Apple Watch în Laboratorul Darwin: Stăpânul Notificărilor de pe iPhone

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apple Watch e o alegere potrivită pentru utilizatorii Apple
Apple Watch e o alegere potrivită pentru utilizatorii Apple

Apple Watch - este primul produs absolut nou lansat de Apple în ultimii 5 ani. Toţi au mari aşteptări de la el şi respectiv când aud că trebuie să îl conectezi la iPhone, acesta  devine cel mai criticat produs de la moment, dar şi cel mai cumpărat smartwatch din lume. Unde-i logica?! Hai să vedem.

Deci, care-i faza cu smartwatch-ul ăsta. La fel ca şi oricare alt SmartWatch este un companion pentru smartphone, doar că de la Apple. Asta înseamnă că odată ce îl pui pe mână ai aceiaşi senzaţie pe care ai avut-o când ai încercat pentru prima dată un iPhone. Chiar dacă am cea mai ieftină variantă - Sport Edition, peste tot există atenţia la detalii, la asamblare, la calitate.

Ceasul este disponibil într-o gamă extrem de mare, din aluminiu, din fier, aur, o grămadă de cureluşe şi chiar două mărimi. Eu o am pe cea mai mică, care s-ar potrivi mai degrabă unei domnişoare, deşi cel mai mare nu diferă prea mult, este mai mic decât majoritatea ceasurilor de pe piaţă. Vizual, serios vorbind, arată cam urâţel şi umflat, pe piaţă există SmartWatch-uri mult mai frumoase, dar nu-s pentru iPhone. Spre exemplu Motorola Moto 360 sau Sony SmartWatch 3.

Primul lucru bine făcut îl observi când vrei să vezi cât e ora. Ecranul se aprinde cu o precizie nemaipomenită şi foarte naturală, de parcă ştie că te uiţi la el. Dacă vei flutura din mâini sau vei mişca brusc, ceasul va sta cuminte. „Watchface-urile” nu sunt din cele mai impresionante şi nu există posibilitatea de a descărca altele, dar le poţi combina şi modifica la maxim pe cele existente, plus că este unul cu Mickey Mouse, aşa că e serioasă treaba! :) Vorbind de ecran aici e unul AMOLED cu o detalizare excelentă şi ziua pot spune că se vede foarte bine.

Tot sistemul este complicat la prima vedere, dar după o zi de utilizare o să vă daţi seama cât de bine a fost calculat totul. Există un soi de quick actions unde sunt plasate operaţiunile de bază, sunetul, player-ul, activitatea zilnică + home screenul unde sunt afişate toate aplicaţiile. Prin sistem poţi naviga cu ajutorul touch-ului şi mai nou, cu ajutorul force touch-ului, o apăsare mai forţată, care scoate la vedere meniuri ascunse ale aplicaţiilor, ceea ce pe un ecran atât de mic e chiar la îndemână. Navigarea se efectuează şi prin butoane fizice, avem unul care este dedicat exclusiv accesării rapide a contactelor + avem un buton-roticică numit „digital crown”. Acesta face listarea meniului super uşoară, fără a astupa cu degetul tot ecranul, tot el serveşte şi pe post de home button. Deci, „force touch” şi „digital crown”, 2 chestii simple dar tare comode.

Vorbind de aplicaţii, nu pot spune că acestea vor fi atracţia de bază. În primul rând ele sunt doar o extensie a celor care sunt deja instalate pe iPhone, respectiv ele lucrează fără frânări, dar greu, pentru că preiau informaţia de pe telefon. Astfel, într-un moment dat ajungi să scoţi pur şi simplu telefonul şi să faci ce ai de făcut :) 

Asta e ceea ce ţine de aplicaţiile dezvoltatorilor care le-au creat până la lansarea lui Apple Watch. Însă cele care vin direct din cutie sunt chiar destul de interesante. Spre ex. userii care se ocupă cu sportul vor fi foarte încântaţi. Avem aplicaţia  Activity, care monitorizează pe parcursul zilei cât te mişti, cât efort fizic faci şi cât de des chiar te ridici în picioare. Dacă ţii mult fundul la cald apropo, ceasul te îndeamnă să te ridici şi asta se poate întâmpla chiar în timpul unei şedinţe :D. 

Mai este şi aplicaţia Workout, aici deja îţi setezi şi distanţa şi numărul de calorii care trebuiesc arse, în timp ce Watch-ul îţi măsoară pulsul. Bătăile inimii, apropo, sunt măsurate pe tot parcursul zilei şi asta e farmecul la acest device. Totul rulează în background fără ca să apeşi manual pre multe butoane, iar la sfârşit de zi vezi pe iPhone cum a bătut inima ta pe parcursul zilei sau cât de activ ai fost, foarte simplu şi intuitiv.

Dar în majoritatea cazurilor am observat că mă foloseam în primul rând de notificări. Nu poţi interacţiona cu toate, dar la mesaje poţi răspunde prin şabloane, smile-uri şi cu ajutorul doamnei Siri. Asistentul vocal din păcate nu este atât de receptiv, comanda „hey Siri” lucrează o dată din 3, dar o poţi activa de la buton, însă asta nu e atât de cool precum ai îndrepta ceasul spre tine şi ai spune „Hey Siri”. Totuşi dacă vrei să arăţi tare cool nu e de dorit să răspunzi la apel direct de pe ceas, asta deja e prea stupid :)

Încă o funcţie de care mă folosesc des este player-ul. Să dirijezi cu muzica de pe mână e mai uşor decât să scoţi telefonul. Dacă ai căşti cu bluetooth, poţi să le conectezi chiar direct la ceas, să încarci muzică pe el şi să îl foloseşti fără iPhone. Asta chiar e tare.

Despre baterie au fost multe discuţii, ce pot spune este că 2 zile nu ţine, dar până la sfârşit de zi ajungi cu 30% chiar şi cu o utilizare foarte activă. Încărcătorul cam lasă de dorit, dacă era un mic dock station poate ar fi mai comod. Însă încărcarea nu durează mai mult de 1oră jumate, deci e ok.

Ce pot spune în concluzie, Apple Watch nu este un device indispensabil, poate face multe, dar nu poate să îţi înlocuiască iPhone-ul şi aşa şi trebuie să fie, să îndeplinească câteva funcţii dar să o facă bine.  Dacă primeşti pe zi  2 sms-uri de la mama şi 3 requesturi pe Facebook în „Candy Crush”, nu prea o să ai ce face cu Watch-ul. Dar dacă eşti destul de activ pe iPhone, ceasul o să îţi prindă bine mai ales când nu o să ai telefonul pe aproape sau când vei fi la volan. Faţă de Android Wear este o experienţă aparte, e o experienţă Apple. Desigur modul cum lucrează mai lasă de dorit, dar asta deja depinde de update-uri. 
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite