Mi-am încărcat telefonul fără fir şi am un motiv pentru care ar trebui s-o faci şi tu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accesorii de încărcare wireless şi un Galaxy Note 5. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Accesorii de încărcare wireless şi un Galaxy Note 5. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

De vreo trei ani se discută despre încărcare wireless. Pui telefonul pe un gadget şi se încarcă aproape ca prin magie. Anul acesta, discuţia a devenit mai agresivă, Samsung fiind compania "responsabilă". De cam două săptămâni îmi încarc telefonul aşa ca să văd dacă merită.

Până anul acesta încărcarea wireless era un subiect la categoria "şi ca alte noutăţi avem şi (...)". Odată cu Mobile World Congress 2015 din Barcelona, lucrurile au devenit mai serioase. Acolo, IKEA a prezentat soluţii de încărcare wireless a dispozitivelor mobile, iar acesta e cel mai mare pas înainte făcut de vreo companie pentru a susţine încărcarea wireless. Peste cinci-zece ani, vom spune despre 2015 că a fost Începutul.

Încărcarea wireless cu adevărat utilă (şi mondială) a debutat pe Nokia Lumia 920, un telefon greu, dar care stabilea nişte repere pentru următorii ani. Au urmat şi alte companii, mai ales Samsung, dar în general au ales să integreze acest tip de încărcare într-un capac al bateriei pe care îl cumpărai separat. Totuşi, un pionier a fost Palm Pre în 2009, dar lumea uită dinozaurii incapabili să se remarce.

Odată cu IKEA, au apărut şi accesorii "pentru acasă" şi aşa pare totul mai comod, mai integrat în mediul tău. Colecţia magazinului pentru încărcare wireless este parte din Home Smart.

incarcare wireless prin accesorii ikea foto razvan baltaretu/adevarul

Am primit un accesoriu dintre acestea, o platformă rotundă de cam 10 centimetri pătraţi, cu o grămadă de carcase după cum urmează: iPhone 4, iPhone 5, iPhone 6, Samsung Galaxy S3, S4 şi S5. Ca plus, înainte să detaliez experienţa, odată cu carcasele de iPhone 6 şi iPhone 5 primeşti şi un port microUSB integrat în aceasta.

De ce ţi-ar trebui încărcarea wireless pe telefon

Pe scurt, nu-ţi trebuie. Cum nu-ţi trebuie nici NFC, fast charge, cititor de amprente, ecran QuadHD sau construcţie premium, din metal sau policarbonat rezistent. Acestea nu-ţi trebuie în adevăratul sens al cuvântului, dar sunt utile că te ajută să economiseşti timp, să securizezi telefonul sau, pur şi simplu, să-ţi sublinieze statutul.

Vreo două-trei zile am stat cu platforma de încărcare wireless pe masă, nescoasă din cutie, şi tot amânam să încerc. Mi se părea inutilă, deja aveam un cablu băgat în priză. Apoi am încercat şi a devenit ceva natural. Este natural să laşi telefonul pe masă (sau pe ceva care stă pe masă), iar în acest timp el să se şi încarce.

incarcare wireless prin accesorii ikea foto razvan baltaretu/adevarul

Nu câştigi extraordinar de mult timp, dar este un confort puţin mai mare. Dacă stai cel puţin două ore prin preajma acelui birou, atunci încărcarea wireless nu îţi va salva întreaga existenţă, ci te va ajuta puţin mai mult spre o experienţă bună cu tehnologia.

Atât Dan Dragomir (pe Computer Blog), cât şi Alex Mihăileanu (pe Subiectiv) se plâng că un Galaxy S5, respectiv un iPhone se încing cam mult. Eu am încercat doar cu Galaxy S6, Galaxy S6 edge+ şi Galaxy Note 5 şi n-am avut o aşa problemă. Toate au sistemul de încărcare integrat. Se poate şi ar trebui să ţii cont de asta. Ce am observat, ca minus, este că din când în când Galaxy S6 se "reconecta" la încărcare, deşi nu-l mişcasem. Cumva, pierdea contactul.

Ideea cu încărcarea wireless este foarte bună. Desigur, investeşti nişte bani în accesorii, dar câştigi pe termen lung. Este util în general la birou, unde telefonul stă pe lângă tine toată ziua, dar mai ales stă degeaba. Când pleci, ştii că îl ai încărcat şi că n-ai uitat să scoţi din geantă încărcătorul (mi s-a mai întâmplat).

incarcare wireless prin accesorii ikea foto razvan baltaretu/adevarul

Nu-i o chestiune de "bine" sau "rău", ci este o funcţionalitate care proastă şi inutilă nu este. Nici dacă lipseşte de pe telefoane nu e un sfârşit de lume, dar dacă Apple va trece la aşa ceva în următorii ani, această piaţă va exploda în potenţial şi interes.

De unde a venit încărcarea wireless

Deşi discutăm despre încărcare wireless de câţiva ani, ea există în teorie şi experimente de peste 100 de ani. Totul porneşte din 1831, cu 55 de ani înainte ca Alexander Graham Bell să sune pentru prima oară de pe un telefon pe altul. Cel creditat cu invenţia este Michael Faraday. Acesta este pionierul inducţiei electromagnetice, fenomenul fizic la baza căruia se află încărcarea wireless.

Aceasta produce curent electric conectând doi conductori în jurul aceluiaşi câmp magnetic. Aplicând această tehnologie pe gadgeturile de ultimă generaţie, în spatele carcasei se află, de fapt, un conductor de curent. Telefonul devine parte integrantă a câmpului magnetic.

Pentru a se realiza încărcarea wireless, aceasta are nevoie de două bobine. Una care primeşte şi una care oferă curent. Curentul alternativ din transmiţător generează un câmp magnetic care induce voltaj în bobina care primeşte. Deşi tehnologia nu este nouă, avea nevoie de un domeniu precum telefonia mobilă în care să intre şi să devină de interes.

incarcare wireless prin accesorii ikea foto razvan baltaretu/adevarul

Un alt exemplu unde este folosită e cazul inimilor artificiale şi dispozitivelor montate în interiorul corpului. Pe piept este lipit tocmai un transmiţător de curent, ataşat la o bateria care este încărcată de pacient. În lumea medicală, acest sistem se numeşte Transcutaneous Energy Transfer (TET - Transfer transacutanat de energie) şi foloseşte exact sistemul explicat mai sus.

Multe periuţe de dinţi sau maşini de tuns şi bărbierit sunt încărcate de ceva ani buni prin transfer de energie de acest tip, chiar de la începutul anilor '90. De asemenea, la târgurile de tehnologie au apărut încărcătoare inductive pentru telefoane şi mp3 playere, dar au rămas la stadiul de experiment.

Acum, odată cu telefoanele, devine mai interesantă şi se bagă mai mulţi bani în dezvoltarea ei. Poate, în câteva decenii, vom avea încărcare wireless în autostrăzi şi maşinile vor fi alimentate din mers. Până atunci, ne vom limita la încărcarea telefoanelor şi ceasurilor inteligente.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

incarcare wireless prin accesorii ikea foto razvan baltaretu/adevarul
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite