Arpad Paszkany se întoarce la prima dragoste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Allianz Arena se transformă  într-un vulcan la meciurile  importante Foto: Reuters
Allianz Arena se transformă într-un vulcan la meciurile importante Foto: Reuters

Patronul CFR-ului e mare fan Bayern München, iar între clubul bavarez şi ardeleni s-au pus bazele unei relaţii de colaborare. Arpi a muncit cinci ani în oraşul german. La München plouă mărunt de câteva zile, într-un decor de toamnă autentic. Bavarezii au ieşit din Oktoberfest, a 200-a ediţie, şi s-au întors din nou la fotbal.

Nemţii aşteaptă vizita CFR-ului, un adversar despre care nu ştiu mare lucru, dar pe care îl respectă măcar prin prisma competiţiei. Dacă pentru Bayern, CFR-ul nu reprezintă mare lucru, viceversa nu e deloc valabilă. Chiar finanţatorului Clujului, Arpad Paszkany e fan înfocat al münchenezilor. Lanţul de iubire dintre Arpi şi Bayern s-a legat în 1990, când împreună cu familia, Paszkany a plecat în Germania. El a locuit chiar la München, unde a început şi primele afaceri, cu şampoane şi produse cosmetice. „Luam produse cu 35 de pfenigi şi le vindeam cu o marcă jumătate. Aşa am făcut primul milion", a povestit clujeanul, care nu a rezistat decât cinci ani în Germania. „Când am plecat acolo eram hotărâţi să ne stabilim, dar eu nu am rezistat. „Prietenii mei erau toţi în România. Îmi lipseau mult şi mi-am dat seama atunci că viaţa mea nu este la München", îşi aminteşte Paszkany.

În acea perioadă, actualul patron al CFR-ul s-a apropiat mult de sport, de fotbal, în special. A devenit fanul celor de la Bayern, asta şi pentru că locuinţa sa se afla în apropierea stadionului pe care jucau favoriţii. A mers la toate meciurile pe care ei le disputau „acasă" şi s-a înscris în fan-clubul Bayern. „Nu ştiu dacă am lipsit la trei partide în anii aceia", a explicat finanţatorul. Meciul de mâine seară, din Liga Campionilor, va fi însă primul pe care Paszkany îl va vedea pe „viu" pe noul stadion al bavarezilor. „Bayern juca înainte pe Olympiastadion. Acolo eram nelipsit, dar de când evoluează pe Allianz Arena nu am fost la niciun meci", a povestit şeful CFR-ului. El îl va avea alături la München pe tatăl său, omul care i-a însufleţit pasiunea pentru fotbal, dar şi pentru afaceri. „El ştie mai bine oraşul decât oricine. Dacă ne purtăm frumos cu el, ne va ajuta şi ca ghid", au glumit conducătorii din Gruia în momentul în care Paszkany senior şi-a anunţat intenţia de a merge cu echipa în Germania.

Conduce clubul în stil nemţesc

Arpad Paszkany nu s-a mulţumit doar cu a-i simpatiza pe bavarezi de la distanţă. Atunci când s-a decis să bage bani în fotbal, a promis că va conduce clubul în stilul nemţilor. Tocmai de aceea, în 2002, când a preluat echipa din Gruia, a început „tatonările" cu oficialii lui Bayern. Au urmat dese întâlniri cu nemţii, adevărate lecţii de fotbal pe care Arpi şi le-a însuşit rapid. Legăturile s-au strâns din ce în ce mai mult în ultimii ani, mai ales de când CFR-ul face performanţă în ţară şi iese în Europa.

Arpad Paszkany

Anul trecut conducătorii celor două cluburi au semnat o înţelegere prin care urmează să colaboreze la nivelul jucătorilor. Cei de la Bayern au prima opţiune la cumpărarea fotbaliştilor ardeleni, în vreme ce campioana României are acces la jucătorii pe care bavarezii îi au sub contract, dar îi împrumută la diferite cluburi. În sezonul 2007-2008, anul de graţie al CFR-ului, atunci când oamenii lui Paszkany au câştigat primul titlul din istorie, nemţii au făcut mai multe vizite de „lucru" la Cluj.

La finalul campionatului, oficialii de la Bayern au fost primii care i-au felicitat pe clujeni pentru obţinerea titlului, stabilindu-se atunci ca în toamnă să se joace un amical între cele două echipe. Meciul n-a mai avut loc din cauza unor probleme ale germanilor însă înţelegerea nu a picat definitiv, urmând ca la un moment dat să aibă loc acest amical de lux.

"Luam produse cu 35 de pfenigi şi le vindeam cu o marcă jumătate. Aşa am făcut primul milion în Germania."
Arpad Paszkany patron CFR Cluj

"Nu ştiu dacă am lipsit la trei partide în anii aceia cât am locuit la München."
Arpad Paszkany patron CFR Cluj

Marcel Răducanu nu ajunge la meci: „Risc să rămân paralizat!"

Marcel Răducanu nu a mai ajuns în România de la  galele organizate de Gică Popescu Foto: agerpres

Marcel Răducanu nu a mai ajuns în România de la  galele organizate de Gică Popescu Foto: agerpres

Stabilit în Germania, unde deţine o şcoală de fotbal la Dortmund, Marcel Răducanu are mari probleme la coloană şi riscă să ajungă pe masa de operaţie. „Mi-e frică să nu rămân paralizat dacă fac intervenţia chirurgicală", a mărturisit omul care a fugit din România în 1981.

„Adevărul": N-am mai auzit nimic despre dumneavoastră în ultimul timp. Ce mai faceţi?

Marcel Răducanu: Rutina de aici, din Germania. Am treabă cu şcoala de fotbal, a revenit şi fiul meu în cadrul şcolii, acum nu ne mai certăm pe aceeaşi farurie, cum s-ar spune, ci lucrăm împreună.

Cum merg lucrurile?

Destul de bine. Am fost săptămâna trecută cu o grupă de juniori în cantonament într-o zonă montană. Era foarte frumos locul, păcat că am putut duce cantonamentul până la final.

De ce?

Am mari probleme cu spatele. Câteva nopţi nu am dormit deloc din cauza coloanei. Îmi dădeau lacrimile de durere, nici nu mai puteam să stau în pat. Am chemat pe cineva de la şcoală să se ocupe de băieţi.

Nu faceţi tratament?

Fac, încerc totul pe cale medicamentoasă, pentru că altfel e de rău. Dacă ajung la cuţit, risc să rămân paralizat. Mi-e o frică de astea de nu-ţi spun! Încerc tot felul de unguente şi calmante...să vedem, poate îşi fac efectul. Că nu mai suport durerile astea! Fotbalul, familia şi copiii ăştia ce-mi mai alină durerea!

Ce ziceţi de meciul CFR-ului de la Munchen?

Greu, greu de tot! Clujenii au şansa lor şi pot profita acum că de la Bayern lipsesc Ribery, Klose şi van Bommel. Un rezultat de egalitate pe Allianz Arena ar însemna mult pentru CFR,ţinând cont de presiunea pe care o fac suporterii.

Cariera lui Marcel Răducanu

- A început fotbalul la Steaua, evoluând la prima echipă nouă ani, între 1972 şi 1981. A jucat 229 de meciuri şi a marcat 94 de goluri.
- Între 1982-1988 a evoluat la Borussia Dortmund în 167 de jocuri şi a înscris 31 de goluri.
- La naţionala României a fost convocat de 31 de ori şi a marcat de trei ori.
- A fost desemnat cel mai bun jucător român în 1979 şi 1980.
- În 1981 a fugit din ţară şi s-a stabilit în Republica Federală Germania.

Bayern, cel mai titrat club german

Bavarezii au câştigat Liga Campionilor în 2001 Foto: Reuters

Bavarezii au câştigat Liga Campionilor în 2001 Foto: Reuters

Pentru clujeni, întâlnirea cu Bayern München e o întîlnire cu istoria. Alături de Real Madrid, Ajax, AC Milan şi Liverpool, bavarezii poartă în meciurile din cupele europene un semn distinctiv pe mâneca stângă a tricourilor. Este vorba despre un oval albastru care încadrează cel mai râvnit trofeu continental, privilegiu acordat doar cluburilor care au cucerit Liga Campionilor de trei ori consecutiv sau de cinci ori în total.
Aşadar, după „tripla" din perioada 1974-1976, bavarezii s-au „logodit" pentru totdeauna cu competiţia supremă a fotbalului european, în fruntea căreia au mai ajuns în 2001.

Pentru ca CFR Cluj să înţeleagă şi mai bine în bârlogul cui va juca mâine seară, să mai amintim un „amănunt" de care nemţii sunt extrem de mândri: alături de Juventus şi Ajax, Bayern face parte din clubul select al echipelor care au în vitrină cele trei mari cupe continentale (Cupa Campionilor / Liga Campionilor, Cupa Cupelor, desfiinţată între timp, şi Cupa UEFA / Liga Europa).

„Certificatul de naştere" al bavarezilor datează din anul 1900, totul pornind de la iniţiativa inspirată a membrilor unui club de gimnastică din München. Istoria lui Bayern nu a fost lipsită de momente de cumpănă, cel mai dificil fiind în timpul celui de-al doilea război mondial. Atunci, regimul dictatorial al lui Hitler a picat cum nu se poate mai prost pentru „alb-roşii", conduşi la acea oră de un preşedinte şi un antrenor cu origini evreieşti. Evident, aceştia au fost nevoiţi să fugă din ţară, iar jucătorii şi-au pierdut statutul de profesionişti. Declinul lui Bayern a durat aproape 20 de ani, în perioada 1945 - 1965, timp în care nemţii s-au confruntat cu mari probleme financiare, trecând chiar şi prin divizia secundă.

21 de titluri naţionale

Renaşterea echipei din München a început în sezonul 1968. De atunci şi până azi s-au s-au disputat 42 de ediţii ale Bundesligii, exact jumătate fiind adjudecate de Bayern.

Dominaţia instaurată pe plan intern de bavarezi a făcut ca numărul suporterilor cotizanţi să atingă cifra de 150.000, în timp ce peste 2.500 de fan-cluburi funcţionează în întreaga lume.

Cârţu: „Avem şanse cinci la sută"

- Antrenorul CFR-ului este de sâmbătă la München, unde a urmărit meciul pe care bavarezii l-au câştigat cu 3-0 în faţa celor de la Hannover 96. Sorin Cârţu a mărturisit că a fost impresionat de forţa de atac a lui Bayern: „N-au jucat vedetele din atac, dar şi-a făcut treaba Gomez, a marcat toate golurile. Suntem realişti, avem cinci-zece la sută şanse să facem o surpriză, adică să batem. Nu cred că există echipă în România care să poate emite pretenţii în faţa lui Bayern".

- Fotbaliştii CFR-ului au promişi câte 20.000 de euro dacă reuşesc să bată la München, iar egalul este răsplătit de patronul Paszkany cu 10.000 de euro. Săptămâna trecută, fotbaliştii din Gruia au încasat şi primele pentru event: 65.000 de euro.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite