Cum se alege cea mai eficienta reteta pentru slabit
0Dieta Atkins, in care se manca doar carne si grasime in orice cantitate, a fost pusa la index. Tot mai multi medici o contesta, zeci de pacienti au deschis procese impotriva produselor
Dieta Atkins, in care se manca doar carne
si grasime in orice cantitate, a fost pusa la index. Tot mai multi medici o contesta, zeci de pacienti au deschis procese impotriva produselor comercializate sub aceasta marca, iar compania care a inventat-o si-a anuntat falimentul. Pare a fi un moment potrivit pentru o reevaluare a celor mai cunoscute metode de pierdere a greutatii si pentru a afla cum se stabileste o dieta eficienta.
Cele mai cunoscute diete
Pentru romani, cea mai populara reteta de slabit ar putea fi "celebra" supa de varza, in lume existand cinci mari metode de slabit.
Dieta Atkins are patru faze si in fiecare dintre ele se asigura un anumit raport glucide/lipide, care sa determine intensificarea arderilor de grasimi in organism si modificari ale pH-ului sanguin. Aceste modificari ar trebui sa duca, printre altele, si la inhibarea centrului foamei.
Dieta South Beach are trei faze si este o dieta bazata pe proteine animale si glucide, luate din fructe si legume, in anumite proportii. Aceasta metoda de slabit presupune o reducere drastica a lipidelor din alimentatie. Cantitatea de fructe si legume permise variaza de la o etapa la alta.
O alta metoda populara prin care se poate pierde in greutate este dieta pH, care urmareste detoxifierea, prin renuntarea la alcool, tutun, cafea si dulciuri, cresterea rezervei alcaline a organismului, prin folosirea de alimente cu pH alcalin si stabilirea echilibrului intre principiile alimentare si nevoile organismului in conditiile asigurarii unui regim hipocaloric.
In cazul dietei Zone, necesarul caloric este asigurat de proteine si glucide, intr-un anumit raport, care sa inten-sifice arderile. Ulterior se adauga lipide, intr-o anumita proportie, care sa acopere nevoile organismului.
O a cincea dieta, Body Type, este inca in studiu, dar se pare ca rezultatele sunt multumitoare. Aceasta metoda tine seama de evolutia naturala a speciei umane, reflectata in grupa sanguina a fiecaruia. Cei care apartin unei anumite grupe sanguine au in comun o serie de caracteristici metabolice, o anume toleranta digestiva si imuna. Aceste considerente stau la baza alcatuirii dietei, in scopul evitarii unor intolerante alimentare, a carentelor nutritive, precum si a valorificarii maxime a capacitatilor metabolice specifice unei anumite grupe de sange.
Examenul medical, obligatoriu
"Din punct de vedere al specialistului e greu de afirmat ca avem pareri unanime asupra celor mai bune diete. Insa exista cateva puncte in comun, care sunt practic elementele de baza in alcatuirea unei diete pentru asigurarea scaderii in greutate", ne spune dr. Doina Ene, specialist in nutritie la Spitalul Militar din Bucuresti. Inaintea stabilirii oricarei diete este necesar un examen clinico-biologic pentru a depista o eventuala afectiune in cadrul careia s-a instalat cresterea in greutate: afectiuni endocrine sau alte boli care evolueaza cu retentie hidro-salina. Existenta kilogramelor in plus nu exclude existenta unei anemii sau a altor deficiente de vitamine si minerale. De asemenea, sunt monitorizate unele afectiuni care insotesc frecvent supraponderabilitatea - diabetul zaharat, tulburari ale metabolismului lipidic, hipertensiunea arteriala sau artrozele.
Meniul, in orice dieta, aduce mai putin decat
se "arde"
Indiferent de dieta, aceasta are un aspect comun: stabilirea unui necesar caloric zilnic sub necesarul real calculat pentru persoana care vrea sa slabeasca.
Trebuie asigurate toate elementele nutritive necesare in structura dietei hipocalorice, pe toata perioada ei, pentru a evita aparitia deficitelor de vitamine si minerale, pierderile de masa musculara sau instalarea unor tulburari endocrine ori de alta natura.
De asemenea, se face o impartire a cantitatilor si tipurilor de alimente permise, tinand seama de necesarul energetic al individului in cursul unei zile, de orarul lui de lucru. "Sa nu uitam ca persoanele supraponderale au, de regula, activitati sedentare, au un program de lucru adeseori pana la ore foarte tarzii, invocand frecvent ca nu au timpul sau conditiile necesare pentru a respecta un orar al meselor. Printre supraponderali sunt si persoane care lucreaza noaptea", ne-a mai declarat dr. Ene.
In echipa medicala
e nevoie si de un psiholog
"Din punctul meu de vedere, cel mai important aspect in aceasta etapa este activitatea de reeducare a stilului de viata, de incurajare si sustinere a acestui efort. Stabilirea tipului si cantitatilor de alimente recomandate este un aspect pur tehnic, rezultat al integrarii datelor clinico-biologice individuale, dar o simpla fisa de alimente impartite la fiecare masa nu va asigura rezultatul scontat. Trebuie avut in vedere ca supraponderalii isi gasesc o reala placere in a manca mult. Ei isi ascund o serie de nemultumiri sau tensiuni intr-un consum alimentar excesiv", considera medicul specialist. De aceea, corectarea acestor aspecte de comportament alimentar necesita adeseori un psiholog bun si nu de putine ori o colaborare cu un medic psihiatru. Deci, stabilirea unei diete se face in echipa: medic nutritionist-specialist psiholog.