Ce se poate întâmpla cu PC-urile care au Windows XP. Scenariul Microsoft este unul „apocaliptic” pentru aprilie 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microsoft a anunţat anul acesta că suportul oficial pentru sistemul de operare Windows XP se va încheia pe 8 aprilie 2014 şi a revenit cu o explicaţie pe blogul oficial despre ce s-ar putea întâmpla după această dată.

Începând cu 8 aprilie 2014, clienţii care au achiziţionat Windows XP Service Pack 3 nu vor mai primi suport oficial şi actualizări de la Microsoft, inclusiv îmbunătăţiri de securitate şi asistenţă tehnică. Astfel, vulnerabilităţile care vor fi descoperite în Windows XP nu vor fi rezolvate de Microsoft după ce sistemul de operare "îşi va încheia ciclul de viaţă", scrie Tim Rains de la Microsoft pe blogul oficial al companiei. Rains menţionează că mulţi clienţi nu vor trece pe un sistem de operare mai nou, cum ar fi Windows 8, chiar şi după 8 aprilie.

Unul dintre riscurile prezentate este cel al faptului că hackerii vor profita de pe urma suportului inexistent şi-şi vor testa viruşii pe Windows XP.

"Când Microsoft oferă o actualizare, cercetătorii în domeniul securităţii şi hackerii vor încerca să o înţeleagă invers, de la capăt la început, pentru a identifica porţiuni specifice de cod vulnerabil la atacuri. În momentul când identifică aşa ceva, ei dezvoltă codul de atac pentru a-l folosi pe sisteme neactualizate", scrie Rains. Practica Microsoft este de a oferi actualizări deodată, pentru toate produsele, pentru a adresa astfel de probleme, în  momentul când ele au fost identificate.

Dar după 8 aprilie 2014, un produs va rămâne neprotejat. Acesta este Windows XP, care va fi vulnerabil până când va ceda. Practic, pentru că Microsoft nu va oferi actualizări, toate atacurile ar putea fi sub forma "zero day", care vor să distrugă în totalitate un sistem. De câte ori s-ar putea produce acest lucru? Rains spune că între iulie 2012 şi iulie 2013, Windows XP a fost afectat de 45 de ori, de 30 de ori fiind afectate şi Windows 7 sau Windows 8.

Rata de infecţie pentru sistemele de operare

image

Windows XP deţinea în iunie 2013 37% cotă de piaţă la nivel global. Potrivit datelor Stat Counter, din iulie până în august 2013, Windows XP este al doilea sistem de operare ca popularitate, după Windows 7, care are 52%.

Mai jos puteţi vedea situaţia în România, unde Windows 7 are peste 53%, XP are 36%, iar Windows 8 se apropie de 4%.


 

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite