„Boala ochilor mari”, afecțiunea stranie din cauza căreia 18 tone de păstrăv au fost sacrificate FOTO VIDEO

0
Publicat:

Primul focar de septicemie hemoragică virală din acest an a fost confirmat într-o păstrăvărie ce aparține Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Sibiu, Laita din Cârțișoara.

Deși boala nu se transmite la om, autoritățile au luat decizia ca peste 18 tone de păstrăv să fie distruse.

Virusul Septicemiei Hemoragice Virale (SHV) afectează în special puietul căruia îi produce o anemie avansată, urmată de multiple hemoragii. Păstrăvăria Laita (video), de pe Trasfăgărășan (DN7C), a intrat în carantină, fiind imediat împrejmuită cu gard electric, întreaga zonă, nu doar cele 20 de bazine cu pește.

În jurul focarului de septicemie hemoragică virală a fost instituită o zonă de protecție, pe o rază de cinci kilometri, și de supraveghere, pe o rază de zece kilometri, în care sunt cuprinse localitățile: Scoreiu, Arpașu de Sus, Sărata și Porumbacu de Sus.

Ochii bulbucați – unul dintre semnele bolii extrem de contagioase

Boala ochilor mari (vezi galeria foto) sau anemia infecțioasă este o boală extrem de contagioasă, întâlnită la salmonide. Peștii mor rapid, în masă, mai ales păstrăvul curcubeu.

Afecțiunea virală a fost semnalată pentru prima dată în Germania, în perioada interbelică, în 1938, iar mai apoi în mai multe țări ale Europei.

SVH este o boală provocată de virusul rhabdovirus și se manifestă prin mai multe semne, deși acestea pot să nu existe. Focarele sunt întâlnite în crescătoriile de păstrăvi, dar și de calcani, spre exemplu, cele mai sensibile la astfel de boli fiind exemplarele tinere.

În stadiul acut mortalitatea se produce rapid. Ca semne, se observă mai întâi o letargie, urmată de o separare de banc. Peștii stau mai mult pe marginile iazului, culoarea corpului se întunecă ușor, ochii ies din orbită, se observă sângerări inclusiv în jurul ochilor, ulcerații, abdomen umflat, hemoragii în mai multe organe.

Mortalitatea este rapidă

„Peștii nu mai sunt vioi, nu mai înoată, nu mai vin spre locurile de hrănire, stau, unii și plutesc, iar globii oculari sunt exoftalmici cu puncte hemoragice prin ei”, a explicat directorul DSVSA Sibiu, Șerban Țichindelean.

În stadiul cronic, peștii prezintă o piele intens întunecată, ochi bulbucați, branhii anemice, interiorul abdomenului și ficatul deosebit de palide, semne de hemoragii la suprafață și se rotesc în jurul axei corpului.

Cei care nu mai înoată apatici, în spirală la suprafața apei, cad epuizați pe fundul bazinului. Mortalitatea este rapidă și poate ajunge până la 95% din efectiv.

Virusul nu se transmite la om, dar poate distruge ale exploatații piscicole

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a aprobat vineri, 3 februarie, un planul de măsuri, după confirmarea bolii în urma analizelor, ce va cuprinde nu doar sacrificarea tuturor salmonidelor existente în păstrăvărie, ci și curățarea și dezinfecția bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcămintea de protecție, ambarcațiunile plutitoare din dotarea păstrăvăriilor afectate, a tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate de operatorul economic și vizitatori.

Chiar dacă nu se transmite la om prin alte animale, virusul SHV ar putea infecta alte păstrăvării, chiar și crescătorii de sturion, iar pagubele în astfel de cazuri ar fi enorme. De aceea, este interzisă chiar și scoaterea hranei din păstrăvăria contaminată, care va fi, de asemenea, distrusă, alături de cele peste 18 tone de păstrăvi din cele 20 de bazine ce vor fi sacrificate în cursul săptămânii viitoare. Peștii vor fi îngropați pe un teren din apropiere.

Reprezentanții Păstrăvăriei Laita bănuiesc că de vină pentru ce s-a întâmplat ar putea fi hrana uscată achiziționată din străinătate. Ancheta epidemiologică va stabili dacă bănuielile se confirmă.

După sacrificarea păstrăvilor, vor urma noi analize ale bazinelor. Abia după șase săptămâni, dacă rezultatul acestora va fi unul negativ, bazinele vor putea fi din nou repopulate.

Toate păstrăvăriile din vecinătate vor fi verificate

Probe de laborator au fost și vor mai fi ridicate și de la alte exploatații din zonă.

„Toate exploatațiile piscicole, aparținând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive și/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii și  testelor de laborator, în direcția depistării SHV (cu predilecție la păstrăvăriile amplasate în amonte și în aval de bazinele afectate de boală)”, se menționează printre altele într-un comunicat al Prefecturii Sibiu.

Despre SVH se știe doar că se transmite atât prin intermediul peștilor bolnavi, cât și al exemplarelor sănătoase purtătoare de virus, dar și prin intermediul păsărilor care se hrănesc cu pește.

Virusul poate supraviețui mult timp pe fundul bazinelor nedezinfectate. Perioada de incubație durează între 8 și 15 zile, în funcție de specia gazdei, vârstă, temperatura apei și condițiile de mediu.

Boala apare în sezonul rece

Declanșarea și evoluția bolii depind inclusiv de temperatura scăzută a apei, de aceea boala apare mai ales în sezonul rece. La peste 30 de grade, virusul moare în aproximativ 15 minute și nu mai poate supraviețui la temperaturi de peste 60 de grade.

Însă, în apa de râu, virusul Septicemiei Virale Hemoragice supraviețuiește timp de mai multe săptămâni, în proporție de 80%, la temperaturi de până în 10 grade.

Căldura, variațiile de pH (7.4 – 7.8), clorul, iodul formol, glicerina sau ultravioletele, stresul cauzat de supraaglomerare, sunt inamici ale infecției.

În ultimii doi ani, boala ochilor mari și-a făcut simțită prezența în păstrăvării din Sibiu, Buzău și Sălaj.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite