VIDEO: Superoameni! Vezi cum se antrenează piloţii din F1!
0Un grup de jurnalişti din întreaga lume, care acoperă Formula 1, au testat pentru două zile ce înseamnă să fi pregătit pentru a face faţă unei asemenea competiţii. Evenimentul a avut loc pe celebrul circuit Yas Marina din Abu Dhabi.
Experienţa a fost redată într-un amplu material de către Johnathan Noble, editor al celebrei reviste britanice Autosport. De-a lungul celor 48 de ore petrecute la Abu Dhabi acesta a fost supus unor teste fizice şi mentale incredibile, asemenea piloţilor de Formula 1.
De toate acestea se ocupă clinica sportivă italiană Formula Medicine, cea mai renumită din lume în ceea ce priveşte testarea condiţiei fizice şi mentale a piloţilor. „Multă lume se întreabă dacă motorsportul este un sport real. Normal, atunci când te uiţi la ciclism, fotbal sau atletism îi poţi vedea pe sportivi depunând un efort imens, îi poţi vedea transpirând. În motorsport tot ce vezi este o cască şi o maşină şi mulţi nu înţeleg efortul depus de un pilot", a declarat Fabrizio Maganzi, unul dintre cei care se ocupă de pregătirea piloţilor, pentru autosport.com.
Prin ce trece corpul unui pilot de Formula 1 în cursă:
- În timpul unei curse de o oră şi jumătate, inima unui pilot de Formula 1 are o medie de 184 de bătăi pe minut, cu un maximum de 207. În niciun alt sport nu se înregistrează o asemenea medie pentru un timp atât de îndelungat
- Într-o singură secundă, inima unui pilot poate coborâ brusc de la 160 de bătăi pe minut la 54 de bătăi pe minut, ceea ce este comparabil cu un colaps
- Din cauza forţei G îşi poate simţi capul ca având o greutate de 25 kilograme. De aceea muşchii gâtului necesită un antrenament special. Întins pe un pat, cu capul în afară, pilotul trebuie să-şi ţină capul perfect orizontal pentru cât mai mult timp în condiţiile în care are atârnată de el o greutate de 5 kilograme.
- Braţele piloţilor sunt de asemenea supuse unor încercări teribile şi există mai multe antrenamente specifice pentru acestea.
- De-a lungul cursei creierul pilotului trebuie să funcţioneze la capacitate maximă în ceea ce priveşte capacitatea de reacţie, concentrarea, atenţia, memoria şi coordonarea vizuală. „În timpul unui maraton, alergătorul îşi poate „opri" creierul, poate e chiar mai bine pentru că nu se gândeşte la oboseală, dureri etc. În Formula 1 nu poţi face aşa ceva", mai spune Maganzi. Piloţii F1 trec prin nenumărate teste psihice şi mentale.
- Stresul este un alt factor important care trebuie controlat şi piloţii sunt supuşi unor teste cu detectorul de minciuni pentru a vedea cât de bine rezistă sub presiune.
Vezi aici video cu testele la care au fost supuşi jurnaliştii: