40 de ani o vârstă dificilă pentru el şi ea
0Aşa cum pubertatea este o trecere de la copilărie la stadiul de adult, „vârsta mijlocie” face tranziţia de la „proaspăt adult” la adult matur. Între cele două jumătăţi de viaţă adultă sunt tot atâtea diferenţe ca între copilărie şi adolescenţă.
Ce determină apariţia crizei
Durează mai mult să-ţi revii după o boală sau un accident.
Nu mai eşti la fel de în putere.
Ai pus câteva kilograme pe tine, pe care le simţi.
Ai nevoie de ochelari când citeşti şi devii atât de uituc, încât nu-ţi aminteşti unde i-ai pus.
Ai observat că eşti mult mai iritabil şi mai emotiv.
Nu mai iei decizii la fel de rapid ca înainte şi ţi-ai pierdut încrederea în forţele proprii.Viaţa nu mai este la fel de amuzantă.
Nu mai eşti interesat de sex, ai „experimentat” câteva schimbări ale sexualităţii tale, iar sexul cu partenerul/partenera nu mai este la fel de excitant.
Te implici în relaţii extraconjugale, de obicei cu cineva mult mai tânăr (până acum li se întâmpla doar bărbaţilor, dar, în ultima vreme, şi femeile cad în acest „păcat”).
Bărbaţii suportă mai greu situaţia
Bărbaţii sunt mult mai sensibili, unii dintre ei se adaptează acestor schimbări, acceptându-le ca pe ceva ce face parte din mersul vieţii, alţii le găsesc foarte stresante.Femeile au de depăşit problemele legate de menopauză, de propria criză a vârstei şi de cea a bărbatului.
Efortul pentru depăşirea lor cere timp, energie şi multă voinţă, dar răsplata este pe măsură: să menţii o căsnicie de zeci de ani, cu bucurii şi necazuri peste care aţi trecut împreună, merită orice efort. Dă posibilitate maturităţii tale să fie o perioadă de schimbări creative şi benefice. Deşi poate fi un proces dureros la început, poate fi cea mai mare şansă de a avea viaţa pe care ţi-ai dorit-o sau să-ţi câştigi pacea sufletească.
Ce faci dacă tu vrei să îl (o) părăseşti?
Gândeşte-te dacă ai epuizat toate resursele sau mai poţi salva ceva din relaţie l Nu-l poţi schimba pe celălalt, dar te poţi schimba pe tine. Dacă este cazul, cere ajutorul unui terapeut l Pune în balanţă argumentele PRO şi CONTRA
Poţi să-ţi aminteşti şi momentele plăcute sau memoria ta este sufocată doar de amintiri neplăcute?
Adoptă atitudinea potrivită
1 Împărtăşeşte-ţi sentimentele. Este inevitabil să îmbătrâneşti, iar dacă vei discuta despre asta, vei depăşi teama şi frustrările.
2 Redescoperă-ţi „jumătatea” ca pe un prieten şi un iubit. Petreceţi cât mai mult timp împreună, departe de problemele cotidiene.
3 Fixează-ţi noi scopuri, care să fie realizabile şi interesante.
4 Încearcă lucruri noi: un hobby, un sport.
5 Implică-te în activităţi de voluntariat.
6 Îmbunătăţeşte stilul de viaţă: hrăneşte-te sănătos, renunţă la fumat, fă sport şi menţine-te în formă.
Ce faci dacă EL/EA vrea să te părăsească?
Aminteşte-ţi că dorinţa lui/ei n-are legătură cu calităţile tale de femeie/bărbat
Foloseşte-ţi furia pentru a face schimbări pozitive în viaţa ta
Înfruntă-ţi teama de a fi părăsit(ă)
Arată-i că nevoile lui (ei) pot fi satisfăcute în relaţia pe care o are cu tine.
Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut Mentarex Consult
Ideal este ca o persoana să îşi trăiască în mod armonios fiecare etapă a vieţii în parte, astfel încât următoarea să vină de la sine, cu armonie şi împlinirile pe care le aduce. Uneori, persoana simte că pierzând trăsăturile vârstei respective îşi pierde identitatea, de aceea, uneori, crizele sunt atât de dramatice.
Pentru a depăşi acest lucru, persoana trebuie să se regăsească pe sine, valoarea sa socială şi profesională şi să se integreze în noul rol, de persoană adultă şi responsabilă. Să descopere avantajele noii vârste, să se identifice cu ea, să caute compania unor persoane care împărtăşesc valori şi interese comune. Să înveţe să privească o limită ca pe o nouă oportunitate.