Erdogan susține că Marea Mediterană este „pătată cu sânge și lacrimi”

0
Publicat:

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat, marți, Grecia pentru maniera în care gestionează situația refugiaților în Marea Mediterană, relatează DPA, conform Agerpres.

Turcia acuză Grecia că militarizează insulele situate în estul Mării Egee. FOTO EPA-EFE
Turcia acuză Grecia că militarizează insulele situate în estul Mării Egee. FOTO EPA-EFE

„Nu acceptăm ca Marea Egee şi Marea Mediterană să fie pătate cu sânge, lacrimi şi ostilitate”, a afirmat Erdogan, potrivit biroului său.

  „Vrem pace şi linişte din toată inima”, a precizat el. 

Președintele turc a mai lansat critici la adresa Greciei și în urmă cu o săptămână la Adunarea Generală a ONU, care s-a desfășurat la New York, pentru modul în care gestionează situația refugiaților, acuzând-o de acte de respingere ilegale și sfidătoare. 

Totodată, Turcia acuză Grecia că militarizează insulele situate în estul Mării Egee, încălcând astfel tratatele internaționale. 

 „Armele comasate în Tracia de Vest şi în insule nu înseamnă nimic pentru noi deoarece forţa şi capacităţile noastre sunt mult mai mari decât ale lor”, a declarat Erdogan, potrivit agenţiei naţionale de presă Anadolu.  

A fost o ocupaţie clandestină", a precizat preşedintele turc. 

În aceeași ordine de idei, liderul turc a menționat, luni, că guvernul său va proteja drepturile și interesele țării sale împotriva Greciei prin orice mijloace necesare. 

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a propus de nenumărate ori conversații cu președintele turc care, până la acest moment, nu a dorit să aibă întrevederi cu oficiali greci. 

Relațiile dintre cele două țări vecine sunt, în acest moment, instabile. Turcia susține că Grecia încalcă două tratate internaționale: Tratatul de la Laussane din anul 1923 şi Tratatul de la Paris din 1947 prin militarizarea insulelor. 

Grecia motivează militarizarea prin amenințarea din partea Turciei și prin dreptul la autoapărare. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite