PowerPoint, cea mai bună investiţie a Microsoft şi după 25 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bill Gates a cumpărat PowerPoint la două luni de la prezentarea sa pe calculatoarele Mac FOTO: Mediafax
Bill Gates a cumpărat PowerPoint la două luni de la prezentarea sa pe calculatoarele Mac FOTO: Mediafax

PowerPoint, programul de prezentări de la Microsoft, a împlinit în aprilie 25 de ani de la apariţie. Însă n-a fost de la început al companiei nord-americane, ci abia pe 31 iulie a fost cumpărat de aceasta. Deşi este unul dintre cele mai de succes produse, PowerPoint a fost la început lansat pentru calculatoarele Apple, deoarece cele cu Windows nu erau suficient de bune.

Robert Gaskins este inventatorul PowerPoint. La finalul anilor ‘80 el lucra în cadrul companiei Forethought, unde era responsabil de aspectul şi dezvoltarea programului. El îi avea ca ajutoare pe programatorii Dennis Austin şi Thomas Rudkin. În primă fază, PowerPoint era destinat calculatoarelor Microsoft, însă au descoperit că acestea nu pot rula programul, astfel că au trecut la concurenţă.

Apple îşi lansase în 1984 noul tip de calculator denumit Macintosh şi a fost dispusă să ofere fondurile necesare dezvoltării PowerPoint. Microsoft a revenit însă şi a înaintat o ofertă de cumpărare chiar înainte de lansarea din 1987. Gaskins şi ceilalţi n-au acceptat, dar pe măsură ce PowerPoint 1.0 se vindea foarte bine, negocierile cu firma lui Bill Gates continuau. După şase luni aceştia au ajuns la un acord, iar Microsoft a fost de acord să cumpere programul cu 14 milioane de dolari.

Prima investiţie din 1987, cea mai de succes şi în 2012

PowerPoint a fost prima achiziţie a Microsoft şi din acel moment compania a început să crească într-un domeniu pe care nici nu-l luase în calcul la început. Chiar fondatorul Bill Gates nu văzuse necesar un nou program care să îndeplinească o simplă opţiune pe care el o dorea în Word. Acesta voia o extensie a procesorului de text pe care utilizatorii s-o folosească pentru a nota ideile principale ale textului. Jeff Raikes, unul dintre directorii Microsoft, l-a convins pe Bill Gates că o simplă extensie nu e suficientă şi că este necesar un program specializat pentru a face ceea ce dorea fondatorul companiei.

PowerPoint n-a fost lansat direct pe Windows, pentru că încă era problema performanţelor, dar după alţi trei ani de îmbunătăţiri a venit şi momentul de a putea face prezentări şi pe PC-uri. În 1990 erau ambele produse finalizate, iar Bill Gates a folosit PowerPoint pentru a demonstra noile funcţionalităţile ale Windows 3.0, printre care şi interfaţa grafică.

Vânzările ambelor produse au urmat o cale ascendentă, pentru că prezentările vizuale pe care le oferea programul erau un avantaj major pentru interfaţa grafică a sistemului de operare. Vânzările de calculatoare cu Windows au crescut rapid şi s-a ajuns în punctul în care acestea le depăşeau de 50 de ori pe cele ale sistemelor Apple.

Până în 1993, PowerPoint a ajuns la vânzări de 100 de milioane de dolari anual atât pe calculatoare Apple, cât şi pe PC-uri cu Windows. Microsoft a profitat de acest succes şi a început să vândă pachete de PowerPoint, Word şi Excel sub numele de Microsoft Office. Asta a ajutat compania să devină lider pe piaţa aplicaţiilor.

În cei 25 de ani, Microsoft a trecut de la 1.200 de angajaţi, la peste 12.000 şi deşi s-a extins pe pieţe ca cea pentru divertisment şi telefonie mobilă, divizia de Business nu a scăzut. Potrivit ultimelor rezultate ale companiei, aceasta a avut încasări de peste şase miliarde de dolari şi o creştere de 7% faţă de ultimul trimestru.

PowerPoint, la un sfert de secol după lansare

Acum, departamentul PowerPoint este condus de la sediul central Microsoft, dar echipa de programare a rămas tot în Silicon Valley din San Francisco. Această trecere a conducerii la sediul principal a dus la retragerea multor oameni din proiect, printre care primul a fost chiar inventatorul Robert Gaskins. Acesta locuieşte acum la Londra.

La 25 de ani după lansarea PowerPoint şi trecerea programului în „ograda” software a Microsoft, acesta este folosit pe mai mult de un miliard de calculatoare în lumea întreagă. Asta în ciuda criticilor aduse de-a lungul timpului, printre care şi faptul că prezentările sunt plictisitoare şi nu satisfac întru totul ideea de a informa.

Death By Powerpoint4344 from traghun

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite