cerului. WorldWide Telescope este un program care poate fi instalat şi pe calculator şi funcţionează ca un telescop virtual.
Programul care va prezice catastrofele
Microsoft Research şi institutul israelian Technion au dezvoltare un software cu care pot prezice calamităţile naturale din timp.
VIDEO CES 2013: Întreaga cameră poate deveni o arenă pentru Counter Strike
Centrul de cercetare Microsoft Research a prezentat pe pagina sa oficială un proiect care ar putea transforma fiecare cameră într-o adevărată arenă de jocuri online. IllumiRoom afişează ambientul unui joc pe pereţii camerei. O variantă a fost prezentată şi la CES 2013.
VIDEO OmniTouch - orice suprafaţă poate deveni un ecran touchscreen
Microsoft Research şi Carnegie Mellon University au dezvăluit noul proiect ce foloseşte o cameră Kinect şi un proiector pentru a transforma orice suprafaţă într-un ecran touchscreen - OmniTouch.