Internetul, boală grea
0Statul în faţa monitorului mai mult de şase ore pe zi duce la demenţă, avertizează psihologii. Cinci ieşeni ajung zilnic la terapie din cauza calculatorului. Cei mai expuşi sunt copiii, patru din cinci victime ale internetului având sub 18 ani.
Principala sursă de informare a secolului al XXI-lea ne-a transformat în „Generaţia Messenger". Psihologii trag un semnal de alarmă şi cer ca timpul petrecut la computer să nu depăşească şase ore deoarece dăunează sănătăţii. Dovadă este numărul mare de persoane care ajung la psiholog din cauza calculatorului - numai din Iaşi: cinci în fiecare zi.
Citiţi şi: Dilema săptămânii: iPad sau laptop?
„Ceea ce trebuie ştiut este că oamenii normali se confruntă cu această dependenţă de calculator. Nu trebuie să zici că ţie nu ţi se poate întâmpla. Nu există un profil al celui care face o obsesie din computer. Cei care mi-au fost pacienţi au venit la mine când au început să aibă un disconfort. Puţini recunosc că este din cauza internetului, alţii ascund această dependenţă în spatele depresiei, surmenajului, insomniei, scăderii randamentului la muncă sau la şcoală.
Sunt şi persoane care spun că s-au izolat social", explică psihologul Ioan Gotcă, medic la Centrul de Sănătate Mintală „Ghelerter", din cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola din Iaşi. Printr-o experienţă de dependenţă de calculator a trecut şi Liliana B. (49 de ani), de profesie economist. Obsesia pentru computer a început să pună stăpânire pe ea în 2007, dar abia anul trecut a ajuns la medic. Aşa cum meseria o cere, femeia folosea calculatorul preţ de 8-10 ore în fiecare zi.
„Calculatorul trebuie folosit cu măsură"
Pasiunea sa pentru programe o determina ca imediat ce ieşea de la serviciu să ajungă acasă, să se aşeze în faţa monitorului şi să testeze diverse programe. Timp de trei ani, petrecea zilnic mai bine de 12 ore la calculator. Primul avertisment a venit din partea doctorilor. „Medicul oftalmolog mi-a spus că nu o să mai existe rame care să susţină dioptriile mele. Efectiv creşteau galopant la un interval de 6 luni. De la 1,5, cât aveam înainte de a sta aşa mult la computer, am ajuns să port de 6,75. Apoi a apărut oboseala, îmi scurtam nopţile de somn şi nu mai dădeam randament la serviciu", povesteşte Liliana.
Întreaga viaţă a femeii a fost acaparată de calculator. „Răcisem legăturile cu prietenii din facultate. Am renunţat la plimbările în natură şi la spectacolele la care mă duceam cu drag. Eram conştientă că am scăpat de sub control situaţia şi de acum un an mi-am impus să reduc din statul la calculator", povesteşte femeia. Aceasta a renunţat să mai stea în faţa monitorului în afara orelor de serviciu. „Nu mă mai apropii de calculator. Îmi găsesc orice altă activitate, citesc, ascult muzică, mă plimb, merg la spectacole, gătesc. La început a fost foarte greu, simţeam cum dorinţa de a sta la computer mă fură, dar am rezistat, iar acum m-am obişnuit", povesteşte femeia.
Mamă a unei fete de 13 ani, Liliana a observat că şi fiica ei este captivată de computer. Încearcă însă s-o atragă în tot felul de activităţi pentru a nu trece prin experienţa ei. „Poate ca părinte te bucură că fata ta este îngeraş, stă cuminte la calculator, dar nu acesta este scopul. O să ajungă să nu mai discute cu tine, nici să nu te audă când vorbeşti cu ea. Nu-i voi interzice niciodată calculatorul, dar trebuie folosit cu măsură", mai spune Liliana.
Cei mai afectaţi sunt copiii
Consecinţele statului excesiv în faţa calculatorului sunt vizibile: sedentarism şi obezitate, vedere afectată, dar şi îndepărtare de prieteni. Psihologii avertizează că folosirea peste măsură a computerului poate duce chiar la demenţă. „Suprasolicitarea centrilor nervoşi consumă din rezervele de bază ale organismului, scade imunitatea, după care este afectat neuronal şi, prin toată acea oboseală indusă, se ajunge, într-un final, la demenţă", explică psihologul Ioan Gotcă.
Specialiştii spun că cei mai predispuşi la acest tip de dependenţă sunt copiii. „Unii părinţi sunt bucuroşi că cei mici stau cuminţi la calculator, că învaţă să umble pe internet, dar nu realizează la ce pericole îi expun", afirmă specialistul. Psihologul susţine că patru dintre cei cinci pacienţi care ajung zilnic la cabinet sunt minori şi, cel mai adesea, fac excese din cauza jocurilor agresive. „Copiii sunt atraşi, în general, de jocurile cu lupte, cu maşini, cu bătaie sau de urmărire. Toate acele emoţii prin care trec le declanşează stări de agresivitate. De aceea, copiii încep să aibă coşmaruri noaptea, unii ajung să aibă chiar un comportament distructiv", conchide psihologul Gotcă.
Obsesie dusă la extrem
Un caz care i-a atras atenţia psihologului Ioan Gotcă a fost depistat în 2009, când un sucevean a ajuns la spital după ce a urmărit filme pe calculator timp de 48 ore, fără întrerupere. Tânărul, în vârstă de 27 de ani, a făcut psihoterapie pentru a se vindeca. „Acest băiat era efectiv intoxicat de calculator. Întreaga lui viaţă se rezuma la statul în faţa monitorului. Nu mai avea prieteni, se izolase complet. Susţinea însă că are mulţi prieteni cu care ţine legătura pe calculator. După ce am terminat terapia cu el am mai ţinut legătura cu fratele băiatului. A redus statul la calculator", spune psihologul Ioan Gotcă.