Ce este jailbreak pentru iPhone şi de ce hackerii îţi pot fura datele din cauza lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă te întrebi ce este un jailbreak pentru iPhone şi la ce te ajută, atunci aici vei găsi răspunsul (aproape) absolut. Odată cu un jailbreak, capeţi puteri nelimitate pe iPhone, dar vine la pachet cu riscuri imense.

Se poate să fi ajuns aici căutând "ce este jailbreak pe iPhone?" sau pur şi simplu eşti interesat de un subiect despre care probabil ai mai auzit până acum. Jailbreak pentru iPhone şi root pentru Android sunt, în esenţă, acelaşi: o procedură software prin care treci de un sistem de securitate al sistemului de operare ca să ai drepturi de administrare mai mari. Este, dacă vrei s-o vezi aşa, diferenţa dintre a avea un cont obişnuit de utilizator pe Windows şi de a fi administrator.

Odată ce treci un iPhone prin jailbreak - aplicaţiile fiind dezvoltate de terţi pentru fiecare versiune de iOS - obţii drepturi mari, de la a şterge aplicaţii preinstalate şi a instala altele din magazine terţe la a modifica fişiere de sistem. Pe cât de util poate fi, dacă eşti pasionat de subiect, pe atât de inutil poate deveni telefonul, dacă modifici ce nu trebuie. Se numeşte,  în aşa caz, că ai un telefon bricked. Transformat în "cărămidă". Bun de aruncat.

De ce fac oamenii jailbreak pe iPhone

Cei mai mulţi pot să spună că vor mai mult control, vor să poate modifica tot felul de setări de care nu-i pasă nimănui şi care pot spori (dar de cele mai multe ori scad) performanţa. Motivul real pentru care ce-i mai mulţi oameni aleg să facă jailbreak este să poată instala aplicaţii piratate prin magazine terţe şi aplicaţii din Cydia care extind funcţionalitatea iOS. După cum ştii, probabil, pe iPhone fie instalezi din App Store, fie nu instalezi nimic. Pe Android poţi bifa în Setări să instalezi din "surse necunoscute" şi atunci ai o mai mare libertate.

Câteva motive pentru care să nu faci jailbreak. Pe YouTube găseşti o mulţime tutoriale despre cum să faci aşa ceva.

Problema cu un jailbreak pentru iPhone sau un root pentru Android este că obţii control mai mare ca să faci ce vrei cu el (piraterie, da?), dar deschizi şi o poartă pentru malware şi exploatări ale vulnerabilităţilor pe care tu le-ai creat. Recent, peste 200.000 de utilizatori au avut probleme cu un malware care ataca telefoane iPhone cu jailbreak. Anul trecut, prin aprilie, a fost un caz similar.

iPhone 6, în stânga şi dreapta, modificat prin jailbreak pentru a afişa mai multe informaţii (şi alte aplicaţii) pe ecranul de standby).

image

iOS şi Android sunt cele mai populare platforme şi desigur că pentru ele se dezvoltă cei mai mulţi viruşi. Niciuna nu este imună, dar este mult mai "solidă" în faţa atacurilor atunci când nu creezi tu vulnerabilităţi în sistemul de operare. Deşi cu un jailbreak pentru iPhone ţi-ai putea modifica mai mult telefonul la nivel de interfaţă, comenzi rapide şi meniuri, trebuie să te gândeşti dacă sunt bonusuri suficient de mari şi justificabile.

Câte metode de jailbreak pentru iPhone există

Am zis deja că există soluţii de jailbreak pentru iPhone pentru fiecare versiune iOS, dar există trei metode de jailbreak universale. Cea mai bună se numeşte "untethered jailbreak" şi înseamnă că odată reuşită poţi reporni telefonul, poţi instala ce aplicaţii vrei şi acel iPhone rămâne "spart".

Cea mai proastă este "tethered jailbreak" prin care obţii jailbreak până dai un restart, după care telefonul intră în boot loop (n.red.: o buclă de repornire din care nu iese telefonul singur). Ai nevoie, în aşa cazuri, de un computer cu aplicaţia de jailbreak şi aşa îţi recapeţi dispozitivul.

A treia metodă se numeşte "semitethered jailbreak" prin care obţii drept de administrator şi ai acces la Cydia. Problema e că atunci când dai restart rămâi doar fără jailbreak şi Cydia, dar telefonul poate fi folosit.

image

În final, trebuie să ştii că un jailbreak pentru iPhone, în esenţă, nu strică telefonul, ci ceea ce instalezi după ce ai primit toate permisiunile. Dacă alegi cele mai proaste aplicaţii şi acele tweak-uri care suprasolicită telefonul, atunci consumul bateriei va creşte şi stabilitatea va dispărea. Este o opţiune foarte bună, pentru cine ştie ce face şi pentru cine are nevoie, dar dacă foloseşti un iPhone doar cu aplicaţii de bază, disponibile în Play Store, atunci te poţi ţine departe de un jailbreak.

A, desigur că pierzi garanţia pe un dispozitiv cu jailbreak, dar din fericire este reversibil. Ilegal nu este, deşi Apple şi-ar fi dorit. Mai mult, au fost momente în care aplicaţii terţe, disponibile prin jailbreak, au inspirat soluţii Apple, dar asta nu-l prea priveşte pe utilizatorul obişnuit.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite