Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului denunţă un „atentat odios" la Mormântul Fecioarei Maria

0
Publicat:

Biserica Ortodoxă Greacă a denunţat duminică drept "un atentat odios" un atac în timpul slujbei de duminică, în mijlocul Postului Mare, la Mormântul Fecioarei Maria, unul dintre cele mai importante locuri sfinte creştine din Ierusalim.

Mormântul Fecioarei Maria din Ierusalim FOTO: Wikipedia
Mormântul Fecioarei Maria din Ierusalim FOTO: Wikipedia

Într-un comunicat de presă care face referire la acest incident, poliţia israeliană a indicat că a intervenit în Ierusalimul de Est, parte a Oraşului Sfânt anexat de Israel, şi că a arestat "un suspect (în vârstă de 27 de ani şi care locuieşte în sudul Israelului) pentru implicarea sa într-un incident violent în biserică", fără a furniza alte detalii despre identitatea sa, scrie Agerpres.

Potrivit lui Bilal Abu Nab, un vânzător care ţine un magazin în apropierea acestui loc sfânt şi care susţine că a fost martor la incident, atacul a fost comis de doi evrei. Abu Nab a declarat că o persoană a fost rănită la frunte, că unul dintre agresori a strigat şi a rostit insulte, iar al doilea avea o bară de fier cu care a lovit credincioşii. "Am sunat la poliţie, dar au ajuns la faţa locului după mai bine de jumătate de oră", a adăugat el. Între timp, unul dintre atacatori a fost prins, dar celălalt a fugit.

Cerând o "protecţie internaţională a locurilor sfinte", Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului, coproprietar al Mormântului Fecioarei Maria, a emis o declaraţie în care informează despre o tentativă de a răni fizic un arhiepiscop (care oficia slujba) şi de a ”agresa un preot".

Declaraţia poliţiei menţionează un singur atacator, care "a intrat în biserică, ţipând şi ameninţându-i pe cei prezenţi cu o bară de fier"."Nu au fost răniţi", adaugă textul.

"Atacuri teroriste din partea unor grupuri radicale israeliene care vizează biserici, cimitire şi proprietăţi creştine, pe lângă atacurile fizice şi verbale asupra clerului creştin au devenit aproape zilnice, iar intensitatea lor creşte evident în preajma sărbătorilor creştine", deplânge patriarhia.

În luna ianuarie, un cimitir episcopal din Ierusalim a fost profanat, iar în februarie o statuie a lui Hristos a fost vandalizată într-o capelă franciscană din Oraşul Vechi.

În decembrie 2021, conducători ai unor bisericii locale au susţinut că creştinii au "devenit ţinta unor atacuri repetate din partea unor grupuri radicale şi marginale" în Ierusalim şi în alte părţi din Ţara Sfântă şi au denunţat lipsa de acţiune a autorităţilor israeliene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite