Asus Zenbook UX305 - frumuseţe şi preţ bun, dar cu muşchi atrofiaţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când Asus Zenbook UX305 ne-a picat pe mână am zis că avem în faţă un ultrabook scump, dar acest device e semnalul că preţurile încep să scadă. Cu păcate şi probleme, Zenbook UX305 ar putea fi cel mai bun device cu Intel Core M.

Designul e o reuşită cu originalitate îndoielnică

Cea mai uşoară abordare în privinţa designului e să spui că e inspirat de la Macbook Air. Aş vrea să văd în asta un dezavantaj, din păcate chiar îmi pare bine că Zenbook UX 305 pare un Air scăpat într-o căldare cu vopsea mov. Laptopurile accesibile ar trebui să arate aşa.

Aşadar, laptopul are un ecran de 13 inci cu margini relativ subţiri, iar laptopul este foarte uşor. Are o grosime de doar 0,5 inci şi cântăreşte doar 1,17 kilograme. Pentru un laptop care arată aşa, care are o carcasă din aluminiu, e o performanţă să-l simţi atât de uşor în mână.

Am apreciat aluminiul în fiecare moment. Se vede bine într-o cafenea, pe cât se vede şi la muncă. Sub tastatură avem un touchpad masiv, iar susţinerea pentru mână este potrivită.

image

Tastatura şi touchpad-ul

Tastatura e inspirată din cea de la Macbook, un layout care mi-a fost foarte familiar. Da, sunt utilizator de Air şi faptul că tastatura de pe Zenbook UX305 pare inspirată de cea de la Mac e un lucru bun. Spre deosebire de Air, tastele de la Asus sunt simţitor mai rigide, ceea ce e un avantaj, pentru că obişnuiesc să scriu destul de energic şi să apas cu putere pe taste uneori. Aşadar, senzaţia pe care ţi-o dau tastele e mai bună pe Zenbook şi nu ai mai vrea să te opreşti.

Touchpad-ul e în categoria de top pentru laptopurile cu Windows. Foarte puţini producători au reuşit să găsească secretul unui touchpad de succes, iar Asus se îndreaptă spre acea zonă. E destul de responsiv, nu alunecă, dar apăsarea se face destul de greu, ceea ce e incomod pentru o sesiune de browsing în pat.

image

Pe cât de frumos este designul şi aluminiul din care este fabricat acest laptop, materialul atrage amprentele foarte mult. Frumuseţea e înceţoşată de toate degetele pe care le punem pe spatele ecranului, în timp ce cărăm laptopul. De asta am ales să fac pozele cu laptopul după ce l-am folosit. Nu sunt bune deloc, nu-mi plac, dar arată realitatea. Nu sunt cosmetizate. Aşa va arăta laptopul în realitate.

Procesorul, o problemă în funcţie de modalitatea de folosire

Procesorul duce în urmă acest laptop şi mă face să mă întreb de ce Dumnezeu există Intel Core M sau care-i secretul pentru a-l face să meargă.

Lenovo Yoga 3 Pro pe care l-am testat la finalul anului trecut avea aceeaşi problemă. Intel Core M, procesorul de pe Zenbook UX305, duce acest laptop într-o nişă destul de uşurică pentru aceşti bani.

Hârtia spune aşa: Intel Core M 5Y10, dual-core, 4MB cache, 2 Ghz cu Turbo Boost. Computerul are 8 GB de RAM, 256 de GB de stocare SSD.

La aceste specificaţii, în faţa noastră vom avea un laptop care poate să vă ducă pe internet între câteva tab-uri, să zicem maxim 6-7, cel mult. De asemenea, e un laptop care va avea probleme în a face browsing pe Google Chrome, de exemplu, un program care consumă foarte multe resurse.

M-am descurcat pe internet folosind iniţial Internet Explorer (dar scrolling-ul este problematic, pentru că sacadează), iar apoi, după ce am testat toate browserele mari, am rămas la Mozilla Firefox care rezistă cu lejeritate la şase-şapte tab-uri deschise.

Performanţa laptopului mi-a permis, de exemplu, să folosesc Adobe Photoshop Lightroom. Evident, am avut o încetinire a sistemului, dar per total în momentul când am deschis programul şi am rămas în el, a funcţionat. Trecerea între programe e destul de dificilă la un moment dat şi pentru un heavy user cum am fost eu, care stăteam cu laptopul la muncă timp de nouă ore, simţeam că la jumătatea zilei dă semne de oboseală gravă.

Rămân la părerea că Intel Core M este un accident neplăcut pentru laptopurile de generaţie nouă şi că am dat performanţa pe autonomie relativ mai mare. Încă prefer un laptop cum e Macbook Air cu Intel Core i5 şi autonomie mare. E drept, între cele două laptopuri există o diferenţă de preţ de 300 de dolari, ceea ce face chestiunea complicată.

image

Ecran excepţional, dar clasic

Ecranul este excepţional, dar unele programe nu sunt adaptate. Noi am testat Zenbook UX305 în varianta cu rezoluţie 3200x1800 de pixeli, spre deosebire de cea lansată mai devreme anul acesta, care era Full HD. Ecranul are culorii, saturate potrivit, detaliile sunt foarte bine evidenţiate. Un avantaj al ecranului este faptul că e mat, ceea ce rar mai găseşti pe laptopuri. Din păcate, nu văd diferenţa atât de mare între ecranul acesta şi cel Full HD, care să merite 300 de dolari în plus.

Surprinzător, ecranul nu e tactil, ceea ce nu e un minus, ci a devenit un feature, să ai un laptop fără funcţie hibrid şi fără un ecran de tabletă. E simplu, e robust, e laptop.

Autonomia este relativ bună. Nu este de 10 ore, ci de şase ore. Aşadar, e foarte bună pentru piaţă, dar nu merită compromisul cu Intel Core M.

Preţul este bun

Laptopul nu se încălzeşte şi este foarte silenţios. Mi-a plăcut faptul că în niciun moment al zilei laptopul nu mi s-a încălzit vizibil. Am avut un singur moment în testele mele, atunci când, obişnuit să închid capacul şi laptopul meu să intre în stand-by, Zenbook UX305 a rămas cu nişte procese deschise, ceea ce l-a făcut să pornească şi un pic mai greu. Per total, nu vei auzi laptopul acesta prea des.

Dacă vorbim de auz, nu vei mai auzi şi alt lucru - muzica. Difuzorul laptopului e de dimensiunea unui vârf de deget mic. Am mai văzut dimensiunea asta, dar, cu toate eforturile mele, laptopul nu e o unealtă multimedia reuşită. Volumul rămâne în permanenţă destul de scăzut şi nu poate acoperi o încăpere cu succes. Slab de tot.

image

Preţul este bun depinde cum îl priveşti. Versiunea Full HD costă 700 de dolari, ceea ce e un best buy total. Versiune atestată, cu o rezoluţie 3200x1800 de pixeli, WHD+ duce laptopul la 1.000 de dolari, la nivelul MacBook Air, dar cu un ecran net superior. Yoga 3 Pro de la Lenovo e la fel de scump şi are cam aceleaşi caracteristici, procesorul fiind tot un Core M, dar tactat mai sus.

Asus Zenbook UX305 trebuie privit în context. La banii aceştia, are un raport     calitate/preţ bun. Aş putea să spun că e raportul calitate/preţ cel mai bun de anul acesta dacă vreţi un ultrabook cu autonomie mare, ajutată de Intel Core M.

Recomandările mele, aruncând un ochi pe eMAG.ro, sunt Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro, cu Intel Core i3 şi ecran QHD Touchscreen sau un Toshiba Satellite Click 2 Pro cu procesor Intel Core i5. Ambele sunt touchscreen şi sunt la acelaşi preţ, iar Intel Core i5 e mai bun decât Core M, însă cu un consum mai mare.

image

Concluzii

Asus Zenbook UX305 e poate cel mai frumos laptop pe care l-am văzut în ultima vreme. "Artiştii buni copiază, artiştii mari fură". Asus e un artist bun, care a adus îmbunătăţire unei forme a ultrabook-ului de excepţie. Cumva, forma aceasta, tastatura de felul ăsta, toate lucrurile pe care le remarci la Zenbook sunt parte a unei culturi populare a laptopului.

Zenbook UX305 e un laptop de buget mediu, dar, în definitiv, nu m-a făcut să-l cred în totalitate, din cauza procesorului Intel Core M, care pentru un utilizator de internet inveterat ar putea să fie prea lent.

Review-ul în puncte cheie:

- preţul versiunii testate, cu ecran 3200x1800 de pixeli, un pic prea mare faţă de cel al versiunii Full HD, care costa 700 de dolari
- Intel Core M e slab, dar va rezista la 6-7 taburi în browsing
- Designul e frumos, e un fel de Macbook Air evoluat.
- Tastatura e o bijuterie
- Autonomia e de aproximativ 6-7 ore, în funcţie de folosire.
- Nu se aude şi nu se încălzeşte puternic.
- Difuzorul este inutil, volumul fiind foarte mic.
- Merită cumpărat cel de 700 de dolari, Full HD. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite